Kulcsár Edina gyönyörű, fiatal nő, modell, műsorvezető, üzletasszony, édesanya, odaadó társ és feleség. Kisfia, Medox, 2018-ban született. Edina most újra kisbabát vár, méghozzá kislányt. Férjével, Csutival a mennyekben járnak, hiszen minden vágyuk teljesült. Edinával a várandósságról, gyermeknevelésről beszélgettünk, és arról, hogy egy olyan elfoglalt, sikeres nő, mint ő, hogyan tud mindennek megfelelni.

A modern anyukák közé tartozol? Eljársz minden fontos szűrővizsgálatra? Kellő gondossággal figyelsz magadra és a pocakodban fejlődő kisbabádra?

Úgy gondolom, hogy minden kismamának kutya kötelessége eljárni a szűrővizsgálatokra! Ezt én is nagyon komolyan veszem, hiszen egyedül én vagyok az a személy, aki befolyásolhatja az új kis élet fejlődését. Ő rám van utalva, ezért mindent meg kell tennem érte, miért ne akkor kezdenénk el tenni a fejlődéséért, amikor még a pocakban van. Persze az első gyermeknél mindig jobban izgulnak az anyukák.

Milyen életmódbeli változtatásokat tartasz fontosnak, amelyek a jelenlegi életedet meghatározzák?

Ez a kérdés most nagyon aktuális. Amikor megtudtam, hogy Medoxszal várandós vagyok, pont akkor szerettem volna egy életmódváltásba kezdeni. Erről lemondtam természetesen. Medi 8 hónapig szopizott, így a diéta és a kemény mozgás háttérbe szorult. Most ugyanígy jártam. Pont akkor akartam elkezdeni jobban odafigyelni magamra, amikor megtudtam, ismét kisbabát várok. Ez nem az az állapot, amikor diétázunk, vagy nagyon keményen sportolunk. Elég stresszes életet élek, ami akár hatással is lehetne rám, ránk, de nagyon pozitív az életfelfogásom, ami sokat segít a stressz leküzdésében. Úgy gondolom, hogy amíg én kiegyensúlyozott vagyok, addig Medox és a születendő kislányunk is egészségesen, nyugodtan fejlődhet. Ez a legjobb nekem és az egész családomnak is.

Amikor egyeztettünk, nehezen találtunk megfelelő időpontot, mert már hetekre-hónapokra előre tele a naptárad. Hogyan tudod megőrizni az energiád mindehhez, most, hogy kisbabát vársz?

Ahogy megtudtam, hogy kisbabám lesz, azonnal elkezdtem utánanézni, hogy mivel tudom segíteni a fejlődését, a vitaminok, ásványi anyagok pótlását. Rendes piackutatást végeztem, hogy a számomra legjobb terméket találjam meg, ami kiegészíti a táplálkozásomat. Elmentem gyógyszertárba, és minden kismamavitaminról kikérdeztem a patikust, mindent elolvastam. Mivel tényleg állandóan rohanok, fontos volt számomra, hogy olyan vitaminom legyen, aminél nem kell azon gondolkodnom mikor melyiket vegyem be.  A Gravida Optima mellett döntöttem, mert ezt csak odakészítem az éjjeliszekrényemre, és lefekvés előtt beveszem. A várandósság elejétől a végéig szedhetem, nem kellenek emlékeztetők, hiszen mindig kéznél van. Az is nagyon nagy pozitívum, hogy magyar fejlesztésről van szó. Ez nekem kiemelkedően fontos szempont volt a választásnál. Nem mellesleg pedig mindent tartalmaz, ami a kisbabám egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen. Ez nekem óriási biztonságot ad.

Miben más ez a várandósságod, mint az, amikor Medoxot vártad? Nagyon fittnek, energikusnak tűnsz, majd’ kicsattansz!

Egészen más. Medoxszal minden nagyon egyszerűen ment. Most viszont a 12. hétnél elkezdődtek nálam a rosszullétek. A kislányom sokkal többet mocorog, erősebben rugdos. Most még több energiára van szükségem, de jól szinten tudom tartani. Fel vagyok töltődve, ezt látod rajtam. Lelkileg azért ez kicsit más, mert amikor egy nő várandós, megváltozik az élete. A barátok elmaradoznak, nem tudsz olyan társasági életet élni, mint a baba előtt. Ez számomra nem probléma, de néha elgondolkodtat. Amúgy én olyan vagyok, hogy ha van valami rossz, negatív dolog, amit ki akarok zárni, akkor egyszerűen nem törődöm vele. Mindennek a pozitív, jó oldalát nézem. Ehhez tényleg kell lelkierő, amit én a családomból, az ő szeretetükből merítek. Számomra ez a legfontosabb a világon.

Csuti, a férjed híres arról, hogy imádja a kisfiatokat, nagyon szeret apuka lenni. Mennyire várja most a kis hercegnőt? Elkísér például vizsgálatokra? Mennyire veszi ki a részét a babavárásból?

Csuti mindig is kivette a részét, már Medikénél is. El sem mozdult mellőlem. Volt olyan, hogy egy focimeccset megnézni is úgy lökdöstem ki az ajtón, hogy menjen el a barátaival. Nem akart, de aztán rábeszéltem. Nagyon odaadó apuka, Medi nevelésében is nagyon nagy szerepet vállal. Rengeteget dolgozik, de emellett itthon is maximálisan próbál mindennek eleget tenni. A vizsgálatokra nem mindig ő kísér el. Ez azért van, mert az egész családot nagyon érdekli ez az egész, és van, hogy anyukám, van, hogy a húgom vagy más családtag tart velem a vizsgálatra. Babamozizni nem járunk, csak azokra a vizsgálatokra, ultrahangokra megyünk, ami szükséges. Van egy otthon is használható szívhang-hallgatónk, amit ennél a várandósságnál szereztem be. Nagyon megnyugtató hallani a kisbabánk szívhangját. Csodálatos élmény.

Kovács-Hain Zsuzsa

Előző cikkSzeressük jobban a hétköznapokat!
Következő cikkÉlet epilepsziás gyerekkel