Hogy kit milyen környezet kapcsol ki, változó. De talán nem is ismerünk olyan embert, aki egyáltalán nem szeret elindulni otthonról más, bevált vagy teljesen új helyekre pihenés, kikapcsolódás céljából. Hogyan készülhetünk fel kényelmesen és takarékosan az utazásra? Lássunk néhány tippet!

Megyünk a hasunk után?

Gondolkodott már, hogy idén hol pihenne szívesen? Valaki a csodás tájakért, valaki az idegen kultúrák felfedezéséért és megint mások a gasztronómiai élvezetekért erednek útnak. Ez utóbbiról a Tripadvisor készített felmérést, és az ételek szempontjából legkedveltebb úticélok élvonalába az alábbi városok kerültek:

  1. Róma nem egy nap alatt épült és bizony a felfedezéséhez sem elegendő 24 óra. Egy kiadós Carbonara, vagy a kemencéből frissen kiemelt pizza hívogat? Szánjunk időt erre a városra!
  2. Kréta szigete a történelmi, régészeti és mitológiai apektus mellett az ételek és a vendégszeretet szempontjából is kiváló célpont. A görög konyhára jellemzően ősi, eredeti és egészséges ételekből választhatunk.
  3. Hanoi, Vietnám. Pho vagy Goi Couon autentikusan a tányérunkban.
  4. Firenze a művészetek bölcsője, eszünkbe jut Michelangelo és a Ponte Vecchio is. Több tucat Michelin-csillagos vagy a Michelin-kalauz által ajánlott helyet találhatunk a városban. De régi jó tanács, hogy ott kell enni, ahol a helyiek! Az árpagyöngy-saláta, a kenyérrel sűrített paradicsomleves, a „pappa al pomodoro” és a steak „Bistecca alla fiorentina” a legkeresettebbek között vannak.
  5. Párizs, ahol a pékáruk és a sütemények váltak csalivá, persze csak az Eiffel-torony után. Reggeli kávé egy croissant-nal, ebédre egy laktató hagymaleves, hazafelé a hónunk alatt pedig a baguette és egy darab sajt.

Mit mondanánk egy hazánkba látogató külföldinek, ha megkérdezné tőlünk annak a 3 ételnek a nevét, amit ajánlva megismerheti a magyar ízvilágot?

Zöld, zöldebb

Szingliként, párban vagy családdal: ugyanolyan kívánatos egy kiruccanás. Persze szeretnénk költséghatékonyak maradni, hogy minél több élmény beleférhessen abba a néhány napba, és mindeközben a megszokott komfortunkat is megtarthassuk. De mi a helyzet akkor, ha még a környezettudatosságot is előtérbe helyezzük? Megvalósítható így egy nyaralás? Miért ne?

  1. Maradjunk a közelben! Ha a repülőgépet vagy az autót kiváltjuk a vonattal, kényelmesen és alacsony CO2-kibocsátással utazhatunk. Ha pedig a kerékpárunkat is magunkkal visszük, elérve az úticélunkat is mobilak maradhatunk. Gyalogos túrákkal fűszerezve igazán fitt nyaralás vagy hosszú hétvége elé nézünk.
  2. Ha a tömeget követjük, többe is kerül! A túl népszerű helyek, a főszezon mind azok a tényezők, amelyek a pénztárcánkat aránytalanul erőteljesebben megterhelik a nyújtott attrakcióhoz képest. Érdemes tehát szemünket távolabbra vetni és elő- vagy utószezonba tervezni az utazásainkat.
  3. Tengerre néző szoba terasszal. De valóban töltünk annyi időt a szálláson, hogy azt a pénzt megérje erre költeni? A couchsurfing és az 5 csillagos hotel között számtalan lehetőség közül választhatunk, ha komolyan mérlegeljük a fontossági sorrendet. Falusi turizmus, vagy a belvárostól távolabb eső kis apartmanban is megtalálhatjuk a hozzánk illő szállást.
  4. Kisebb csomag, kevesebb energia a cipekedésnél. Legyen az a karunk vagy a vonat felhasznált energiája. Igaz, sokszor nehezebb bepakolni egy hosszú hétvégére, mint egy hét szabadságra. Kombináljuk az outfiteket, egy-egy alsóhoz vihetünk több felsőt, így napokra megvan az öltözékünk.

Bár az utóbbi néhány évben az alacsony költségvetés dominánsan megjelent az utazástervezésünkben, azért mindig találhatunk olyan úticélt és időpontot, amelyben a megvalósult kívánságok felé billen a mérleg a lemondásokkal szemben. A statisztikák és a saját bevétel-kiadási egyenlegünkön is tapasztalhatók a jelek, amelyek óvatosságra intenek a szabadon elkölthető pénzzel kapcsolatban, a kikapcsolódás, a pihenés egyik legkedveltebb módja még mindig az utazás. Ismerkedjünk új helyekkel vagy térjünk vissza a kedvenceinkre egynapos vagy csak néhány éjszakás kirándulás keretében, ha alaposan megtervezzük a költségvetést, igazán feltöltődve térhetünk haza.

Wágner Rózsa

Előző cikkCsökkentsük a munkahelyi stresszt!
Következő cikkSokszínű mikrobiom