Ahogy a ruhásszekrényünket vizsgáljuk évente, úgy a lelkünkben is érdemes elemzést végeznünk. Nehezebbnek hangzik, mint amilyen valójában, és az eredménnyel egyértelműen előbbre juthatunk. Amint megtesszük, hogy befelé figyelünk, egyszeriben új utak nyílnak előttünk. De mi az, ami hátráltat? Néhány szokásunkat sorra vesszük.

Új lendületet bármikor vehetünk

Lehet ez január 1-én, vagy akár ősszel. A tavasz azonban mindig a megújulás, a természettel együtt ébredezünk mi is. Hogy az újnak helye legyen, a régi dolgainkból kell kiszórnunk, ami már nem szolgál minket. Így a tisztogatásnak nagy szerepe van abban, hogy mielőbb erőre kapjunk.

Ahogy a világ lelassult, arra kényszerültünk, hogy több időt töltsünk magunkkal és a minket körülvevőkkel. Külső elvárás, amely lehetőséggé válhat, ezzel minket és a kapcsolatainkat szolgálhatja.

Ablakmosás, szekrénypakolás, portörlés

A négy fal között eltöltött idő esélye eleinte még eszünkbe juttatta, mennyi teendőnk is van igazából az otthonunkban, amelynek azonban nehezen állunk neki. Az egyik legkézenfekvőbb kifogás a halogatásra, hogy nincsen rá időnk. Ez most megdőlt néhány hónapra, úgyhogy nézzük, mit tehetünk?

Tisztánlátás, hogy pontosabban vehessük észre, amit addig nem. Mérlegeljünk, mit vinnénk magunkkal tovább a jövőnkbe és mi az, amit elengednénk, még ha nem is könnyen. A már szinte feledésbe merült kincseinket, emlékeinket frissítsük fel, hogy általuk nyerhessünk ismét erőt. Összegzést készítve gyorsan kideríthetjük, hogyan tovább?

Szokások

Életünk folyamán alakítjuk őket és alakítanak minket szokásaink. De vajon van köztük olyan, amellyel csak a saját dolgunkat nehezítjük meg? Van rájuk hatásunk, hogy megváltoztassuk őket? Természetesen igen! Ha magunk felismerjük, az első lépés már meg is van. Ha csak sejtjük, hogy valami hátráltat, de nem látjuk tisztán, kérdezzünk meg egy barátot, vagy akár coach-ot, segítőt, ő hogyan érzékeli ezt velünk kapcsolatban.

De mik lehetnek ezek a szokások?

  1. Halogatás. Persze, ritka esetben beválhat. Például a hólapátolásnál meg lehet próbálni, mert ha egyik nap havazna is, az éghajlatváltozás miatt másnapra nagy eséllyel elolvad, és egy feladattal kevesebb van. Viszont a legtöbb dolog nem oldódik meg magától. Ezt tudjuk mi magunk is és a halogatással csak a belső feszültségünket növeljük.
  2. Lustaság. Még ha fél egészségnek is kiáltották ki, a tunyaság akkor sem válik hosszú távon hasznunkra. A rekreációra szánjunk megfelelő időt, és a semmit tevésnek így élvezhetjük jótékony hatását. Azonban ha sorra kivonjuk magunkat a fontosabb teendők alól, a lustaság gyorsan szokássá válhat, és átveheti felettünk az uralmat. Kerüljük, tegyünk ellene!
  3. Harc magunkkal. Néha mások helyett is kritikával illetjük magunkat, és nem a legkedvesebb módon. Az örökös elégedetlenség szorongáshoz vezethet, agresszívvá válhatunk. Veszélybe kerül, hogy az életet egyáltalán élvezni tudjuk. Mi lenne, ha építő jelleggel neveznénk meg a javítandó területeket, és úgy beszélnénk magunkhoz, ahogy egy kedves barátunkkal tennénk?
  4. Készenlét. Külső elvárás vagy belső indíttatású megfelelési kényszer is állhat mögötte. Ha elvárások kereszttüzében élünk, előfordulhat, hogy saját magunkról elfeledkezünk és a csökkenni nem akaró feladatlistát látjuk magunk előtt. Az állandó készenlétünkre a környezetünk is rászokhat, és ha óvatlanok vagyunk, ügyesen ki is használhatják. Csak mi változtathatunk ezen a szokásunkon is.
  5. Tudjunk lazítani. Gondoljunk csak bele, olykor a gépeket is kikapcsolják. Senkitől nem várható el, hogy állandóan mozgósítható legyen, ezért mi se stresszeljük ezzel magunkat! A munkát hagyjuk az irodában, némítsuk le a telefont!
  6. Kontrollmánia. A hatalom, erő, függetlenség és szabadság mind a kontrollal összefüggésbe hozható fogalmak. Minél több dolgot tartunk az ellenőrzésünk alatt, annál magabiztosabbnak érezzük magunkat. Csakhogy nem szabad elfelejteni, hogy más emberektől, a rendszertől, a sorstól is függünk, és a paraméterek hiánytalan ismerete nélkül kell sokszor döntéseket hoznunk. Ha ezt elfogadjuk, csökkenthetjük a bennünk lévő bizonytalanságot. Vegyük figyelembe, mire van és mire nincs ráhatásunk. Melyek azok a dolgok, amelyeket el kell fogadnunk és melyek azok, amelyeken megpróbálhatunk változtatni?

+ 1 Másoktól való függés. Senkinek nincs joga helyettünk dönteni. Adjunk magunknak engedélyt a saját boldogságunkhoz és vegyük a kezünkbe az életünket!

Wágner Rózsa

Előző cikkMegküzdési stratégia az evés is – csak nem jó!
Következő cikkHome office trendek az íróasztalon