Mindannyian ismerünk örökifjú embereket, akiknek a viselkedésén, az arcán és a lendületén sem látszódik igazán, mely születési év szerepelhet a személyi igazolványában. A betöltött éveink és a biológiai korunk bizony sok esetben eltérnek, és ezért mi magunk is tehetünk.

Kutatási téma

Az öregedés tanulmányozásával egyre nyilvánvalóbb a tudósok számára is, hogy a testünk öregedésének lassítása nem olyan komplex, mint eddig gondolták. Bár egy háború, betegségek vagy egy betegség nem mindig elkerülhető, a szervezetünk hanyatlása késleltethető. Ide tartoznak az életmód által befolyásolható szív- és érrendszeri megbetegedések, bizonyos daganatos betegségek – mondja Dr. Reneé Schroeder, aki könyvet is írt a halhatatlanság tárgyában. Szerinte idő kérdése, és meglesz a kulcs ahhoz, hogy hosszan és egészségesen éljünk.

Várható élettartam

Az EU-ban 2021-ben a születéskor várható átlagos élettartam 80,1 év, hazánkban 74,3 év volt. Csak érdekességként Japánban 84,4 év. (Forrás: eurostat, ksh.hu)  A hivatalos statisztikákat követve láthatjuk, hogy ez a várható élettartam az 1960-as évek óta kb. 2 évvel nő évtizedenként. Persze az is elgondolkodtató, hogy az évek számából mennyi az, amelyet átlagosan egészségben töltenek az emberek. Magyarországon ez a szám 2020. évben a nők esetében 63,5 év, míg a férfiak esetében 61,6 év volt. Egyelőre még gyúrunk arra, hogy 200 gyertyát fújjunk el a tortán.

Trükkök a fiatalság megőrzéséért

Amikor arról olvasunk, hogyan tartsuk meg az egészségünket, vagy előzzünk meg betegségeket, a WHO irányelvének egyre több alátámasztásáról informálódhatunk. Kiemelt szerepe van a sokat emlegetett kiegyensúlyozott táplálkozásnak, amelyben helyet kapnak a tányérunkon a szervezetünk számára szükséges tápanyagok a megfelelő mennyiségben, de szó esik a kerülendő káros szenvedélyekről is, mint a rendszereres és mértéktelen alkoholfogyasztás és a dohányzás. A stressz kerülésével vagy annak hatékony leépítésével és a kellő óraszámú és minőségű alvás, pihenés lehetőségének megteremtésével már rengeteget teszünk magunkért, ám néhány újdonság bevezetésével megsokszorozhatjuk az eredményesség esélyét.

A szokásainkon bármikor elkezdhetünk változtatni, például most is.

  1. Mozogjunk! A felmérések azt mutatják, hogy az izomfejlesztő és az állóképességi sportok lassítják legnagyobb mértékben a sejtjeink öregedését. A kerékpározás, a futás vagy az ízületkímélőbb tempós gyaloglás mobilizálják az egész testünket. Mély lélegzetvételekkel friss oxigénhez jutunk, és a sejtjeink aktivizálódnak. Az izomfejlesztés pedig nem jelenti egyből azt, hogy body buildernek kell állnunk, hanem az alkatunkhoz és állapotunkhoz mérten dolgozunk a súlyokkal. Ez gyorsítja az anyagcserénket, a káros anyagok is gyorsabban távozhatnak a szervezetünkből.
  2. Hideg víz. Nem csupán az immunrendszerünket erősíthetjük a hideg víz használatával, hanem a boldogsághormonok termelését is fokozhatjuk.
  3. Jó társaság. Nem csupán az növeli élettartamunkat, ha a magány helyett a személyes találkozásokat és barátokat választjuk, hanem a kapcsolataink minősége is. Kerüljük a mérgező, energiavámpír embereket és vegyük magunkat körül azokkal, akikkel építjük, támogatjuk egymást és van egymáshoz kedves egy szavunk egy mosollyal!
  4. A kilégzés kétszer olyan hosszúságú legyen, mint a belégzés – optimális az oxigénellátásunk szempontjából.
  5. Maradjunk kíváncsiak! A tanulmányok szerint bármely életkorban képesek vagyunk új dolgokat tanulni, tehát az agyunkban kialakulhatnak új idegpályák a friss információk, folyamatok hatására, így az immáron elsajátított készségek már az új idegpályákon mozoghatnak.

+1   Találjuk meg a FLOW-t! A hosszú élettartam nem feltétlenül jelenti nagy karrier befutását a munkánkban az életünk során. Közelebb van viszont ahhoz az ellazult szellemi és lelki állapothoz, amelyet a Csikszentmihályi Mihály által megalkotott fogalom is takar: tudjunk elmerülni kedvenc tevékenységeinkben úgy, hogy közben csak az számít, észre sem vesszük a környezetünket. Lehet ez sport, barkácsolás vagy séta a természetben. Bármi, amelyben egyszerűen jól tudjuk magunkat érezni. Csökkentjük általa a stresszt, növekszik a teljesítőképességünk és elégedettebbek leszünk az életünkkel.

Wágner Rózsa

Előző cikkSématerápia: amikor megtanuljuk, hogy miért reagálunk állandóan rosszul egyes helyzetekre
Következő cikkNagy segítség lett a Mesterséges intelligencia a gyógyításban