Érelmeszesedés, érszűkület, érelzáródás – a folyamat, amely sok esetben végzetes kimenetelű lehet. Fontos, hogy még a vészhelyzet előtt tegyünk arról, hogy ereink egészségét megőrizzük.

Az érelmeszesedés során koleszterin és mész rakódik le az erek falában, belső felületükön. Ezek a plakkok, amely lehetnek lágyak és kemények, attól függően, hogy milyen az összetételük és a nagyságuk. Ennek függvényében máshogy is viselkednek, és máshogy okoznak zavart. Akár súlyos, életveszélyes akadályt hozhatnak létre az érrendszer működésében. Az esetek egy részében a plakk zsírtartalma, mésztartalma és így maga a plakk is megnő és szűkületet okozva áramlási zavarhoz vezet, vagy súlyosabb esetben el is zárja az adott érszakaszt. Ha az érben a keringés teljesen megáll, vagyis az ér által szállított friss vér nem tud eljutni az adott szervhez, az annak károsodásával jár. Ha ez a folyamat a szívben alakul ki, akkor szívinfarktusról, ha az agyi erekben, akkor szélütésről (stroke-ról), ha az alsó végtagot tápláló erekben, akkor érszűkületről/érelzáródásról beszélünk. Gyakoribb azonban az az eset, amikor a kisebb, sok zsírt tartalmazó úgynevezett lágy plakkok okozzáka bajt. Ezek hirtelen megrepedésével a felgyülemlő vérlemezkék alakítják ki az eret elzáró vérrögöt.

Az érszűkület hazánkban körülbelül 400 ezer felnőttet érint. Stroke miatt bénulás, infarktus miatt hirtelen szívhalál, szívelégtelenség is kialakulhat, a beteg életminősége jelentősen romolhat. Az érszűkületes betegek szív-és érrendszeri halálozása messze meghaladja a nem érbetegekét. Magyarországon a halálozási statisztikák élén a szív- és érrendszeri megbetegedések állnak, mintegy hetvenezer áldozatot követelve évente.Az érszűkület gyakran észrevétlenül marad, csak akkor észleljük, ha már komoly bajt, akár tragédiát okoz. Nagyon fontos, hogy változtassunk életmódunkon, de ne csak akkor, ha már baj van. A dohányzás például növeli az érbelhártya sérülékenységét, de kockázati faktor a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a túlsúly vagy a mozgáshiány is.

Előző cikkMióma – minden negyedik fogamzóképes korú nő érintett
Következő cikkAdy is tüdőgyulladásban hunyt el