A kötelezettségekkel és határidőkkel teli napok sokunk számára okoznak stresszt. Mivel a problémákkal folyamatosan foglalkozunk, egyre nagyobb a számlájukra írható nyomás, így nehezebb a megoldás útjára is lépni. Ezért fel kell töltenünk az akkumulátorokat, hogy regenerálódhassunk!

Munkaidő szabályokkal

A több műszak, az akár 12 vagy több órás robot, a sokszor ki sem fizetett túlórák nem csak fizikailag, hanem lelkileg is megterhelők számunkra. A törvény előírja a kötelező pihenőidőket, hogy a munka befejezése és újrakezdése között minimum mennyi időnek kell eltelnie, ám a kevés munkavállalóra egyre több feladat jut. A munkaadók kihasználhatják a munkaerőpiaci helyzetet, és alacsony béren tartják foglalkoztatásban alkalmazottaikat. A rossz hangulatot, a teljesítménykényszer miatti nyomást haza is visszük, és ezért az otthoni feszültség is nő. Mivel a magánélet egyensúlya is vékony jég lehet, ne tegyük ki plusz veszélynek! Aki érzi, hogy az egészsége károsodhat a munkahelyi körülményei miatt, érdemes új lehetőséget keresni, és lépni, amint lehet. A bátorság meghozza gyümölcsét.

Stressz, ami megbetegíthet

Az adrenalin, noradrenalin és cortisol hormonokkal készül fel szervezetünk a csúcsteljesítményre, amely állapot csak rövid ideig fog fennmaradni. Azonban ha napi szinten fordulnak elő stresszes szituációk, a szervezet túlélőstratégiái károsodnak. Tartósan magas stresszhormonszint alakul ki a vérben, amely sok tünetet előidézhet: magas vérnyomás, izomleépülés, hízás, cukorbetegség, alvászavar, gondolkodászavar, emésztési gondok, nő a hajlam a fertőzésekre, és a depresszió kialakulása sem ritka. A burn out egyre nagyobb számban jelenik meg, és a depresszióval hosszúra nyúló táppénz is lehet belőle.  

Találjuk meg a leghatékonyabb rövid pihenőket!

A munkaidő alatt vegyük figyelembe és igyekezzünk betartani a törvényileg előírt óránkénti szüneteket! Szellőztessük gyakran a helyiséget, készítsünk kávét vagy teát, figyeljünk a megfelelő folyadék utánpótlásra, hogy a lehetőségekhez mérten frissen tarthassuk szervezetünket. Már az pihentető lehet, ha csak egyszerűen felállunk a számítógép mellől és elsétálunk egy másik helyiségbe, vagy kimegyünk a levegőre.

Tanulmányok kimutatták, hogy a 8 órás munkaidőben dolgozókéhoz képest a túlórázók teljesítménye nem magasabb. Ha egy adott projekt érdekében a leadási határidő előtt belehúzunk és a feladatokat a terv szerint valóban el is végezzük, a produktivitás csak rövid távon tartható fent, ráadásul az egészségünk is károsodik a tartós magas fokú igénybevétel miatt.

Szabadidő

Érdemes tiszteletben tartani a bioritmusunkat, és annak megfelelően választani munkahelyet, műszakot. A tudósok megállapították, hogy a csúcsteljesítményünket délelőtt 9 és 12 óra, délután pedig 16 és 18 óra között érhetjük el. Bár nálunk csak álmodozni lehet egyelőre ezekről a körülményekről, de az ebédszünet utáni elvonulás sokat lendíthet a munkakedvünkön, vagyis a munkaadó szempontjából fontosabb eredményünkön. A szieszta a mediterrán országokban bevett szokás, nem véletlenül. A nap közbeni pihenést a japánok is alkalmazzák frissítő gyanánt. A 20 perces napközbeni alvás energiát ad, a szervezetünk új erőre kap.

Regeneráció

Nem kapcsol ki eléggé, amikor a hétvégét a kanapén fekve tévézéssel töltjük? Megéri kis energiát tenni ennek feltérképezésére, hiszen utána a sokszorosát nyerhetjük vissza. Ha valamelyik program örömet szerzett és felfrissített, hazaérve írjuk fel egy papírra. Tegyük ki a lakásban egy látható helyre. Minél több ilyen eseményt gyűjtünk össze, annál több, amit ötletként alapul vehetünk legközelebb. Lehet ez egy múzeumi program, koncert, wellness vagy hosszú hétvége a kedvenc vagy még nem látott városban. Menjünk ki a zöldbe, túrázzunk az erdőben, ahol a látvány, a színek, a hangok és az illatok minden érzékszervünkre hatva regenerálnak minket.

A teljesítménykényszer okozta nyomáson nem segít, hogy állandóan elérhetők vagyunk. Kapcsoljuk magunkat offline üzemmódba! A munkaidőnk lejártát követően csukjuk be magunk mögött az ajtót, menjünk ki a szabadba, sportoljunk vagy találkozzunk a barátainkkal, de ne mondjunk le a szabadidőnkről és ne engedjük, hogy a gondolataink vagy mi magunk is a munkával töltsük az értékes időnket!

Wágner Rózsa

Előző cikkGdańsk – a lengyel borostyán otthona
Következő cikkHogyan növeljük természetes kisugárzásunkat?