Amikor annak idején megszületett és terjedni kezdett, a hippi megjelenés egyik első célja a polgárpukkasztó figyelemfelhívás és tiltakozás volt a fogyasztói társadalom és annak eszméi ellen. Mint sok más, egészen másra irányuló dolog, mára ez is nagy hatással lett a divatra és a különféle trendekre. Egy hippisebb összeállításról manapság talán a lázadás helyett a természet szeretete, az egyéniség bátrabb kifejezése vagy éppen az adott nyár divatja jut eszünkbe. De mik is voltak a hippi öltözködés annyira erős jellemzői, melyek ma újra és újra felütik fejüket a divat világában?

A fantázia és kézimunka nagy szerepet kapott a ruhadarabok és kiegészítők kialakításában. Ennek egyik oka az életmóddal járó nem túl fényes anyagi helyzet is volt, a másik inkább az elvekben gyökerezett. A szabadság jelképének is tekintették a ruhákat, így nem szabtak gátat az elképzeléseknek, szembe mentek a kor divatjával vagy mások elvárásaival. Minél megdöbbentőbb, annál jobb! Így születtek meg a meglepően színes, friss, mintás, egyedi, különféle anyagokkal kombinált öltözékek. Aztán az össze nem illő darabok valahogy mégis jól mutattak együtt. A szabadság, a természet szeretete megjelent abban is, hogy a hippi divatban nagyon szerették a virágmintát és a különféle nemzetek népművészeti motívumait használni. Ezek valóban szemet gyönyörködtető, soha el nem tűnő elemek. Ezeket sokszor saját kezűleg festve vagy hímezve is viselték. Ki ne örülne ma egy ilyen blúznak vagy kabátkának?

A hajviselet nem is volt kérdés: hosszú legyen! Sokszor befonták lazán az egészet vagy még többször csak kis tincseket. Ma is nagy divat a fejpánttal kiegészített kiengedett hosszú haj, ami klasszikus „hippis” viselet. A színes gyöngyök, tollak, virágok, kézműves hajékszerek még tovább fokozták a stílus egyediségét. Ezek is rendszeresen kapnak helyet egy-egy trendben; például a nyári fesztiváltrendekben. De a természetes hullámok egy kis fonattal vagy egy lazább fonott konty bátran viselhető irodában vagy más hétköznapi helyeken is.

A hippi ékszerek általában szintén kézzel készültek, sokszor természetes alapanyagokból. Ilyen a bőr, a madártoll, de sokan fűztek színes gyöngyökből is. Sok legyen belőle és bohém, így képviseli az igazi hippi stílust! A színes rojtok és bojtok újra meghódították a nemzetközi divatvilágot pár éve az ékszerek és kiegészítők terén. Emellett megjelentek még a táskákon, lábbeliken, lakásdekorációkon és más helyeken is. Ezeknek bohém és fiatalos hangulata szintén a hippi hangulatot idézi. Sokan tartogatunk a nyárra egy színesebb és mintásabb táskát, amiben szinte a nyári szabadságunkat és jókedvünket látjuk megtestesülni. Vagy vannak, akik szeretik az otthonukat színes és bohém elemekkel feldobni, például mintás párnahuzatokkal, függönyökkel, szőnyegekkel, tálakkal, vázákkal. Akár a megjelenésünkben, akár az otthonunk kialakításánál nyúlunk a hippi jegyekhez, biztosan érezni fogjuk a fiatalság és szabadság hangulatát, amit ezek a kiegészítők magukban hordoznak.

Előző cikkAmikor az alvás zavar!
Következő cikkTavaszi lendület