A sejtelmes mosoly fog meg mindenkit a híres festményen, ám az alapos megfigyelők láthatnak valami különlegeset: az ifjú hölgy bal szemhéján sárga elszíneződés látható. A felső szemhéj belső sarkában van egy sárga, szabálytalan bőrhiba, valamint egy kb. 3 cm-es, jól meghatározott, puha, göbös duzzanatot a jobb oldali kézháton a mutatóujj tövében (xanthelioma). Mindezek alapján feltételezhető, hogy a Mona Lisa című képen ábrázolt hölgy örökletes magas koleszterinszint betegségben szenvedett. Ha pedig így volt, akkor fiatalon halt meg, élete teljében – például szívinfarktusban.

Az örökletes magas koleszterinszint nem a modern kor velejárója, első ismert ábrázolása 1506-ból származik. Ebben az évben alkotta meg ugyanis Leonardo da Vinci az egyik legismertebb festményét: a Mona Lisát. A képen szereplő hölgynek legendás a mosolya, de ez alkalommal érdemes inkább mégis a „szemébe nézni”. A magas koleszterinszintnek nincs látható tünete – kivéve a képen láthatóakat, melyek csak extrém magas értékeknél jelennek meg.

Ha Mona Lisa Magyarországon élne, 2018-ban, mi történne vele? Mire kivizsgáltatná magát, már megkapja az első szívinfarktust, valószínűleg 40 éves kora előtt. Egy szívcentrumban PCI eljárással megműtenék. Ezek után betartaná a diétáját, többet mozogna, veszítene a testsúlyából, beszedné a koleszterincsökkentő kombinált terápiáját, de így sem érné el a cél koleszterinszintet, majd pár éven belül, az 50. születésnapja előtt újabb infarktust kapna, amit már nem élne túl? Nem igazán rózsás kilátások a 21. század elején sem.

Az örökletesen magas koleszterinszint ugyanis a hagyományos kezelési módszerekkel nem csökkenthető le a kívánt mértékűre. Márpedig a magas koleszterinszint miatt érelmeszesedés, amiatt pedig az erek elzáródása várható záros határidőn belül. Nem az a kérdés, hogy ez bekövetkezik-e, hanem az, hogy mikor! A halált általában szívinfarktus, stroke okozza.

A magas koleszterinszint lényegesen gyorsítja az érelmeszesedés folyamatát, miközben minden 1 mmolnyi LDL („rossz koleszterin”) csökkenés 20-25%-os CV relatív rizikó csökkenést eredményezhet! Bizonyítást nyert az is, hogy minél nagyobb arányú e csökkenés, annál nagyobb arányban csökken a rizikó is. Nem létezik túl alacsony koleszterinszint!

Azoknál, akiknél örökletes magas koleszterinszintben szenvednek, 20-szorosára nő a rizikó a korán bekövetkező szív- és érrendszeri eseményekre, mint például az infarktusra. Sajnos, ha túl is élik az első infarktust a remek katéteres centrumoknak köszönhetően, a jelenleg támogatott gyógyszerezés és egészséges életvitel legszigorúbb betartása mellett is megmarad élethosszon át a magas koleszterinszintjük – és az ehhez tartozó magas rizikó a következő infarktusra.

Szakemberek szerint az ilyen, igen nagy rizikójú betegek esetében lenne szükség az újabb, innovatív koleszterinszint csökkentésen keresztül a következő infarktus bekövetkezését 20%-kal csökkentő gyógyszerekre, amelyek már Európa legtöbb országában elérhetők.

Dr. Gesztes Ákos Gábor a SZÍVSN országos betegegyesület örökletes, magas koleszterinszintben szenvedők csoportjának vezetője elmondta, hogy „a SZÍV SN (Segítünk Neked!) országos betegegyesület nem nyugszik bele, hogy az áttörést jelentő koleszterinszint csökkentő gyógyszerek még mindig nem elérhetőek a magyar betegeknek.

– 42 évesen váratlanul összeestem, infarktussal, és sajnos nem tudtam részt venni leányom általános iskolai ballagási táncbemutatóján – mondja Gesztes Ákos Gábor.

Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések számítanak vezető halálozási oknak, minden második honfitársunk halála mögött ezen okok állnak. Nem véletlen, hogy a népegészségügyi beavatkozások egyik legfontosabb területe épp a keringési betegségek elleni küzdelem.

– Szerencsém volt, mert jó helyen estem össze. Azonnal elkezdték az újraélesztésemet, ám a gyors kórházba szállítás, a katéteres értágítás és sztentbehelyezés ellenére sem volt képes a szívem fenntartani a keringésem. Itt majdnem vége is lett a történetemnek, de egy csoda és az egészségügy megmentett. Testemet lehűtve külső keringtetésre sikerült tenni. Egy hétig voltam így kómában, lélegeztetőgépre kötve. Még a szívtranszplantációs listára is felkerültem néhány napra. Az orvosok fantasztikus munkáját nem lebecsülve a Jóisten segítségének is nagy szerepe volt abban, hogy innen sikerült felépülnöm, és most ismét teljes életet élhetek. Egyelőre – teszi hozzá.

– Az egyetlen jelentős rizikófaktorom a családban öröklődő FH betegség – ez pedig a csodás felépülésem ellenére sem múlt el. További infarktusok szempontjából a legnagyobb rizikójú csoportba kerültem. Betegségem óta egyetlenegy tablettát sem hagytam ki a felírt maximális dózisú koleszterinszint csökkentő kombinációból, rendszeresen sportolok, koleszterinszegény diétát folytatok, de ennek ellenére sem sikerül a szakmai előírások szerinti koleszterinszintet elérnem. Szív-CT eredményeim alapján szívkoszorúereimben az elzáródások helyére kapott összesen 4 sztenten kívül még számos szűkület (köztük közel 70%-os elzáródás is) megfigyelhető. A történetem után szinte biztos, hogy még egy infarktust már nem élnék túl, és az is biztos, hogy hatékony terápia nélkül az érelzáródások bizonyosan folytatódnak. Ezért lenne fontos, hogy olyan kezelést kaphassak, amellyel elérhetném a hazai ajánlások szerinti koleszterin célértéket, és amivel sikerülhet megállítani, vagy az új eredmények alapján akár visszafordítani, a koszorúereim szűkületét.

A SZÍV SN országos betegegyesület egyébként több éve aktívan oktatja, képezi, segíti, támogatja és képviseli a szívbetegeket és az öröklődő magaskoleszterin-betegségben (Familiáris Hiperkoleszterinémia) szenvedőket, és remélik, hogy a második infarktus elkerülésére megkapja az esélyt hazai 38-50 ezer beteg.

Kéky Kira

Előző cikkAz Alzheimer-kór egyik lehetséges terjedése
Következő cikkSzökjön el a télből – csak ne a kórházba!