Én is refluxos vagyok, így pontosan tudom, milyen kellemetlen tud lenni, amikor – szó szerint – fellobban a gyomorszájnál jelentkező égető fájdalom… Ez mindenkinél más lehet – intenzitásban, típusban és hosszúságban is. Fontos megjegyezni: ritkán, de előfordulhat, hogy amit valaki refluxos rohamként érzékel, az valójában egy szívinfarktus. Nem ijesztgetni akarok, csupán jó, ha tudunk erről is. Bizonytalanság esetén érdemes hívni a háziorvost vagy az ügyeletet. Most viszont nézzük, hogyan segíthetünk magunkon, ha a fájdalmat valóban reflux okozza!

Mi is az a reflux?

A reflux, vagyis gastroesophagealis reflux betegség (GERD), akkor fordul elő, amikor a gyomorsav a nyelőcsőbe áramlik. Mivel a gyomorsav nem a nyelőcsőbe való, ezért marni és irritálni kezdi a nyelőcső nyálkahártyáját. Ez okozza az égő érzést, fájdalmat a gyomorszáj környékén. A gyomorégés gyakran étkezés után jelentkezik, különösen, ha valaki evés után lefekszik vagy hajolgat. Az állapotot különböző tényezők súlyosbíthatják, például bizonyos ételek, italok, életmódbeli szokások és a stressz is. A tartósan fennálló reflux mindenképp kezelést igényelhet, ugyanis a nyelőcső nem tolerálja hosszú távon ezt a helyzetet!

Mi történik, ha nem foglalkozunk a refluxszal?

Egyrészt marad, vagy mindig visszatér a fájdalom. Másrészt, ha a refluxot nem kezelik megfelelően, számos szövődmény alakulhat ki.

 • Nyelőcsőgyulladás: A tartós savas állapot gyulladást okozhat a nyelőcső nyálkahártyáján, ami fájdalmat, nyelési nehézségeket és vérzést okozhat.
 • Nyelőcsőfekély: A savas irritáció fekélyeket okozhat a nyelőcsőben, amelyek fájdalmasak és nehezen gyógyulnak.
 • Nyelőcsőszűkület: Az ismétlődő gyulladás hegesedést és szűkületet okozhat a nyelőcsőben, ami megnehezíti a nyelést és az étel áthaladását.
 • Barrett-nyelőcső: A hosszú távú reflux károsíthatja a nyelőcső nyálkahártyáját, és ez „előrákos” állapothoz vezethet, ami növeli a nyelőcsőrák kockázatát. Ezt az első négy állapotot gyomortükrözéssel tudják diagnosztizálni. Bár a gyomortükrözés kibírható és gyors, de jó észben tartani, hogy elkerülhető a beavatkozás, ha nem hagyjuk elfajulni a dolgokat.
 • Légzőszervi problémák: A gyomorsav belélegzése irritálhatja a légutakat, ez pedig krónikus köhögést, asztmát és más légzőszervi problémákat okozhat.
 • Fogászati problémák: A gyomorsav károsíthatja a fogzománcot, ami fogszuvasodáshoz vezethet.

Ha a tünetek már hetek óta fennállnak, akkor mindenképp orvoshoz kell fordulni. Saját érdekünkben ne hanyagoljuk el!

Az enyhe refluxot, gyomorégést egy ideig még magunk is kezelhetjük: a patikában számos vény nélkül kapható készítmény beszerezhető. Ezen kívül az étrend és az életmód megváltoztatása is sokat segíthet.

Étrend és étkezés reflux esetén

 1. Együnk gyakrabban, de kisebb adagokat, hogy ne terheljük túl a gyomrot.
 2. Kerüljük a zsíros és olajos ételeket, mert ezek lassítják a gyomor kiürülését és növelik a reflux kockázatát.
 3. Figyeljünk, hogy fokozzák-e a panaszokat az alábbi, gyomorsav-termelődést növelő ételek: citrusfélék, paradicsom, kávé, szénsavas italok, csokoládé, menta, alkohol. Én például a paradicsomot és az alkoholt kerülöm, a többi nem okoz problémát. Nem mindenki reagál ugyanúgy.
 4. Kerüljük az erősen fűszeres ételeket, mert ezek irritálják a nyelőcsövet és súlyosbíthatják a tüneteket.
 5. Igyunk több vizet! A víz hígítja a gyomorsavat.

Praktikus tanácsok, hogy a gyomorsav ne kerüljön a nyelőcsőbe

 1. Étkezés után még két-három órán keresztül még ne tegyük magunkat vízszintes helyzetbe akkor sem, ha tévézni így kényelmesebb. Ha mindenképp leheverednénk, akkor azt kényelmes fotelban, vagy sok párnára támaszkodva tegyük.
 2. Alváshoz emeljük meg az ágy fejrészét! Vannak erre kialakított speciális, ék alakú párnák, de néhány kispárnával is felpolcolható a felsőtest. Így kisebb az esély, hogy alvás közben a gyomorsav a nyelőcsőbe kerüljön. Én megtapasztaltam már: arra ébredtem, hogy a gyomorsav a számig visszajött, én pedig belélegeztem. Nem kívánom senkinek, hogy átélje ezt a fulladás-érzést.
 3. Fontos, hogy ne együnk kapkodva, alaposan meg kell rágni minden falatot, hogy a gyomor könnyebben feldolgozza az ételt.
 4. A túlsúly sajnos ront a helyzeten, törekedjünk arra, hogy a testsúly normális tartományba kerüljön!
 5. Kerüljük a szűk ruházatot, mert az is fokozhatja a reflux tüneteit. Nekem is állandó gondot jelent, ha vendégség miatt szoros ruhát veszek fel. Legalább evéshez legyen kigombolható a nadrág vagy szoknya, és legyen egy felső, ami mindezt eltakarja.

Ha a tünetek nem enyhülnek, vagy állandóan visszatérnek, akkor mindenképp háziorvoshoz kell fordulni, aki hatékonyabb kezelést tud javasolni.

Előző cikkEgyre rugalmasabbakká válnak a nemi szerepek – a cél az alkalmazkodás
Következő cikkFermentálás – amikor a természet új élelmiszertípust alkot