A jó időben sokkal többen pattannak két kerékre, mint az év más szakában. Kicsik és nagyok, egyedül vagy csapattal, de a szabadban tekerni és gurulni mindig nagy élvezet. A kikapcsolódás mellett a környezettudatos közlekedés részévé is váltak az utóbbi időben az emberi erővel hajtott „járművek”. De a bicikli mellett vannak egyéb lehetőségeink is. Milyen előnyei vannak az egyéb guruló sporteszközöknek, és tényleg ki tudnak kapcsolni egy fárasztó nap után?

Először vegyük a biciklizést, hiszen a legtöbbünk kipróbálta már, és sokaknak lapul is egy saját kerékpár a pincéjében. A kisgyerekek is hamar megtanulhatnak vele közlekedni, és nagy élvezettel tekernek ilyenkor a ház előtt. Praktikussága, könnyű hozzáférhetősége és a fizikumra gyakorolt jó hatása miatt minden korosztály előszeretettel használja. Hasznos, hiszen pár kilométeres távolság miatt nem kell kocsiba vagy buszra ülnünk, mégis gyorsabb, mint a gyaloglás. Sokaknak a hétköznapi rutin elengedhetetlen része, hiszen kerékpárral járnak iskolába, dolgozni vagy bevásárolni. Családi nyaralásokra is szívesen visszük magunkkal kiegészítő programnak, vagy a környék látnivalóinak felfedezéséhez. Egy nyári délutáni vagy könnyű hétvégi programnak is remek a közös tekerés. Ha vigyázunk rá, egy egyszerűbb biciklit nem is kerül sokba fenntartani. De mi a helyzet az egyre népszerűbb rollerekkel?

Az utóbbi időben olyan mértékben elterjedt a roller elektromos változata, hogy a nagyobb városokban kezdik ellepni a járdákat. Szerencsére azonban az eredeti, lábbal hajtós rollereket is egyre gyakrabban látni, és nemcsak a gyerekeknél. Sok felnőtt felfedezte már magának ennek a gyerekkort idéző egyszerű járműnek az előnyeit. Mik lehetnek ezek? Rollerrel könnyen és viszonylag gyorsan lehet közlekedni. Nem kell hozzá nagy ügyesség, sok gyakorlás vagy különleges felszerelés. Egy erősebb talpú cipővel akár az irodai ruhánkban is használhatjuk. Sokfelé lehet vele menni, egészen szűk helyeken is elférünk vele. Nem kell „parkolóhelyet” keresni, mint a biciklinél, az összecsukható változatokat magunkkal vihetjük a boltba, a munkába az asztal alá, vagy a buszra, vonatra is. Sokan félnek először kipróbálni, de aki egyszer veszi hozzá a bátorságot, rájön, mennyire egyszerű és praktikus eszköz. Ha ügyesen használjuk, kicsi az esélye az elesésnek, így idősebbek is nyugodtan közlekedhetnek vele.

Kicsit bevállalósabb a biciklinél és a rollernél a gördeszkára hasonlító longboard. Akik nem ismerik ezt a négykerekűt, azoknak elsőre talán meglepő lehet, de a longboardot egész sokan használják mindennapi közlekedésre is. Több időt és felkészülést igényel megtanulni használni, de élményt is többet nyújt. Különféle típusú versenyeket szerveznek ennek a sportnak hazánkban is, például a hegyi lejtőkre való extrémebb, vagy a városba való látványos „dance” versenyeket. Ha kíváncsiak vagyunk erre a különleges járműre, látogassunk el egyszer egy ilyen rendezvényre. A longboardos közösség egyébként is nyitott az újak felé, a versenyeken pedig még szívesebben segítenek kipróbálni bárkinek a használatát. Van, aki azt mondja, hogy ha egy gördeszkás egyszer kipróbálta a longboardot, nem is nagyon akar többé mással menni. Persze azok is nyugodtan belevághatnak, akik egyáltalán nem rendelkeznek deszkás múlttal. A longboard működése és felépítése egy kicsit eltér a gördeszkáétól, így egyszerűbb és biztonságosabb vele közlekedni. Ennél a sportnál azonban mindig ajánlott védőfelszerelés viselése.

PM

Előző cikkA jó alvás, mint álom
Következő cikkAz ünnepek színe – az élénk vörös