Ez az a mozgásforma, amelyhez bármikor nyúlhatunk. Eshet és havazhat, vagy lehet kellemesen nyárias az időjárás, sétálni mindig elindulhatunk. Városi környezetben vagy lakott területen kívül rendre találhatunk újdonságot, gondolatébresztő vagy épp ellazító pillanatokat.

Promenadologia, a sétálás tudománya

Az ősember is sétálhatott, de a tempót ott és akkor a kardfogú tigris diktálta, ezért ez a jelenet nem került a barlangrajzok közé. Az ókori görögök azonban előszeretettel alkalmazták a sétát gondolatébresztőnek és órát is tartottak gyaloglás közben. A monoton mozgás alatt ugyanis a szív gyorsabban ver, több vér és ezáltal oxigén jut az agyunkba. Nem csak a séta alkalmával, hanem azt követően is tart még a gondolkodásunkra gyakorolt jótékony hatása, egy probléma megoldásához és új ötletekhez is hozzásegíthet. A svájci Lucius Burckhardt szociológus „találta fel” tudományként a promenadologiát, és végzett kutatásokat a témában.

Míg az erdők, mezők látványát a legtöbben szépnek és vonzónak találják, a mobilitással és a sebességgel csak elsuhanunk ezen tájak mellett. Ha az utazásainkat korlátozzák járványhelyzet miatt, a közeli és gyalogosan elérhető célpontok attraktívabbá válnak. Ez kezdődött el 2020-ban, így megfigyelhető, hogy egyre többen mennek ki a szabadba. Ha jól is érezzük magunkat a home office-ban, szükségként jelentkezik a kimozdulás igénye. Ez jelenthet a városok utcáin való korzózás is.

Mintha turisták lennénk

Érdemes eljátszani a gondolattal, hogy a saját városunkban vagy környékünkön vagyunk turisták. Vihetünk magunkkal termoszban teát és egy szendvicset, a hátizsákban kis pokrócot, hogy leüljünk a parkban, és egy kicsit felidézhetjük a gondtalan nyaralások érzését.

Ugyan nem töltöm minden munkanapomat home office-ban, a tél közeledtével egyre hangosabban hallottam a lakáson kívüli világ hívó szavát. A téli hűvös időjárásnak megfelelően (a gyerekkoromhoz képest ez már nem nevezhető hidegnek) magamra kaptam a szükséges ruhadarabokat és már indultam is. A korai naplemente ellenére jól éreztem magamat, hiszen turistaként nézhettem a kivilágított Budapest épületeit. Igyekszem nem mindig ugyanazokon az utcákon közlekedni, hogy lehetőségem legyen valami újat is észre venni a falakon, kapukon, tereken.

Ha van valamilyen részlet, amit az utazások alkalmával is szívesen figyelünk, ezt a játékot belevihetjük a munkaidő utáni sétáinkba is. Két megállóval előbb leszállva a villamosról kereshetjük a míves kapualjakat, a díszes homlokzatokat és lefotózva egy kollekciónk is összegyűlhet belőle.

A nyár közeledtével pedig a nappalok hosszabbodnak, és napsütésben is megcsodálhatjuk a lakókörnyezetünket. Ha felülünk egy buszra vagy HÉV-re, akkor a település közelében maradva  felfedezhetünk olyan kis útvonalakat, ahova akár többször visszatérve kapcsolódhatunk ki.

5 ok, amiért elinduljunk

A XXI. századi ember produktivitásához a gyorsaság is hozzátartozik. A rohanó világ az ember által alkotott gépektől vált azzá, ami. A járművek a mobilitásban, a számítógépek a gondolkodásban mutatnak olyan léptéket, amit a szervezetünk sok esetben nem tud lekövetni. Ezt legbelül érezzük, és néhányunkat még motivál az ősöktől megmaradt lelassulás és a természet közelségének igénye, a tudatosság. Íme néhány ok, amiért felhúzhatjuk a kényelmes cipőnket és sétálhatunk egyet:

  1. Mozgás. Az aktivitás az egészséges életmód része. Még ha az otthoni heti 3-4 alkalom tornát meg is csináljuk, a tempósabb heti ötször fél órás séta gyorsítja az anyagcserénket, támogatja a fogyást – ha ez a cél. A kalóriaégetéshez az 5-6 km/h sebesség már jó alap, és ízületkímélő. A séta hasznos tevékenység a szív- és érrendszer, az immunrendszer számára, ezáltal segít a betegségek megelőzésében.
  2. Kiszellőztetjük a fejünket. A tét nem csak a WHO által ajánlott heti minimum 150 perc testmozgás tartása, hanem a gondolataink szabadon áramlása is.
  3. Kihívás. Tegyünk bele valami pluszt, ami további lépésekre motivál. Lehet ez egy meghatározott lépésszám, kitűzött kilométerszám, vagy ismert helyek, szobrok, esetleg cirádás homlokzatok felkutatása.
  4. A komfortzónánk elhagyása. Nem szoktunk esőben kedvtelésből sétálni? Ha az időjárás már engedi, és a megfázás veszélye sem fenyeget, miért ne próbálnánk ki? Az is előfordulhat, hogy az effajta edzés által egy esős reggelen nem morgolódva lépünk ki az ajtón munkába menet.
  5. Boldogsághormon. A mozgás és a friss levegő kombinációja a dopaminnal és az adrenalinnal segítenek minket elérni a boldogság érzéséhez.

Wágner Rózsa

Előző cikkHogyan profitálhatunk a COVID-ból?
Következő cikkCOVID-járvány – utólag miként gondolunk majd vissza erre?