A restaurálást végző szakember ügyes kezű, különösen kitartó művész, akinek munkája a régi művek helyreállításakor hatalmas kincs. De lehet ebből hobbi?

Restaurátor, a sokoldalú művész

A restaurátor egy személyben műértő, történész, művész, fotós, kémikus és még sok minden más is. Olykor felbecsülhetetlen értékű művek vannak a kezei között, miközben a legkülönfélébb eszközökkel és vegyi anyagokkal dolgozik rajta. A múzeumokban őrzött, megismételhetetlen alkotásokat az ő munkája nélkül most nem csodálhatnánk meg. Ismernie kell az adott tárgy történetét; tudnia kell, hogyan hatnak a különféle anyagok egymásra és a műre; etikai kérdéseket is figyelembe kell vennie az állagmegőrzés és az esetleges kiegészítések során; lépést kell tartania a technikai fejlődéssel és elvárásokkal. Ha ezt mind megoldotta, akkor még bele is kell látnia a több száz vagy akár több ezer éve élt művészek fejébe és gondolatvilágába. Így hát kihívásból akad bőven ezen a területen. De azért szépségeket is tartogat a restaurálás!

A restaurálás szépségei

Szeretsz múzeumokba járni? Kedveled az antik bútorokat, szép festményeket, régi idők ékszereit vagy könyveit? Ha igen, ezt az érzést nagyítsd fel magadban százszorosára – talán valami ilyesmit érezhet egy vérbeli restaurátor. A történelem a maga állandó és mégis változó képével, megannyi titkával és szépségével, nagy tanulságaival sokakat magába tud szippantani. De ez egy olyan „függés”, amit nem bánunk. Egy antik darab precíz helyreállításakor a restaurátor is hozzátesz, maga is részévé válik a múltnak, szinte benne jár-kel. Így felmerülhet a kérdés, lehet-e egy ilyen fontos és összetett szakmát otthon hobbiként űzni?

Régi holmik helyreállítása hobbiként

A szakma szépségei miatt sokakat vonz a kisebb értékű holmik restaurálása hobbi szinten. Valakinek a szenvedélye a veterán autók és motorok, mások elvarázsolódnak a régi könyvek hangulatától. Vannak, akiket az antik ékszerek vagy bútorok, esetleg edények és vázák nyűgöznek le. Már egy retro hűtővel, rádióval vagy lemezlejátszóval való „babrálás” is képes kitölteni sokak összes szabadidejét. De a restaurálást érdemes különválasztani a felújítástól. Az előbbinél a fő cél az eredeti alkotás minél valósághűbb, végtelenül precíz helyreállítása, a lehető legtöbb eredeti alkatrészt és anyagot megtartva és megóvva. A felújításnál inkább a funkcionalitásra törekszenek, új alapanyagokat és alkatrészeket is nyugodtan felhasználnak, és nem az eredeti összkép élvez elsőbbséget a munkafolyamat során.

A saját „szakterületem”

Hogyan álljunk neki otthon? Nyilván ha érdekel minket ez a terület, akkor eddig is forgattunk a témához illő irodalmat, vagy néztünk videókat, ami segített elmélyülni. Emellett próbáljunk minél több szakembertől ihletet meríteni, a munkájukról olvasni, interjúkat keresni, múzeumokban élőben megnézni a végeredményt. Beiratkozhatunk restaurátorképzésre, kereshetünk ilyen jellegű workshopot. Ez egy igényességet, aprólékos odafigyelést igénylő hobbi, ami már a felkészülésnél meglátszik. Végül válasszunk témát. Olcsón be tudunk szerezni egy retro motort vagy hűtőt, amin gyakorolhatunk. Párszáz forintos régi könyveken a könyv- és papírrestaurálást űzhetjük; talán a könyvkötészethez is kedvet kapunk. Kisebb bútorokat pedig zsibvásárokon és lomtalanításkor szerezhetünk; gyakorláshoz tökéletesek a már kidobásra szánt darabok is.

Pap Melinda

Előző cikkÉlet epilepsziás gyerekkel
Következő cikkGeometria és mértan a kifutókon