A barlangokban való túrázás révén a természet egy igazán extrém oldalát ismerhetjük meg. Hazánkban válogathatunk a könnyebb és nehezebb szakaszok között.

Egy különös módja a természetjárásnak

Sokan szívesen tennének egy látogatást az űrben, de ez csak nagyon keveseknek adatik meg.  A „holdbéli” tájakról azonban senkinek nem kell lemondania, hiszen a lábunk alatt lévő titokzatos világ is van olyan érdekes és izgalmas, mint a fejünk feletti végtelen űr. És a barlangi túrákra egy kicsit könnyebb helyet foglalni, mint egy űrutazásra. Te barlangásztál már?

Könnyű vagy nehéz túrára induljak?

Hazánk természeti kincsei köztudottan igen gazdagok és változatosak. Ez igaz a barlangokra is, így bátran válogathatunk különféle típusok közül. Az igazi barlangászat egy valódi extrém sport, tele izgalmakkal és új helyzetekkel. De vannak olyan helyek is, ahova különösebb felkészülés nélkül, egy-két ésszerű szabályt betartva, akár egy könnyű családi nyaraláson is elmehetünk. Ilyenkor érdemes az öltözködésnél arra figyelni, hogy bent a barlangban a kintitől egészen eltérő hőmérsékletre és páratartamra számíthatunk. A lábbelink legyen zárt, kényelmes és biztonságos, lehetőleg ne csúszós talpú. Egészen kicsi gyerekek vagy nehezen mozgó felnőttek nem vehetnek részt minden barlangtúrán a biztonságuk miatt; a programtervezésnél ezt figyelembe kell venni. Ezekben a barlangokban általában egy rövidebb időtartamú, kellemes sétával bejárható szakaszt mutatnak be az érdeklődőknek. A túravezető sokszor mesél a barlang kialakulásáról, történetéről és megmutatja az érdekesebb alakzatokat.

Néhány ötlet családosoknak

Hol találnak a természet szerelmesei ilyen hétköznapibb túrára alkalmas barlangot? Például az Orfűtől egy kellemes erdei sétával elérhető Abaligeti-cseppkőbarlang egy sok a közül. Egy óra alatt bejárható szakaszán különleges alakú cseppkőképződményekkel, sőt akár denevérekkel is találkozhatunk. Jóval ismertebbek az Aggtelek környéki barlangok, mint például a jósvafői. Itt számíthatunk a kényelmes séták mellett komolyabb túrákra is. A Bükk számtalan szépsége mellett meglepően sok barlanggal is szolgál. Például az Esztáz-kői-barlang egy része fél óra alatt bejárható, a Kő-lyuk mesés cseppkövei pedig egy órás túrával megcsodálhatóak. Szerte az országban még számos könnyen és kényelmesen bejárható barlangot találhatunk. De mi a helyzet az extrémebb, valódi barlangászattal?

Az extrém oldal

Egy komolyabb túra során a barlangászok szűk helyekre is bemerészkednek, esetleg hason csúsznak, néhol vízben gázolnak, máshol kötelek mentén másznak felfelé vagy éppen lefelé. Ide már egész komoly felszerelés és csapatmunka szükséges. Mint más extrém sportoknál, itt is igaz, hogy ez egy olyan „játék”, amit csak komolyan véve lehet csinálni. Több helyen ez a bejáratnál aláíratott felelősségvállalási nyilatkozaton is érződik. A fejlámpa, fejvédő sisak, meleg aláöltözet, gumicsizma, overall és kesztyű is mind a túrázók biztonságát szolgálja. Bizonyos esetekben szükség lehet még erős kötélre, elsősegély felszerelésre, karabinerekre és hevederekre is. Ha jól felkészültünk, akkor egy egészen csodálatos, az eddig megszokottól igen eltérő világot tárhat a természet a szemünk elé.

Pap Melinda

Előző cikkÁrt vagy használ a szauna?
Következő cikkTévhitek a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban