Örök élményünk marad, amikor 2 hetes, repülős görög út előtt lett beteg a kislányunk – akkor ástam bele csak igazán magam, hogy mi is legyen nálunk a repülőn lévő poggyászban, a bőröndben és a kézitáskában. Azóta meggyőződésem: jobb, ha inkább túlbiztosítom magunkat gyógyszerügyileg, mintha nincs kéznél az, ami azonnal enyhítheti a problémát.

Akár pár napra, akár több hétre megy el valaki otthonról, érdemes összeállítania egy kis útipatikát, hogy ne akkor kelljen kapkodni, ha baj van. Külföldön, főleg kisebb nyaralóhelyen nehézkesebb gyógyszertárat találni és eligazodni a készítmények között.

Ha valaki állandóan szed egy gyógyszert, akkor abból tegyen el az utazásra, de ne csak a bőröndbe, hanem kézipoggyászba is. Ugyanis, ha a repülőtéren elkeveredik a bőrönd, akkor gyógyszer nélkül marad a beteg. Nem csak a kinti orvosok, hanem a vámosok miatt is érdemes a gyógyszereket eredeti csomagolásukkal együtt vinni, mert így kevésbé fordulhat elő, hogy a határon kábítószernek nézik az orvosságunkat. Gyanakvóbb viselkedésükről híres országokba esetleg orvosi igazolást is vihetünk, hogy milyen készítmények vannak nálunk.  Különösen fontos lehet ez injekciót használó betegek esetében, hiszen a tűt látva előfordulhat, hogy kábítószer-fogyasztónak nézik az utazót. Ezeket az igazolásokat lehetőleg tartsuk magunknál. Az eredeti csomagolás pedig a kinti orvosnak ad információt arról, hogy betegség, baleset esetén milyen hatóanyagot szed, szedett a páciens.

gyógyszerek nyaraláshoz

Ami mindenképp legyen nálunk:

  • hányingercsillapító,
  • fájdalomcsillapító,
  • görcsoldó,
  • hasmenés elleni gyógyszer,
  • szájon át szedhető rehidratáló (kiszáradást megakadályozó) készítmény hasmenés esetére,
  • probiotikum.
  • rovarriasztó krém vagy spray,
  • rovarcsípés, leégés kezelésére szolgáló krém vagy spray,
  • megfelelő fényvédő faktorú naptej.

Allergiások ne hagyják otthon az antihisztamint – a kalciumról ma már tudjuk, hogy nem helyettesíti a gyógyszert! Ha valakinek rovarcsípés-allergiája van, akkor legyen nála az életmentő injekciós szett! Aki hajlamos szemgyulladásra, annál legyen szemcsepp is. Kisebb horzsolások, vágások ellátására érdemes jódot és sebtapaszt vinni. Ugyancsak érdemes az útra előrecsomagolt, nedves kéztörlőt vinni, vagy ennek a fertőtlenítőszeres változatát. Az állandóan szedett, fontos gyógyszerekből inkább több legyen, mint épp csak elég!

Ha gyerekünk megy táborozni, sebtapasz és naptej, rovarcsípés és leégés kezelésére szolgáló készítmény nála is legyen, és a nedves kéztörlő sem árt. Napi egy gombóc fagyi áráért lehet már biztosítást kötni – ne ezen spóroljunk! Egy-egy váratlan esemény, baleset, rosszullét több százezer forintos számlát generálhat! A megkötés előtt érdeklődjön a biztosítónál, hogy ha krónikus betegsége van, akkor állapotromlás esetén is állják-e az orvosi költségeket. Ettől függetlenül figyeljen nagyon oda magára: tartsa be a higiénés utasításokat, nézze és fontolja meg, mit eszik és iszik. Ha kipróbálja a tenger gyümölcseit, akkor tudjon róla, hogy a Földközi tenger kagylóinak 40 százaléka Hepatitisz vírussal fertőzött, így nyersen semmiképp ne egyen belőle! És egyébként is jól teszi, ha Hepatitisz ellen oltatja magát. A kagylók főve is tudnak betegséget okozni, ezért, ha ön főzi meg, akkor a nyersen már kinyílt kagylót ne is főzze meg, hanem dobja ki, és ugyanígy járjon el, ha a főzés után a kagyló zárva marad. Ne kockáztasson. Ha az adott helyen a csapvíz nem iható, akkor fogmosáshoz is használjon palackozott vizet, illetve ne kérjen jeges italt, mert a jégkockákat nem mindig palackos vízből készítik.

Arra is figyeljen oda, hogy hova lép kiránduláskor! Még a forró a homok is okozhat égést, vagy a vízben mezítlábazásnál is felsértheti a talpunkat az éles kavics, kagyló! Én például 5 napon keresztül minden est egy görög orvos rendelőjében ültem, mert szedegette ki a talpamból a süntüskéket – itthon már csak a biztosítónak kellett leadnom a számlát, ők rendezték a költségeket. A férjem egy lépcsőn lefelé botlott meg, kificamította a lába kisujját – ott is jól jött a biztosítás, mert orvos kellett, vizsgálat, speciális krém.

Ha krónikus betegségben szenvedünk vagy nemrég műtétünk volt, akkor legyen nálunk a zárójelentés – ezzel megkönnyítjük az orvos munkáját, ha véletlenül kórházi ellátásra szorulunk.

Nők pedig akkor is vigyenek magukkal a menstruációhoz való higiénés termékekből 1-2 darabot, ha nem várják, hogy épp aktuális lesz – a stressz, az utazás, és úgy általában a véletlen is hozhatja úgy, hogy mégis megjön szokatlan időben a vérzés – és annál nincs is rosszabb, mint idegen helyen, lehetetlen időpontban megfelelő terméket keresni. Nem foglal az olyan sok helyet – legyen mellette közvetlenül egy fertőtlenítőszeres kendő is, így a kézmosás hiánya sem hozhat minket zavarba.

Az édesanyák, nők profi pakolók és mindenre gondolnak, talán ezért szokott minket az a vád érni, hogy a fél lakást elvisszük magunkkal. De milyen jó is, amikor varázsütésre előkerül a táskából a megfelelő gyógyszer vagy eszköz! A nyugodt vakációhoz bizony erre a hozzáállásra is szükség lehet!

Kéky Kira

Előző cikkVálaszd idén a sátorozást!
Következő cikkKőkorszakból a műanyagkorszakba?