A Bükk hegytetői és völgyei különösen alkalmasak egy kellemes barangolásra. Ha kedveled a vadregényes tájakat és erdőket, kirándulj el Bánkútra!

A Bükk romantikus hegyei

Bár a legmagasabb hegyünk, a Kékes köztudottan a Mátrában van, a Bükk mégis megelőzi valamiben. Itt ugyanis átlagosan jóval több magas hegycsúcs van, mint a Mátrában. Ebből adódóan a táj itt igazán vadregényes és magával ragadó. Váltakoznak a hirtelen előbukkanó csúcsok, az eldugott kis erdei tisztások, a hűvös völgyek és a sűrű erdők. Könnyen magával ragadja az ember fantáziáját: könnyű beleképzelni ebbe a tájba különös, mesebeli erdei lakókat. De túrázás és teljesítmény szempontjából sem utolsó. A Bükkben barangolva igazi kihívásokat találhatunk magunknak. Az egyik népszerű túra kiindulóponthoz már maga az eljutás is kalandos.

Keresztül az erdőn – úton Bánkút felé

Bánkút valódi turistaparadicsom. A hegyek szívében helyezkedik el, körbe ölelve sok száz kilométernyi turistaúttal és sűrű erdővel. Nem csoda, hogy itt lüktet az élet, nagy a jövés-menés. Az utak többsége biciklis túrához, terepfutáshoz, néhány még sítúrához is alkalmas. Így a klasszikus túrajelzések mellett sok biciklis és síelős felfestéssel is találkozunk a fák oldalán. A szánkópályák tovább szélesítik a sportolási lehetőségeket. Bánkútra több irányból is el lehet jutni, de ezeket nem lehet átlagosnak nevezni. Azért nem kell repülővel érkezni, de megvan a maga izgalma. Az egyik lehetőség gyalogosan érkezni valamelyik túraútvonalon. A másik busszal vagy kocsival megközelíteni Lillafüred vagy Mályinka felől, itt egy szakaszt mindkét útvonal érint. Ha Mályinka felől érkezünk, a falu határában még találunk egy kilátót, ahol érdemes egy kis megállót beiktatni. Innentől az út valóban a Bükk szívén visz keresztül, amivel együtt jár pár kellemes és rendhagyó élmény is. Például számítsunk nagyon keskeny sávra, amik sok kanyarnál igencsak megdobogtatják a sofőr szívét. Az ezzel járó izgalmakat pótolja a többi úthoz képest háborítatlan vadvilág. Estefelé könnyen találkozhatunk rókával, aki az autóktól a legkevésbé sem zavartatva magát cserkészik az út szélén. De aki Bánkútra jön, jól teszi, ha nem egy napot szán a környék bejárására, és inkább megszáll a környéken.

Egy lépést az Óriások asztalán?

A Bükk-fennsík ezen része tele van természeti látnivalókkal. Túrázás közben meglepően sok eligazító oszlopot, ismeretterjesztő táblát és jelzést látni. Nem is csoda, hiszen szinte pár száz méterenként van valami felfedezni való. Különleges adottságai miatt a Bükknek több kis eldugott zugában jóval tovább marad meg a hó, mint másutt. Például a napsütéses, tavaszi Mátrából indulva akár 10-15 centiméter vastagságú megfagyott hóval borított tájat is találhatunk. Rendhagyó élmény, mintha országhatárt lépnénk át, pedig az itthoni erdőkben barangolunk. Az országos Kéktúra nem is hagyhatná ki a Bükk ezen festői részét, így, ha erre járunk, ne felejtsük otthon a pontgyűjtő füzetünket sem. A látnivalók beszédes nevekkel rendelkeznek: Óriások asztala, Olasz kapu, Mély-sár. Tervezzük meg gondosan az útvonalunkat, hogy lássunk minél több szépséget.

Barangolás a környéken

Ha szeretnénk az itthoni tájakat felfedezni, akkor Bánkút környéke remek lehetőség erre. Kezdjünk Egerrel, mint kihagyhatatlan látnivalóval, majd haladjunk egyre beljebb a Bükk belsejébe: Felsőtárkány, Bükkszentkereszt, Lillafüred, Szilvásvárad, és még bőven folytathatnánk a sort. Romos várak, bejárásra váró barlangok, magas hegycsúcsok és gyönyörű erdők várnak ránk. Hódítsuk meg magunknak a Bükköt!

Előző cikkTükör a fiatalok egyéniségéről
Következő cikkMozgás a kutyánkkal – közös séták