Besétált édesanyámhoz egy cica. Így, egyszerűen, ahogyan írom. Bejött a házba, szétnézett, kicsit nézett engem, majd komótosan kisétált. Megetettem kint – amikor újra bejöttem a házba, jött velem. Közölte, hogy részéről rendben vannak a körülmények, hajlandó lenne ideköltözni. Ez eddig rendben is van – de egy ismeretlen eredetű, kóbor cica befogadása során vannak dolgok, amelyekre figyelni kell!

Macskabetegségek – emberbetegségek

Akár tervezett, akár spontán a befogadás, egy cica érkezésekor sok mindent át kell gondolnunk egészségügyi szempontból is. Ha befogadott, mentett cicáról van szó, akkor különösen figyelnünk kell néhány teendőre!

Alapvetően igaz az az állítás, hogy a macskák fertőző betegségei nem okoznak megbetegedést emberekben és fordítva is így van ez – de vannak kivételek!

Veszettség – halálos, bár rendkívül ritka

A legfontosabb, legveszélyesebb betegség, amit akár macskától is elkaphatunk (bár erre évek óta nem volt példa Magyarországon), az a veszettség. Elméletileg lehet veszett egy macska, ha kint él (akár csak rövid ideig is), bár a betegség 2017 óta nem fordult elő hazánkban. Az országhatárhoz közel, Romániában viszont 2021-ben is találtak veszett állatot. Így a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) nyomatékosan felhívja a hazai állattartók figyelmét a veszettség elleni védőoltás rendszeres beadatásának fontosságára.

Magyarországon a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező (jogszabály írja elő), míg a macskáké erősen ajánlott (kivéve, ha a macskák kizárólag benti tartásban vannak).

Mit kaphatunk el egy macskától?

Ezen kívül halálos betegséget nem tudunk elkapni befogadott macskától, de azért előfordulhatnak olyan fertőzések, melyek kezelést igényelnek, vagy ugyan spontán gyógyulnak, de tünetekkel járnak.

Bár a kutyákon, macskákon élő bolhák és kullancsok leginkább őket szeretik, mégis előfordulhat, hogy nekünk is kijut az áldásból.

Az első dolog tehát, amit tettem, az, hogy vettem bolha- és kullancsirtó cseppeket. Nem mindegy, milyet választunk, vannak gyógynövényes verziók, amelyek inkább csak finom illatot adnak a cica bundájának, de hatásosságuk rendkívül kétséges, és vannak igazi, állatorvosi készítmények, melyek a már meglévő élősködőket is kiirtják, illetve újabbak megtelepedését akadályozzák meg. A termék hatásosságáról érdemes tájékozódnak a Nébih oldalán!

– Ha bizonytalanok vagyunk, akkor kérdezzünk állatorvost (akár telefonon is), hogy az épp a környékünkön elérhető készítmények közül melyik a leghatékonyabb – ehhez a termék címkéjén lévő hatóanyag megmondására van szükségünk – mondta dr. Zsigmond Balázs állatorvos, aki maga is több állatot fogadott már be, tehát mindkét oldalról ismeri a helyzetet. A rendelői látogatást úgy sem lehet megúszni – minjárt írom is, nálunk mi volt a sorrend!

Féreghajtás – mielőbb

A másik veszély az lehet, hogy a mentett, összeszedett cica férges. A bennük élősködő férgek közül több is van, amelyik képes az emberben is megélni, bár korántsem úgy, ahogyan azt a macskában tette. Mindenesetre a féreghajtás emiatt nagyon fontos, ha a befogadott cicánk kintről jött. Az előző részben emlegetett, nyakra cseppenthető kullancs- és bolhairtók közül van, amelyik a férgeket is elpusztítja a macskában, de ezt csak 1-2 termék „tudja”, másrészt így is megúszhatatlan a klasszikus féregtelenítés. Ezt vagy tablettával (melyet állatpatikában tudunk venni), vagy más formátumú, de szintén állatpatikában kapható szerrel tudjuk elvégezni. A másik lehetőség, ha az állatorvosnál kapja meg a macska – hiszen állatorvoshoz úgyis mennünk kell!

Én tudtam kérni más macskástól patikai féreghajtó tablettát, a cica megkapta – és kéthetenként még 2 alkalommal kell beadni, hogy biztosan minden élősködőt kipucoljon.

Macskakarmolási betegség

Mielőtt tényleg elmondanám az állatorvosi látogatást, még egy betegséget meg szeretnék említeni, mivel ez az első percekben, napokban is érinthet minket – vagy úton az állatorvoshoz. Ez a macskabetegség – ahogyan a neve is elárulja – karmolás (vagy harapás) útján okozhat bajt, mivel ilyenkor a Bartonella henselae baktérium bejut az emberi véráramba. Természetesen nem minden karmolással (sérüléssel) fertőződünk meg – ha ez így lenne, akkor a macska számunkra nagyon nemkívánatos állat lenne! Nincs pontos információnk, hogy hány macska hordozza a baktériumot, náluk teljesen tünetmentes a fertőzöttség, semmi bajuk nem lesz tőle. Csupán amerikai adatot találtam, miszerint az amerikai cicák körülbelül 40 százaléka valamikor életében megfertőződik ezzel – leggyakrabban 1 éves kor alatt. De náluk ez nem okoz betegséget.

Ha viszont mi egy ilyen cica által szenvedünk sérülést, akkor az esetek kb. 85 százalékában a sérülés helyén 3-10 napos lappangási idő után dudor, hólyag alakul ki, mely a környéki nyirokcsomó megnagyobbodásával jár. Általában néhány hét vagy hónap alatt spontán gyógyul a nyirokcsomó-megnagyobbodás, de háziorvosukkal egyeztessünk, hogy szükséges-e valamilyen kezelést kapnunk.

Megelőzni igazából csak óvatossággal lehet: idegen macskával annak tudatában viselkedjünk, hogy nem ismerjük egészségi állapotát és azt sem, hogy ijedség esetén hogyan védekezik (elszalad vagy támad). Amíg biztosak nem vagyunk abban, hogy barátságos, könnyen kezelhető a cica, addig érdemes akár vastag kesztyűt is felvenni, ha olyan helyzetbe kerülünk, amely során a macska karmolással, harapással reagálhat (például a hordozóba tennénk be, hogy állatorvoshoz vigyük).

Végre állatorvos!

Nos, ami semmiképp nem kerülhető el, az az állatorvosi vizit. Még akkor sem, ha a macska szemmel láthatóan egészségesnek tűnik.

Mivel a hozzánk besétáló és nagy nyugalommal ideköltöző cica rendkívül nyugodt, a simogatást örömmel fogadja, dorombol, így pár nap múlva a hordozóba is be lehetett tenni. (Illetve addigra már maga is kipróbálta, a benne lévő pléd vonzó volt a számára, játéknál gyakran hajítottam be a labdáját a hordozóba, ezért magától is ki-be járkált).

Mostanra már azt is kipróbáltam, mit szól a macskahámhoz és -pórázhoz – elég gyorsan megszokta. Elnyertük egymás bizalmát, így a macskahámmal felszerelt cicát könnyedén tudtam a hordozóban hozni-vinni, meglepő módon az autózást is nyugodtan tűrte.

Dr. Zsigmond Balázs felhívja a figyelmet, hogy az állatorvosnak mondani kell, hogy kóbor cicát fogadtunk be – ennek tudatában fogja megvizsgálni szemrevételezéssel, tapogatással, gyanú vagy tünet esetén általános vagy célzott laborvizsgálatot végeztet. Ez az az alkalom, amikor kérni kell (vagy ha ajánlják, elfogadni), hogy teszt segítségével megnézzék, a cica nem hordozza-e néhány, a fajtársaira veszélyes betegség kórokozóját. Ezek ugyan minket nem betegíthetnek meg, de egyrészt a macska számára végzetesek lehetnek, másrészt, ha már van otthon macskánk, akkor rá veszélyesek lehetnek.

Van otthon más macska?

Nos, itt jöjjön egy figyelmeztetés! Amennyiben vannak már otthon macskáink és melléjük fogadnánk be egy kóbor egyedet, akkor addig nem találkozhatnak, míg az állatorvos ki nem zárta 3 fertőző macskabetegség jelenlétét! (FeLV, FIV és FCoV). Az első kettő meghatározza, hogy milyen oltást kaphat, illetve milyen életet élhet, tehát FeLV/FIV-tesztet akkor is kell csináltatni, ha nincs otthon másik macska!) Ha ugyanis összeresztjük őket, akkor az eddig nálunk élő, egészséges cicáink is megbetegedhetnek, az pedig óriási tragédia!

Szóval, ha már van otthon macska, akkor a kis (vagy nagy) jövevényt karanténba kell helyeznünk, míg az állatorvosi látogatásnál ki nem derül, hogy veszélytelen ebből a szempontból a kedvenceinkre.

Addig egy külön helyiségben szállásolhatjuk el a védencünket.

– Ha egészséges, akkor pedig jöhetnek az oltások, a chipezés, és az ivartalanítás! Így biztosíthatjuk magunknak és a cicának is a leghosszabb, legegészségesebb életet – tette hozzá az állatorvos, aki ebben is segít az újdonsült gazdiknak.

A mi kis jövevényünk is ezt az utat járta be, végtelenül hálás a befogadásért, levakarhatatlan, tanulékony, a szabályokat elég gyorsan megismerte, hálásan dorombol, és azóta ki se akarja tenni a pracliját a kertbe – benti cica lesz belőle, hogy elkerüljük a véletlen vagy szándékos mérgezést, a kutyatámadást, autógázolást. Jelenlétének mellékhatásaként itthon növekedett a tapintható szeretetet/elégedettség, és számos vicces helyzettel okozott már nagy kacagásokat mindenkinek.

Úgy tűnik, mindannyian jól jártunk!

Kéky Kira

Előző cikkErősítő edzés? Nem árt!
Következő cikkFelnőttként új barátokat szerezni? Lehetséges!