Mindennapjaink része, de nem is vagyunk tudatában, mennyire értékes. Nélküle elképzelhetetlen az élet, az emberiség mégis mértéktelenül szennyezi. Mit jelent a víz, és hogyan óvhatjuk tisztaságát?

A H2O egyike a legfontosabb vegyületeknek

Jelen van a légkörben, a talajban, az élőlények szervezetében. Használják az iparban, a mezőgazdaságban és otthon a háztartásokban. A természetben körforgásban van a légkör, a folyók, tavak és tengerek, a talaj és az élőlények között. Nélküle nem lehetne élet a Földön. Ezért is vannak nagyon nehéz helyzetben azokon a kontinenseken, ahol a szárazságtól vízhiány alakult ki és a túlnépesedéssel az éhezők és szomjazók számát gyarapítják. A legyengült szervezet a betegségekkel szemben is védtelenebb, ezért érdemes belegondolni, mi lesz az eddig kedvező helyzetben lévő Európával néhány évtized múlva, amikor a klímaváltozás miatt nekünk is kevesebb víz és élelmiszer jut, viszont a szinte teljes mértékben élhetetlenné váló kontinenseken lakó tömegek elindulnak a túlélés reményében.

Hogyan és mennyit igyunk?

A szakértők általános ajánlása a 0,3 liter / 10 kg testtömeg, azonban ezt több tényező is befolyásolja. Ilyenek a külső hőmérséklet és a levegő szárazsága, az egészségi állapotunk, és az életmódunk. Közvetlen ráhatásunk van arra, hogy mennyi húst, készételt és ezáltal több sót fogyasztunk. Ezek ugyanis megemelhetik a szervezetünk számára szükséges víz mennyiségét. A fizikai aktivitás, a sport vagy a fizikai munka szintén növelik az előírt napi folyadékszükségletünket. Azonban ha szervezetünk erős igénybevételnek is van kitéve, egy óra alatt nem vehetünk magunkhoz 1 liternél többet. Ha keveset iszunk, a testi és szellemi aktivitásunk is csökkenni kezd. Koncentrációzavar, szédülés, fejfájás és vérkeringési zavarok léphetnek fel.

Az elegendő vízfogyasztásra fiatalabb korban szomjúság érzés hívja fel a figyelmünket, amely azonban a kor előre haladtával már kevésbé jelentkezik megbízhatóan. A legjobb, ha az ivás szokássá válik, és tudatosan isszuk meg az ajánlott mennyiséget a nap folyamán, egyenletesen elosztva. Hogy elegendőt iszunk, azt a vizeletünk árulja el. Ha az világos színű, jól teljesítjük a feladatot.

vízes kérdés blvc.hu

Fröccsöt csak az íze kedvéért

Testünk 70 %-a víz molekulákból áll. A folyadékpótlásnál éppen ezért a víz szerepeljen az első helyen. Az egészségünk szempontjából egyébként is hanyagolandók a cukrozott, színezett üdítők, mert többet ártanak szervezetünknek, mint azt a szomjunk csillapításakor gondolnánk. A tiszta gyümölcsleveket se vigyük túlzásba, napi egy pohár elegendő a szakértő szerint. Viszont gyümölcsevéssel nem csak a szükséges rostokhoz, hanem folyadékhoz is juthatunk. Egy almában például 200 milliliter víz is lehet.

Az alkohol vizet von el, úgyhogy a nagy nyári melegben oly kedvelt fröccs sem alkothatja a folyadékpótlásunk jelentős részét.

Kikapcsolódás

Az esti lazításnál egy forró zuhany, a szabadság és utazás tervezésekor a legtöbbünknek vízpart vagy medencés szálloda jut az eszünkbe. Már nekem is, pedig korábban egyértelműen Ausztria hegyei vonzottak a legelésző tehenekkel.

A vízben a testtömegünk kb. 10 %-át érezzük, ezért „könnyű” időtöltésnek tűnhet a pancsolás. Azonban a vízben mozogva ellenállással és szervezetünkre gyakorolt nyomással találkozunk, amely nem csak a vérkeringést, hanem a regenerációt is támogatja. Legyen az labdázás a térdig érő balatoni strandon, vagy úszás a 25 méteres medencében, dolgoznak az izmaink és a tudatos levegővételre is figyelünk. Olyan mozgásokat is végezhetünk, amelyeket a talajon nem. Micsoda szabadság!

Óvni kell!

A Föld 70 %-át víz borítja, a vízkészlet 97 %-a sós tengervíz. A gyors ütemű klímaváltozás felmelegedéssel jár, amely a sarkokon lévő jégtömeget felolvasztja. Nem csak az ott élő állat- és növényvilágot veszélyezteti, mert a növekvő tengerszint a Föld egészére kihat. Míg egyes kontinenseket a kiszáradás fenyeget, addig városok és élőterületek fognak eltűnni a tenger alatt, és válnak atlantiszi emlékké.

pohár víz

A víz minőségéért azonban mi magunk is tehetünk, hiszen annak tisztaságától és fogyaszthatóságától függ mindannyiunk élete ezen a bolygón. Használjunk környezetbarát tisztítószereket, ne pazaroljuk a vizet és lehetőség szerint gyűjtsük az esővizet, azt használjuk locsolásra vagy wc öblítésére. Csökkentsük a ruhásszekrényünk méretét, vásároljunk kevés, használt vagy fairtrade terméket. Kína és India gyártja a legtöbb pamutot, évente 12 milliárd tonnát, úgy, hogy egy kilogramm pamut előállításához 10 000 liter vizet használnak fel. Ha utazni szeretnénk, a lelkiismeretünk szerint válasszunk közlekedési eszközt. A tengerjáró hajók a felmérések szerint a repülőknél is környezetszennyezőbbek lehetnek.

Ne vásároljunk egyszerhasználatos műanyagot, mert ezen termékek előállításához sok víz szükséges, azonban hulladékká válásuk után, még bomlásuk előtt is szennyezik a környezetet. Láttunk már folyókon és óceánokon úszó szemétszigeteket. A vízben vagy a szárazföldön is bomlásnak indulhatnak, és így mikroműanyagként kerülhetnek az élőlények szervezetébe. Senki nem akarja a salátáját só helyett műanyagrészecskékkel megszórni, ugye?

Amíg iható vezetékes vizünk van, becsüljük meg!

Óvjuk környezetünket és magunkat azzal, hogy műanyag palackok vásárlása helyett a csap alá tartjuk a poharunkat, és legyen nálunk a kulacsunk, hogy bármikor ihassunk. Az egészségünk érdekében figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra! Ha pedig vízpartra jutunk, engedjük el a munkahelyi és környezeti stresszt, és hagyjuk, hogy lebegjünk a víz felszínén. Igazi kikapcsolódás.

WR

Előző cikkÍgy lehetünk bátrabbak!
Következő cikkA vastagbél rosszindulatú daganata