Amikor a feszültség és az idegesség a mindennapjaink részesévé válik, és a negatív ingerekkel már nehezen tudunk megküzdeni, lépnünk kell, mielőtt késő lenne! Nem csupán a jó közérzetünk a tét, hanem hosszú távon az egészségünket is kockáztatjuk a feldolgozatlan stresszel.

100 éve kutatják

Az előző évszázad kezdetén a stressz még ismeretlen fogalom volt. A bécsi születésű Selye János egyetemi évei alatt, 1926-tól foglalkozott fokozottabban azzal, hogy a betegségek vagy sérülések hogyan hatnak az emberi szervezetre. Rájött, hogy a hasonló tünetek a szervezet válaszait jelentik a betegségekkel szemben. Ezt a tünetegyüttest stressz-szindrómának nevezte el, stresszelméletének kidolgozását egész életében folytatta.

Amikor egy belső vagy külső ingert veszélyesnek minősít a szervezetünk, és ezáltal egy vészreakció indul el bennünk, stresszről beszélünk. Évezredekkel ezelőtt ez a reakció az életben maradást támogatta, hiszen a menekülés vagy megküzdés stratégiáját segítve aktivizálta a szervezetet az adrenalin termelésével, a vérnyomás és izomfeszültség emelkedésével.

Kiváltó okok

Kortól, nemtől, de még kontinenstől függetlenül is találkozik minden ember élete folyamán a stressz jelenségével. Kiváltója persze számtalan dolog lehet, életszakaszunktól és lelki állapotunktól függően pedig meg is birkózunk vele. Azonban tisztában kell lennünk azzal, honnan ered a bennünk lévő feszültség, hogy a megfelelő hadműveletet alkalmazva győzhessük le.

Túl sok munka, megfelelési kényszer, időjárás, események, amelyek traumaként hatnak ránk, vizsgák, próbatételek, és belső konfliktusok is okozhatnak stresszt, amelynek tartós fennállása viszont komoly betegségekhez is vezethet. A szervezet készenléti állapota ugyanis fokozottan vonja el az energiát és csoportosítja át a megváltozott szükségleteknek megfelelően. Ezért kialakulhat többek között

– szív- és érrendszeri betegség

– magas vérnyomás

– diabétesz

– gyomor és bél megbetegedései, fekélyek

– pajzsmirigy betegségek

– daganatos betegségek

– bőrbetegségek, ekcéma

– fejfájás

– pánikbetegség

– alvászavar

– burn out

– depresszió

Miről ismerhetjük fel?

Talán az izgatottság, frusztráció, hangulatingadozás hívják fel a figyelmünket a legkönnyebben arra, hogy stressznek vagyunk kitéve. A nyugtalanság, az alacsony önértékelés is a jelei annak, hogy utána kell járnunk a tünetek kiváltó okának. A csökkenő energiaszint persze gátol az előre lépésben, de ez is egy komoly felkiáltó jel: lépnünk kell!

Tünetekkel üzen a gyomrunk, az emésztésünk, fájdalmak jelentkeznek, dekoncentráltak és feledékenyek is lehetünk. Az evészavar többféle módon is jelentkezhet, hiszen stressz hatására valaki étvágytalansággal küzd, míg mások a hűtőszekrény tartalmát együltő helyükben meg tudnák enni. Tehát ha belső feszültség érzékelése mellett új szokásokat veszünk fel, és a szervezetünk is küldi a jeleket, érdemes szakembert keresni a stressz feldolgozására. Egy terápia keretében az önismeret növelése és a kikapcsolási technikák elsajátítása is segítségünkre lesznek, hogy hosszú távon már magunk is megküzdhessünk a minket érő ingerekkel.

Munka, de megéri

Tudnunk kell, hogy mivel nyugtathatjuk meg magunkat! Lassuljunk le, készítsük el a kedvenc teánkat, nézegessük kellemes emlékű nyaralások fotóit vagy húzzuk fel a sportcipőt! Első lépésként már közelebb is kerültünk a nyugalmi állapotunkhoz. Ezt követően tegyük fel magunknak az alábbi kérdéseket:

– Hogy érzem magamat a bennem lévő gondolatokkal?

– A tényeket látom, vagy túlgondolom a dolgokat?

– Mit tanácsolnék a barátomnak egy olyan szituációban, mint amilyenben én vagyok?

– Mi lehet a jelenlegi szituáció legrosszabb kimenetele, és ez mennyire reális?

– Hogyan tekintek 5 év múlva a jelenlegi helyzetre?

– Mit tanulhatok a jelenlegi szituációból?

A 2020-as évi járványhelyzet többek között azt is megmutatta, hogy az önismeret és az önmagunkkal megtalált béke állapota milyen nagy mértékben ajándékozhat meg minket a kiegyensúlyozott élettel. Hogy a példánál maradjunk, a vírusok és járványok ezentúl mindig fokozottabb figyelmet fognak kapni a médiában és az emberek életében, azonban hogy mennyire engedjük át magunkat az ezáltal kialakuló stressznek, az már a mi kezünkben is van. Figyeljünk a stressz jeleire és kezeljük!

Wágner Rózsa

Előző cikkEzért hosszabbodik meg a sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztók élete
Következő cikkKészítsd el a saját őszi kerámiádat!