Remek szabadtéri program a szeles napokra a közös sárkányröptetés. Látványos és szórakoztató sporttá válhat egy kis gyakorlással.

Mozgás, jó levegő és szabadságérzés

Vajon nevezhető a sárkányreptetés sportnak? Hát, ha valaki mindent megtesz, hogy a sárkánya jó szeleket kapjon és szépen szállhasson, az valószínűleg gyűjteni fogja a saját lábában a kilométereket; egy részét ráadásul futva. Nem beszélve arról, hogy azokra a szeles napokra is remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt, amikor talán máshoz nincsen annyira kedvünk. Remek közös családi program lehet a sárkány eregetés, de akár nagyobb társasággal kis házi versenyeket is rendezhetünk.

Naplemente, tengerpart, színes sárkányröptetés

Egy tengerparti nyaralás remek kiegészítő programja is lehet. Ha véletlenül az időjárás nem kedvez a tengerben való fürdésnek, akkor is ki lehet élezni a hely adta előnyöket. Biztosan jót tesz a kedvünknek és lelkünknek is a parton szaladni. Általában elegendő szelet is kapunk a tenger felől, a partok mentén gyakran találni egybefüggő nyílt területet, így éppen ideális a sárkányeregetéshez.

Szépek és gyorsak

Színes, mintás, látványos sárkányokat tudunk készen vásárolni, amiket csak útjukra kell engedni. Gyerekeknek mindenféle állatmintával, vibráló színekkel és formával kapható, aminek már a látványa is öröm. Egészen profi, irányítható és trükköző sárkányokat is vásárolhatunk. Ezekkel is nagy élmény a röptetés. De ha igazán szeretnénk kiélvezni a dolgot az elejétől a végéig, akkor építsünk saját kézzel magunknak sárkányt. Ha a gyermekünknek készítünk ajándékba, vagy akár vele közösen alkotunk, biztosan nagy becsben fogja tartani mint értékes játékát. Mindenképpen egy jó nyílt terepet érdemes választani, ahol nem kell attól tartani, hogy a sárkányröptetés vad izgalmában gödörbe vagy bokorba botlunk, esetleg szembe jön velünk egy kóbor fa vagy vezeték. Mivel szemeinkkel a felhők közt repdeső jószágunkat pásztázzuk, kevés figyelmet fog kapni a lábunk előtt heverő táj. Egymásra is figyeljünk oda, hiszen a vékony, megfeszülő zsinórok, a szél által hirtelen irányt változtató sárkányok akár kellemetlen meglepetéseket is okozhatnak.

Fogd be magadnak a szelet!

 Ha elkapott minket a röptetés hangulata, akkor nyugodtan lépjünk felfelé néhány szintet. Ne csak egyszerű eregetésre gondoljunk, nyugodtan engedjük el a fantáziánkat, hiszen a profik egészen elképesztő trükkökre tudják rábírni a levegőben úszó sárkányukat. Ezekhez a mutatványokhoz természetesen már profi társra van szükség, így az ilyen sárkányok több zsinórral mozgathatóak és magas minőségű anyagokból, például szénszálas vázzal készülnek. Van, ahol egészen nagy hagyománya van a röptetésnek, és bemutatókat, versenyeket rendeznek. Trükkök, ügyességi feladatok, szépségverseny, technikai fogások, ezek mind színesítik a programokat. Ez a tevékenység kedvet hozhat más szabadtéri, széllel játszó sportokhoz is, amik egészen extrém kalandokat kínálnak. Ilyen lehet a sárkányrepülés, siklórepülés, a szörfvitorlázás vagy a szárazföldi vitorlázás.

Gurúz Boglárka

Előző cikkErdei szabályok – tisztelet és felkészülés
Következő cikkStílusosan a hőségben