Egy pohár szép bor a vacsorához, egy hűsítő rozé a nyár esti beszélgetésekhez élvezetesebbé teheti a kikapcsolódás perceit. Ám az alkoholfogyasztásról szóló figyelmeztetések, a mennyiségi korlátok ismerete és a minőséggel kapcsolatos tájékozottság mind az egészségünk védelmében kapnak kiemelt helyet. De mégis miért érdemes bort kortyolgatnunk?

Magyar bor a térképen

Az EU bortermelését elemző statisztikában a 2019-es év termelési adatai alapján hazánk a 6. helyen szerepel 0,4 milliárd liter borral. A mezőgazdasági területeink 1,29 %-án, 68,4 ezer hektáron termeltek szőlőféléket. A nagy borász nemzetek, mint Olaszország (5,5 milliárd liter), Spanyolország (4,3 milliárd liter), Franciaország (3,4 milliárd liter), Portugália (0,7 milliárd liter) állnak előttünk a listán. Bár nem a borai jutnak eszünkbe elsőként, de Németország is megelőzött az előállított mennyiség tekintetében (0,7 milliárd liter). Az országok alapterületét figyelembe véve szépen teljesítettünk.

Az EU importja a 2019-es évben 4,8 milliárd liter volt, Chile és Dél-Afrika boraival az élen. A 7,1 milliárd literes exportból a legtöbbet Nagy-Britannia és az USA vásárolta ebből a mennyiségből, 0,7 milliárd litert szállítottak mindkét célállomásra. A termelési számokból és a nemzetek bormarketingjéből sejthető, hogy az export 34%-át Olaszország, 25%-át Franciaország, és 22 %-át Spanyolország borai tették ki. (Adatok forrása: eurostat).

Fehér, vörös vagy rozé?

A fehér vagy kékszőlőből készített borok az eljárás során kapják meg színüket. A rozé is, de nem a fehér- és vörösbor házasításával nyeri el színárnyalatát. A kék szőlő áztatásakor rövidebb ideig hagyják a szőlőt a héjon, mint a vörösbor előállításakor.

Ha a legmagasabb fokon szeretnénk élvezni a bor ízét, ne csak a megfelelő ételekhez párosítsuk, hanem gondoskodjunk a megfelelő hőmérsékleten való tárolásról is. A fehérbor esetében a 11-12 C ajánlott, a vörösbor pohárba töltésekor a 17-18 C. A rozé esetében a pohár is hűtésre kerülhet.

Kalóriák

A bor 70-85% vízből, 10-15% alkoholból és 15-20% extraktból tevődik össze. Ez utóbbi glicerint, savakat, ásványi anyagokat, polyphenolokat, aromákat és vitaminokat jelent.

A táplálkozási tanácsadásokon is elhangzik, hogy bizony az alkohol és a cukor hízlal – ezek pedig megtalálhatók a borban. Mivel a szervezetünk az alkoholból származó kalóriákat előbb égeti el, addig az elfogyasztott ételekét eltárolja. Gondoljunk csak a „sörhasra”! Egy pohár minőségi bor átlagosan 70-100 kalóriát is tartalmazhat, jócskán megemelve a napi kalóriabevitelünket. Ha édesebb, esetleg a bor előállításának folyamata közben „cukrozott”, nem magas minőségű bort inna valaki, az fokozottan számítson a kalóriák számának emelkedésével.

Miért ihatunk bort?

A mértékkel történő borfogyasztás pozitív élettani hatásait a XVII-XVIII. században kezdték vizsgálni az orvosok. Ezek szerint nem csupán ízletes nedű, amely egy szép pohárba töltve ünnepélyes hangulatot is teremthet, hanem egészségünket is szolgálhatja.

  • Az antioxidánsok támogatják a szervezetünket a szabadgyökök elleni harcban, segíthetnek a szívbetegségek megelőzésében.
  • Csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
  • Glicerintartalma a zsírgazdálkodást javítja.
  • Az Alzheimer-kór megelőzésére irányuló tanulmányok azt igazolják, hogy a borban lévő tápanyagok az emberek segítségére lehetnek.
  • Értágító hatásával a megfelelő véráramláshoz.
  • Csontritkulás kialakulásának kockázatát a csontok erősítésével támogatják.
  • A vörösborok savai az ínybetegségektől és a fogszuvasodásért felelős baktériumok megtapadásától is megvédhetnek egyes kutatások alapján.
  • A fehérborok hisztaminszintje alacsonyabb a vörösborokénál, segítenek megvédeni testünket a fertőző organizmusoktól.

Az elmúlt évtizedekben számtalan borversenyt rendeztek, amelyek logója a palackok címkéin díszeleg. Nem is kell élesszemű megfigyelőnek lenni ahhoz, hogy észrevegyük, az áruházak polcain található borok nagy részén találhatók a díjak megjelölései. Az átlag vásárló azonban nem olvas utána, valójában milyen rangú versenyen szerepelt kiemelkedően a bor és egyáltalán mit jelent az arany vagy ezüst érem. Azonban nem árt a reklámok helyett kicsit utánajárni és tájékozódni, mi kerül az asztalunkra. Ha az egészségünket szem előtt tartjuk és követjük az ízlésünket, a díjak nélkül is kellemes időt tölthetünk egy-egy pohár minőségi bor társaságában.

Wágner Rózsa

Előző cikkÍgy vágjuk tönkre az alapanyagcserénket az állandó fogyókúrákkal
Következő cikkKreatív képeslapok ajándékba