Bár a kosárfonás hosszú múltra tekint vissza, ma is szívesen látjuk otthonainkban ezeket a természetes, kézműves remekeket. De hogyan lesz a vesszőből kosár?

A kosárfonás kezdete

Hazánkban több településen is találkozhatunk régi kosárfonó házakkal. Sok helyen tudatosan igyekeznek feleleveníteni e régi mesterségnek a báját. Kézműves vásárokon, skanzenekben, tájházakban, néhány falusi kirakodó vásárban többször is fellelhetjük ezeket a hasznos kézműves termékeket. Vannak, akik egyenesen „vadásszák” az igazán szép fonott darabokat. De honnan indult el ez a mesterség? Visszanyúlik egyenesen az emberi történelem hajnalára. Az alapanyagul szolgáló fűzfavesszőkhöz a víz menti települések lakói könnyen hozzájuthattak. Magyarországon is megfigyelhető, hogy az igazán nagy kosárfonó családok a Tisza mentén, vagy más vízpart közelében laktak. Viszonylag kevés szerszámmal tartós és esztétikus eszközöket tudtak készíteni, amik funkciójuk tekintetében a legszélesebb skálán mozogtak. Gondoljunk csak egy hagyományos parasztház berendezésére. A konyha fonott kosaraiban sorakoznak a finom ételek hozzávalói; néhányat egyenesen ebbe szedtek. A kandalló előtt a tűzifa szép sorokban hever a fahordó kosárban. A pincéből felhozott fonott demizson ízletes bort rejt, melyet a csipketerítős fonott tálcára helyeznek. A kert és a szerszámos pedig egyenesen teli van különböző fajtájú vesszőből font holmikkal. Nem beszélve a gazdaságról vagy a halász felszereléséről.

A mai kor fonott termékei

A legtöbb háztatásban ma is előfordul legalább egy piacra járós fonott kosár. Talán ez a legklasszikusabb felhasználási mód. De egy ügyes kosárfonó keze alatt a vesszőből szinte bármi készülhet. Elnézve a kreatív alkotásokat méltán nevezhetjük ezeket a kézműveseket művészeknek. A természetesség hívei előszeretettel rendezik be az otthonaikat fonott holmikkal. Otthont berendezni? Mivel akár a bútorok is elkészíthetőek ezzel a technikával, így nem jelent akadályt akár egy teljes berendezés sem. Készülhet fonott asztal székekkel, kanapé hozzá illő fotelekkel, vagy a kényelemre vágyóknak hintaszék. Polcokat és tárolókat is sokszor készítenek, olykor még lámpákat és tükör kereteket is. Gyönyörű alakú vázáknak, virágtartóknak és madáretetőknek is szolgálhat alapanyagául a vessző. Aki szereti az állatokat, sokszor szereti a természetes holmikat is. Nekik jó hír, hogy a különböző méretű állatfekhelyeken kívül a kosárfonó mesterek állathordozókat is készítenek.

Hogyan álljak neki otthon?

A kosárfonás egy gyönyörű mesterség, amihez sok türelemre és precizitásra van szükség. Ha van lehetőségünk, akkor egy tanfolyam vagy egy workshop keretein belül tanuljuk meg az alapokat. Otthoni hobbifonáshoz ez elég lesz. Már volt szó az alapanyagról, a fűz vesszőiről. Ezeket általában már főzött és hántolt állapotban lehet megvásárolni. Használat előtt be szokták áztatni, hogy szépen, törés nélkül lehessen vele dolgozni. Szükség lesz néhány eszközre is: ár, metszőolló, vastag deszka. A komolyabb tárgyak elkészítése még további eszközöket kíván meg, emellett igazi fizikai munkát is jelent. A kosár alját szokták először megfonni, mint egy tányért, majd ezt rögzítik a deszkához szöggel vagy mással. A kosár oldalainak fonása a legkellemesebb rész. Végül külön technika van a szegély eldolgozására, vagy a fülek elhelyezésére. A vesszőn kívül sokféle anyagból lehet még dolgozni, például a szintén természetes nádból vagy gyékényből. A profibbak akár mintákat is fonhatnak kosaruk oldalába, a kész remekművet pedig le lehet festeni.  Aki csak a fogásokat szeretné gyakorolni, az papírból is sodorhat pálcákat, és abból is fonhat kis tárolókat videó alapján. Bár a hobbiszint elmarad a kosárfonó mesterek munkáitól, kikapcsolódásnak és ajándékkészítésnek remek időtöltés.

Előző cikkIgéző tekintet műszempillával
Következő cikkMiniházak lakberendezési trendjei