Úgy érzem, fogynak a tartalékaim. A madarak már csicseregnek a kopasz faágakon, vígan köszöntenek reggel, de én még nem érzem a bőrömön az éltető tavaszi napsugarakat. A tavalyi erő és a tablettában szedett D-vitamin nem bizonyulnak elegendőnek, feszült és fáradt vagyok. Hogyan csökkenthetjük a stressz, hogy könnyebben kibírjuk a tél utolsó heteit?

Ne felejtsük el, hogy testi és lelki egészségünk megőrzéséhez életmódunk részévé kell tenni a lazítást! Ehhez hozzátartozik, hogy elegendő időt fordítsunk a relaxációnkra, amely egyben a feltöltődést jelenti számunkra. Miközben mi úgy érezzük, hogy épp semmit nem csinálunk, a szervezetünk regenerálja magát, feldolgozza a minket ért stresszt.

A mindennapokban számtalan stresszhelyzetben lehet részünk a munkahelyen, a tömegközlekedésen. Beszélgetünk a körülöttünk lévő emberekkel, akik megosztják velünk ügyes-bajos dolgaikat. Így ezekben a percekben ugyan elterelődik a figyelmünk sajátunkéról, viszont megkapjuk másokét. Kell ez nekünk? Vegyük a kezünkbe az irányítást! Találjunk magunknak időt, amelyet szigorúan csak magunkra és a feltöltődésünkre szánunk! Nem jut eszedbe, hogyan tudsz a leghatékonyabban kikapcsolni? Gyűjtöttem néhány ötletet, amelyeket a mindennapokban hasznosíthatsz.

Hol is kezdhetnénk, ha nem a munkahelyen? Nézd meg a feladataidat, biztos, hogy a te munkakörödhöz tartozik mindegyik táblázat és jelentés? Ha nem és az eredeti gazdája unatkozni is látszik, ne habozz! Delegáld az átadható feladatokat, óvd a saját idődet!

Csökkentsd az online eltöltött időt! Ezzel könnyen lecsíphetsz magadnak olyan perceket, amelyek amúgy észrevétlenül feleslegesen fárasztanak. Lájkolgatás, évek óta nem látott ismerősök fotóinak nézegetése a közösségi oldalakon vagy csetelgetés a semmiről? Kapcsold ki a wifit a telefonodon és ezzel magadat is! Rendszeresen alkalmazd a repülő üzemmódot a készüléken, így hívásokkal sem zavarhatják a pihenésedet abban a néhány percben, órában. A buszmegállóban nézd a vonuló bárányfelhőket a kék égen, gyűjts benyomásokat a környezetedből! Gondolatébresztő és nyugtató hatású.

Ott, ahol éppen vagy! Lazíts és kalandozz el a gondolataiddal a távolba. A munkahelyeden egy forró tea társaságában is teheted, vagy a boltba menet leülhetsz a parkba egy negyed órára, egy kicsit megmártóztatni az arcodat a napfürdőben. A nap sugarai segítenek D vitamint előállítani, a fény a melatonin termelést csökkenti, amely hatására a kedved is jobb lesz.

Olvass, ezzel edzheted a képzelőerődet is! Ha csak egy fejezetre van időd, az is segít egy másik világba csöppenni. Merülj el a fantáziádban filmszerűen megjelenő történetben! Előny, hogy az olvasó embert nem szívesen zavarja meg a környezete sem. Nem csak azért, mert már ritka látvány. Úgyhogy a könyv és az olvasás könnyen bevethető trükk, alkalmazhatod a „ne zavarj” tábla helyett is.

Magadra figyelj, ne másra! Az összehasonlítás elégedetlenséget és feszültséget szülhet. Mindig lesz ugyanis valaki, aki jobban tud bizonyos dolgokat vagy van valamije, ami neked nincs. Ha azt veszed észre legközelebb, hogy máshoz méred magad, tudatosíts olyan tulajdonságokat, amelyekben te vagy jobb. Sőt, hogy máskor eszedbe se jusson a hasonlítgatás, tartsd szem előtt a saját erősségeidet és képességeidet, így nem csak a feszültséget kerülheted el, hanem az önbecsülésed is nőni fog!

jóga önmagad elfogadására, a belső harmóniára nevel. Meditációval kiegészítve közelebb kerülünk magunkhoz, ami segít, hogy nyugodtabban élhessük napjainkat. Ma már nem csak divathóbort, ezért a stresszoldást és magunk megismerését támogató módszerekből kedvünkre válogathatunk, hogy megtaláljuk a hozzánk legközelebb állót. Ha ezeket a gyakorlatokat a természetben végezzük, miközben csiripelnek körülöttünk a madarak, plusz energiát kaphatunk tőle.

Meg kell tanulnunk néha lassítani és önzőnek lenni annyira, hogy nem mondunk le a saját feltöltődésünkről. Az egészségünk érdekében tartsuk tiszteletben és ne vegyük el az időt a fontos lazítástól haszontalan dolgokkal! Bizonyítottan biológiailag elengedhetetlen, hogy megfelelően el tudjuk engedni a nehéz gondolatokat. Egyszerűen kapcsoljunk ki!

WR