40 fokos lázzal fekszik otthon? Alig tud kikelni az ágyból? Akkor már késő ezt a cikket olvasni – illetve persze jövőre is lesz influenzaszezon, így tulajdonképpen sosincs késő elolvasnia, hogy mi az igazság a betegséggel, a megelőzésével, az immunrendszerrel, annak erősítésével, a vitaminokkal kapcsolatban. És szolgálunk néhány aktuális tanáccsal is!

Évek óta tele a közösségi médiában az üzenőfal tanácsokkal, ha közelít az influenza. Ebből a szempontból a tízmillió focibíró országa jelző mellé felvehetnénk a „tízmillió influenzaszakértő országa” jelzőt is. A szándék persze nemes (általában): segíteni embertársainkon egy olyan betegség kapcsán, ami ugyan általában elmúlik egy hét alatt, de közben nyomorúságosan érezzük magunkat, és néha előfordulnak ronda szövődményei is.

Csak egy pár élmény a sok közül:

„Nálunk a gyerek lett beteg először, az első héten majd’ 40 fokos lázzal. Most már a második hétben vagyunk: hőemelkedés, étvágytalanság maradt. Az édesapja is elkapta, én nem (oltva voltam). A 6. napon kicsinek visszatért a középfülgyulladása, erre antibiotikumot szed.”

„Én már egy hete szenvedek, sírok az arcüreggyulladás miatt. Begyulladt a szemem, viszket és fáj, majd kivakarom:( A szám már szó szerint darabokra repedt 🙁 elegem van!”

„Mi tavaly mindannyian lebetegedtünk tőle! Két hétig tartott a gyerekeknél, magas lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel járt. Én egy egész hónapig voltam beteg szövődmények miatt, ezt komolyan nem kívánom senkinek! Apa is kidőlt. Az vitte a lázcsillapítót a másiknak, aki épp fel bírt kelni! Idén beolttattam mindenkit – egyelőre senki nem beteg!”

„Nálunk az egész család elkapta egyszerre, iszonyat durva volt, főleg a felnőtteknek. Nekem életemben ennyire nem fájt minden porcikám, alig bírtam járni, a férjemnek nem ment le a láza napokig, szinte mindenki szövődményes lett és kellett az antibio.”

„Komolyan mondom még a fogsorom is fáj, nem csak a kezem, lábam, hátam. És nem folyik, hanem “ömlik” az orrom… a szemeim be vannak gyulladva, csak egy csíkon látok ki! Örülök, ha gyerekeim felismernek!”

Idén több rosszat hallok az influenzáról – talán azok is hallják ezt, akik állandóan jelentéktelen betegségnek, könnyedén átvészelhető náthának titulálják ezt a fertőzést. Ők azok, akik keverik a szezont a fazonnal, és egészen addig kitartanak emellett, míg maguk is el nem kapják. Akkor szoktak rájönni, hogy amit eddig influenzának gondoltak, az csak nátha vagy valamilyen felsőlégúti fertőzés volt. Az influenza az, amit az előbb idézett édesanyák és gyerekeik éltek át. Ez tehát az egyik tévhit, amivel lassan ideje lenne leszámolni. Az influenza sajnos sokkal rosszabb és sokkal veszélyesebb, mint egy átlagos megfázás, több a szövődmény, és minden szezonban sokan kerülnek kórházba miatta.

Az Egyesült Államokban már most 63 gyermek halt meg az influenza miatt (a felnőtt halálozásról csak később lesznek adatok), és vannak egészséges felnőttek, akiknek szeptikus sokk miatt amputálni kellett a végtagjait.

Magyarországon kórházba az első héten alig ötvenen, a második héten (új betegként) majdnem százan, a harmadik héten körülbelül 120-an, a negyedik héten már kis híján 200-an kerültek influenza miatt. És nagyrészük nem az idősek közül kerül ki – fiatalok, középkorúak, egészséges emberek szorultak kórházi kezelésre. Ami ennél is ijesztőbb, hogy a 4 hét alatt körülbelül 100-an intenzív osztályon vannak, és géppel kell(ett) lélegeztetni közülük körülbelül 80 embert.

És a járvány még csak most kezdődött, a tetőfokáig még van néhány hét, a végéig még több. Azok, akik szeretnék megelőzni a betegséget, gyakran olvashatnak egészen elképesztő tanácsokat. Meg sem ismétlem őket, de – vállalva, hogy szembe megyek a divattal, és nem fogok mindenféle csodaszert, étrendkiegészítőt ajánlani – leírom, hogy tudományos vizsgálatok egyetlen vitaminról tudták bebizonyítani, hogy segít a felsőlégúti fertőzések (közülük az influenza) elleni védelemben is, ez pedig a D-vitamin.

A szakemberek kimutatták, hogy a napi vagy heti D-vitamin-pótlás felére csökkentette az akut légzőszervi gyulladás kockázatát azoknál, akiknek a legalacsonyabb a D-vitamin-szintje és azoknak is segített kicsit, akiknek normális mértékű volt a vérben kimutatható koncentráció. Ám azt fontos tudni, hogy Magyarországon tíz emberből csak 1-nek elegendő a D-vitamin szintje. Szóval ezt érdemes szedni mindenkinek ősztől tavaszig.

De ennél is biztosabb védekezés, ha oltást kérünk influenza ellen. A szakemberek nem győzik mondani – de még mindig sokakhoz nem jutott el az üzenet –, hogy az oltás nem gyengíti, hanem éppen erősíti az immunrendszert! Ugyanis olyan, mint ha tanfolyamra küldenénk: az oltásban lévő információk (halott vírusok vagy annak darabkái) megmutatják, hogy miként néz ki az ellenség, mi ellen kell a szervezet saját védelmi rendszerét mozgósítani. Az oltás nem helyettünk dolgozik, hanem velünk együtt, értünk. Bár valóban két hét kell, de ez nem azt jelenti, hogy két hétig védtelenek vagyunk, majd 336 óra (két hét) elteltével egyik pillanatról a másikra felhúzódik a pajzs. Nem. A beadás után azonnal elkezdni a munkáját és napról-napra egyre felkészültebb a szervezet a valódi vírus támadására. Így a pár nappal később elkapott influenza akár enyhe tünetekkel is megúszható, ha szerencsénk van és azt a vírustörzset kaptuk el, amely ellen az oltás védelmet ad.

Ám a vakcinát hónapokkal hamarabb legyártják, és a WHO a világ déli féltekéjén lévő járvány (mert onnan érkezik hozzánk) adatait figyelembe véve kiadja az utasítást a megfelelő vírustörzsek használatára – ám bizony előfordulnak váratlan meglepetések, hogy egy másik vírustörzs kezd ámokfutásba. Így jártunk idén is: az összes háromkompenensű vakcinából (az államiból is) hiányzott a védelem az épp most taroló vírustörzs ellen, illetve csupán (bár ez is valami!) keresztvédelmet nyújt, márpedig ez csökkenti a súlyos szövődmények és az influenza okozta halálozás veszélyét. Merthogy az influenza halált is okozhat. És okoz is minden évben. Nem is keveset. Csak erről nem divat beszélni.

És még egy pár szó az immunerősítésről – ez dől a közösségi médiából és a reklámokból. Ám immunerősítés – azon a módon, ahogy azt az átlagember érti – nincs. És még szerencse, hogy nincs, mivel, ha ezek a készítmények hatékonyak lennének, akkor az komoly problémákat okozhatna. Egy egészséges immunrendszer ugyanis nem erős, hanem éppen jó, kiegyensúlyozott – olyan, mint egy régi kétkarú mérleg, melynek két serpenyőjében azonos súly van. Ugyanis, ha feleslegesen erősítjük az immunrendszerünket, akkor az a saját szöveteinket támadja meg – ez az autoimmun-betegség. Nos, ezt – gondolom – senki nem szeretné. Így tehát marad az oltás és a D-vitamin tavaszig – illetve a rendszeres kézmosás és a betegek kerülése.

Kéky Kira

Előző cikkEngedd el!
Következő cikkMiért vesztünk a hajzatunkból?