Szereted a hagyományokat ápolni? Rajongsz a természetért? Van benned tisztelet és alázat az emberek mellett az állatok iránt is? Ha mindezek igazad rád, és közben még a mozgás örömét sem veted meg, akkor a lovaglás igazán neked való hobbi. Talán eddig még nem gondolkoztál rajta komolyabban; a cikk végére lehet, hogy ez másként lesz.

Ezek a pompás állatok nem véletlenül kísérték végig az embereket a történelem folyamán. Elődeink hamar felismerték, hogy taníthatóságuk, szívósságuk és hűségük miatt megbízható és nélkülözhetetlen társak lehetnek belőlük. Egy idő után bizonyos helyeken elképzelhetetlen lett volna a terhek nagy távon való mozgatása és a közlekedés lovak nélkül. Elkísérték a felfedezőket útjaikon, a katonákat a háborúban vagy a kereskedőket a vásárba. Később a gazdagság és a rang elengedhetetlen szimbóluma lett. A lovas versenyek pedig színvonalas szórakozásról gondoskodtak. Ma már szinte csak ezeken a versenyeken vagy különböző lovas sportoknál találkozunk ezekkel a fenséges állatokkal. De miért lenne érdemes feleleveníteni az ember és a ló kapcsolatát a személyes életünkben?

Kevés olyan hobbi vagy sport van, ami ennyire sokrétűen tud jó hatással lenni ránk. Az a kötődés, ami a ló és lovasa közt kialakulhat, akár hosszú éveken át tartó mély barátsággá is válhat. Mivel ebben a kapcsolatban az embernek kell megtanulnia jól irányítani, így ez hatással lehet a személyiségünk fejlődésére is. Miért? Mert ehhez valódi tiszteletre, alázatra, türelemre és együttműködési képességre van szükség. Ez az élet más területén is hasznunkra válhat. Nem is beszélve arról, milyen pozitív hatása van az állatok, köztük a ló közelsége is az emberre. Ezt bizonyítja, hogy számos esetben alkalmazzák őket terápiás céllal gyermekeknél is.

Az egyik fontos dolog, amit a lovasnak meg kell tanulnia, az a helyes ülés és testtartás. Egyenes háttal, a fejet kissé felemelve helyezkedjünk el, de persze az oktató ezt úgyis részletezni fogja az órák elején. Azért is jó erre figyelnünk, mert a lovaglás során bár „ülünk” a nyeregben, a valóságban folyamatos, jól koordinált mozgásról van szó. Javítja az egyensúlyérzéket és megmozgatja az izmokat. Ki az, akinek ne jönne jól a sok számítógép előtti ülés után egy ilyen természetesebb mozgásforma?

lovaglás

Még egy nagy előnye a lovaglásnak, hogy ilyenkor is a szabadban lehetünk. A legtöbb sport és mozgás erőteljesebb pozitív hatást ér el, ha a természetben végezzük. A jó levegő, a napsütés, a sokféle zöld látványa jót tesz a fizikai és elmebeli egészségünknek is. Nem utolsó sorban az ellenálló képességünket is fejlesztheti. A sport mellett az igazán minőségi szinten űzött lovaglás már komoly művészetnek is beillik.

Mire van szüksége egy kezdő hobbi lovasnak? Először is kellő motivációra és elszántságra, hiszen mint minden állattal kapcsolatos foglalkozás, ez is kíván némi elkötelezettséget. A türelmünkre is szükség lesz a tanulás elején. Emellett persze nem szabad elfelejtkeznünk a megfelelő felszerelésről sem. A legtöbb sportruházatot és –kelléket árusító boltban találunk lovas részleget. Általában ezekre van szükség: kobak, csizma, hosszú, testhezálló nadrág, kesztyű, kényelmes felső ruházat. Sok városban és faluban is találunk lovas tanyákat vagy lovas udvarokat, ahová szeretettel várják a teljesen kezdőket is. Érdemes tájékozódni, biztosan segítenek a felszerelések kiválasztásában. Egy-egy lovas versenyre is kilátogathatunk, hogy még jobban hangulatba kerüljünk. Ha pedig belevágtunk, lehet, hogy pár hónap múlva már valamelyik festői táj részévé válhatunk egy izgalmas tereplovaglás alkalmával.

PM

Előző cikkKezdődik a suli – veszélyben a tanár?
Következő cikkBőröndből is csinosan