Az, hogy melyik gyermekből válik sikeres felnőtt, több faktoron is múlhat; ám a tapasztalatok szerint a következő dolgok kulcsfontosságúak abban, hogy sikeres és boldog felnőtt váljék a gyerekedből!

A sikeres nevelés számos tényezőtől függhet: a szülő és a gyermek közötti kommunikáció a legfontosabb, ezt követi az oktatás minősége és más személyiségjegyek. A gyermekterapeuták szerint például az egyik legfontosabb személyiségjegy, amelyet a gyerekeknek már egészen kicsi koruktól kezdve meg kell tanulniuk, az, hogy merjenek kérdezni, gondolkodni és nyitottak legyenek az új ötletekre.

A nyitott gondolkodásmód fontosságát több olyan szülő is megerősítette, akiknek gyermekeiből sikeres üzletemberek és milliárdos vállalkozók lettek. Ezek a szülők most megosztották, mi kell még ahhoz, hogy egy gyermekből igazán sikeres felnőtt váljon!

Kíváncsiság

A sikeres gyermekek szülei állítják: ha félelmet nevelsz a gyermekedbe, akkor nemcsak a különböző kalandokba, hanem az új élettapasztalatokba is fél majd belevágni, ami miatt rengeteg élet- és gyakorlati tapasztalattól esik majd el a jövőben. A legjobb vállalkozók mind az újítókból, kísérletezőkből válnak, ezért a legjobb, ha a gyermeked még kiskorában nem ismeri a félelem szót.

Önállóság

Van egy dolog, amiben a sikeres gyermekek szülei ugyanúgy egyetértenek, mint a gyermekterapeuták: minél előbb biztosítasz önállóságot a gyermekednek, annál előbb lesz magabiztos a hétköznapokban és annál könnyebben fog meghozni döntéseket már egészen kicsi korban. Ez azért jó, mert így kevesebb eséllyel lesz szégyenlős, döntésképtelen, rosszul kommunikáló vagy éppen bátortalan a gyermeked.

Választási lehetőségek

Ez a pont nagyban összefügg az önállóság biztosításával: a választási lehetőség ugyanis nagyobb önállóságot tud adni a gyermekednek, ami által magabiztosabbá válik a gondolkodása. Ha gyermekednek nincs választási lehetősége, és te választod ki a neki megfelelő hobbikat, barátokat, ruhákat, cipőket stb. kevésbé fejlődik a gondolkodása, zárkózottabb lesz, mindenben rád lesz szorulva, valamint szorongóvá válik a személyisége.

Őszinteség

Természetesen a legtöbb szülő szeretné megkímélni a gyermekét a világ negatív dolgaitól, de ezzel pont azt érik el, hogy később sokkal nehezebben boldogulnak majd a valósággal, valamint a jelen és a jövő kihívásaival. Ha már a korai éveikben betekintést nyerhetnek a szülők nehézségeibe, a gyerekek hamarabb tudják majd, hogyan kell kezelniük a kockázatos feladatokat, és magabiztosabban fognak megbirkózni a bátorságot igénylő nehéz helyzetekkel.

Előző cikkTengerparti úticélok autóval
Következő cikk„Majd holnap elkezdem…”