Séta Veszprém csodás várnegyedében, este fürdés Balatonalmádi strandján – tökéletes program a kikapcsolódásra.

Keresztül a Dunántúlon

Hazánk nyugati felén egészen másképp fest a táj, mint például a keleti régiókban. Akinek a szeme hozzászokott a Mátra vagy a Bükk domborulataihoz, annak egészen felüdítő és újszerű látvány lesz az Észak-Dunántúl lankásabb, de mégis dombos tája. Szembe tűnhet az is, hogy az itteni városok magukon hordozzák a nyugathoz való közelség egy-egy jellemzőjét is: rendezettebbek, és talán nyitottabbak is a turisták fogadására. A falvak hangulata is másképp fest, a Balaton közelsége mintha mindenhol érződne.

Nemcsak egy puszta vár

Veszprémben sétálva arra gondol az ember, hogy mennyi szép városunk van, amit mind be kellene járni. Ha nincs sok időnk, amit a városban tölthetnénk, akkor mindenképp a várat körülölelő történelmi városrést válasszuk célpontnak. Hangulatában kicsit emlékeztet Esztergomra, a várfalak miatti szintkülönbség miatt pedig a Luxembourgban található erődökre. Kicsit több zöld felület jobban esne a szemnek, de így is meseszép a környék. Macskaköves kis utcácskákon juthatunk el a várhoz, turistáknak kedvező látnivalókkal. Kapualjakban megbújó éttermek, antikvárius és kézműves csokibolt is vár minket. Veszprém várnegyede igazán különleges, hiszen nem egy különálló várat kell keresnünk, hanem egy beépített várnegyedet, ahol szabadon sétálhatunk. Az impozáns Hősök Kapuján átlépve jutunk be, innen pedig szépen rálátni a városra.

Téglakiállítás és kortárs művészet

Aki a történelmet szereti, az böngészheti a gyönyörűen felújított épületek emléktábláit, olvashat magyarázó kiírásokat, és látogatást tehet több palotában is. Aki sosem járt még Tegulariumban, vagyis téglakiállításon, Veszprémben ezt is bepótolhatja. Élőben érdekesebb, mint ahogyan elsőre hangzik. Ritkán csodálhatunk meg akár több száz éves leleteket olyan környezetben, aminek felépítéséhez ugyanazt az anyagot használták fel, mint amiből a lelet is készült. Jó eséllyel tárlatvezetést is kapunk ehhez a részhez. A városban egyébként nagy hagyománya van a művészetek pártolásának, így a hangulatos utcákon sétálva mini szobrokat és egyéb alkotásokat is felfedezhetünk. A helyi Tourinformirodában érdemes érdeklődni a lehetőségek iránt, az ingyenes tematikus városnéző térképeiket is mindenképpen érdemes használni.

Fürdés Almádiban

Veszprémtől pár perc autóúttal elérjük Balatonalmádit, ahol fürödhetünk egyet hazánk legnagyobb tavában. A két települést összekötő út hangulata mesebeli: ahogy békésen szemlélgetjük útközben a barátságos erdőket, egyszer csak felbukkan előttünk a Balaton vize egy látszólag hihetetlen szögben. Pár pillanatig rálátni a víz felszínére egészen a túlpartig; a vitorlásokkal tarkított tó vize mintha egy festményen szerepelne. Sokan szeretik ezt az útvonalat, kerékpárral is végig járható. De a népszerűségét az mutatja igazán, hogy minden évben egyszer idesereglenek az ország különböző pontjairól a deszkások, biciklisek, rolleresek, hogy együtt guruljanak át Veszprémből Balatonalmádiba. Az itteni strand kellemes, egy kis részen még homokos partot is építettek a kicsiknek. Fürdés után ehetünk egy jót a büféknél, vagy óriáskerékről csodálhatjuk a vizet. A vízpart melletti park szabadtéri szoborkiállításnak ad otthont, a gyalogosátkelőként szolgáló aluljáró pedig időszakos képkiállításnak.

GB

Előző cikkAngol lakberendezés – túl a téglafalakon
Következő cikkOnline vásárlás – pénzköltés sorban állás nélkül