Erektilis diszfunkcióról, más néven merevedési képesség csökkenéséről akkor beszélünk, ha a szexuális vágy felmerülését követően elmarad a hímvessző merevedése, vagy nem megfelelő erősségű, ill. nem tart elegendő ideig. A merevedési zavar lehet átmeneti is, de ha a probléma már legalább három hónapja fennáll, mindenképp orvoshoz kell fordulni, hogy kiderüljön mi áll a háttérben.

Az erektilis diszfunkció hátterében több dolog is állhat. Felmérések szerint a negyven éves férfiak 40%-át, a hetven éves férfiak 70%-át érintheti a probléma. Szoros összefüggés mutatható ki az életkor és a merevedési zavarok előfordulásának gyakorisága között, de nem csak a kor tehető felelőssé az erektilis diszfunkció kialakulásáért. Számos kockázati tényező növeli előfordulásának esélyét, ilyen pl. magas vérnyomás, szívprobléma, prosztata megnagyobbodás, túlsúly, magas koleszterinszint, gyakori alkoholfogyasztás, dohányzás, stressz, de akár lelki vagy pszichiátriai okok is állhatnak a zavar hátterében. Kialakulásának okait tekintve megkülönböztethetünk pszichés, szervi, és vegyes eredetű erektilis diszfunkciót. A pszichés problémák általában az alkalmi merevedési zavarok okozói, hátterében állhat családi, párkapcsolati, munkahelyi probléma, stressz, korábbi kudarcélmény, stb. Spontaneitás helyett a férfi tudatosan koncentrál a merevedésre, ami blokkolja a reflexes alapon működő vegetatív idegrendszert. Az egyéb helyzetben fellépő zavartalan merevedések mint például a hajnali merevedés, a probléma pszichés eredetére utalnak.

A szervi eredetű erektilis diszfunkció hátterében leggyakrabban érrel kapcsolatos (vaszkuláris) problémák állnak. Az érelmeszesedés, a cukorbetegség, vagy akár egy vérrög egyaránt szűkítheti az artériákat, ami gátolja a merevedést, vagy ha az meg is valósul, az elégtelen vérellátás miatt nem tartós. A második leggyakoribb az organikus eredetű okok közt az idegi károsodás (neurogén impotencia). Ez esetben a gerincvelő-sérüléseknek, és a cukorbetegséghez társuló idegműködési zavarnak van a legnagyobb befolyásoló hatása. Mindezeken túlmenően erektilis diszfunkciót okozhatnak a hormonális zavarok és néhány gyógyszer is, például a vérnyomáscsökkentők bizonyos fajtája, ezért rendszeres szedése előtt mindenképp érdemes szakorvossal konzultálni. Ma már számos terápia létezik a merevedési zavarok kezelésére. A kiváltó okokat, a tünetek súlyosságát, a beteg egészségi állapotát és korát, valamint a rendelkezésre álló lehetőségeket egyaránt figyelembe kell venni a megfelelő gyógymód kiválasztásához.

Előző cikkEgészség a konyhából
Következő cikkÉtelallergia vagy ételintolerancia?