Belefáradtunk, szinte kivétel nélkül. Érthető, hiszen mentálisan nagyon megterhelő naponta szembesülni a lehetőséggel, vagy mondhatnánk úgy kockázattal, hogy elkapjuk, és ha azt dobta ki a gép nekünk, akkor súlyos tünetekkel szenvedjük meg a fertőzést. És akkor még kérdéses, hogy sikerül-e legyőzni a vírust, vagy egy adat leszünk a halálozási listán. A félelem, vagy legalábbis az állandósult stressz persze rosszat tesz nekünk – minden szempontból.

Nem kell ahhoz pesszimistának lenni, hogy tartsunk a betegségtől, attól, hogy rosszul jövünk ki belőle, hogy utána hónapokig tartó post-COVID szindrómával küzdjünk. Nem csupán magunkat féltjük, de a szeretteinket is – ez pedig állandósuló stresszhelyzetet, szorongást okoz. Olyan tevékenységeket nem merünk felszabadultan, természetesen megélni, mint a vásárlás, tömegközlekedés, ügyek intézése, mert mindez – a megfertőződés esélye okán – most komoly stresszforrássá vált.

Ha ez nem lenne elég (elég lenne!), akkor második problémaként asz elszigetelődés jelentkezett. A járvány visszaszorítása érdekében kijárási tilalmat vezettek be (a fiatalok éjjeli bulizásait visszaszorítandó), a fizikai távolságtartás miatt elmaradtak a kézfogások, ölelések és puszik, az otthoni munkavégzés (ahol ez lehetséges) a négy fal közé szorította a munkavállalókat, akik bár élvezhették a pizsamában „munkába járást”, de a kulturális és szabadidős tevékenységek korlátozása miatt teljesen beszorultak egy kisebb, unalmasabb és egysíkú tevékenységekre alkalmas térbe. Ez a szociális és fizikai elszigeteltség komoly érzelmi megterhelést jelentett. És akkor még nem is beszéltünk azokról, akiknek a munkája került veszélybe a járvány miatt, vagy ahol súlyos kimenetelű lett a betegség, esetleg a családtagok közül valaki bele is halt a COVID-ba.

Segítség kell

Nem csoda, hogy – ahogyan olvastam – megnőtt az igény a pszichológiai ellátásra, hiszen ez a helyzet felerősíti a szorongásos és depressziós tüneteket, vagy épp most hívja elő őket – különösen az arra egyébként is érzékenyek körében. Megnőtt a függőségben élők szerhasználata – a Facebookon csak viccesen emlegetett esti, otthoni iszogatás, nyugtatószedés, a dohányzás, az evési függőségek, de még az online térhez köthető függőségek (videójátékok, online szerencsejáték, online pornográf tartalmak) fogyasztása is.

Idén már érezhetően megnőtt az úgynevezett poszttraumás stressz-szindróma, ami jelen esetben az egyén saját betegségének megélése (túlélése) vagy szerettei súlyos, krónikus betegsége, rosszabb esetben halála idézhet elő. Ezen kívül személyes érintettség híján, tragédiák láttán is jelentkezhet – például egészségügyi dolgozókban, akik nap mint nap szembesültek a járvány okozta halálozással. Ez az állapot évekig terhelheti az érintett közérzetét, mentális egészségét, megoldása érdekében pszichoterápiára van szükség.

Pandémiás fáradtság

Az ember társas természetű lény, a mostani izoláció mégis változó arányban visel meg minket. Egyrészt életkor szerint is máskép reagálunk a helyzetre: a kisgyerekek számára még természetes, hogy sokat vannak otthon a szüleikkel. A kamaszoknál (hacsak nem introvertáltak), akkor a társas kapcsolatok hiánya komoly érzelmi problémává alakulhat. A felnőtteknél – attól függően, hogy home office-ra váltottak-e és egyébként mennyire voltak jövő-menősek – változó mértékben jelentkezhet a társas izoláció miatti lelki teher.

És már nem lelkesít minket szinte semmi – még a legoptimistábbak sem érzik azt, hogy a közeljövőben visszakapjuk a régi életünket.

„Amióta a vírus megjelent Európában, az állampolgárok óriási áldozatokat hoztak a járvány megfékezéséért. Rendkívül nagy árat fizettünk érte, mindannyian kimerültünk, függetlenül attól, hol élünk vagy mivel foglalkozunk. Ilyen körülmények között természetes, hogy apátia, demotiváltság jellemzi a hangulatunkat. Bár a pandémiás fáradtságot különböző módokon lehet mérni, és az eredmények országonként változnak, becsléseink szerint az emberek 60 százalékánál már tapasztalható – mondta már tavaly ősszel Hans Henri Kluge, a WHO regionális irodájának az igazgatója. A helyzet pedig azóta csak rosszabb lett! A dolgozók – munkakörtől függetlenül – kimerültségről panaszkodnak, rosszabb a hatékonyság, gyakrabban fordul elő, hogy a feladatokat tologatják, halogatják, passzivitásba vonulnak.

A gyerekeket sem kíméli

A bizonytalanságot a gyerekek is nagyon rosszul kezelik, és a negatív hírek rájuk is hatással vannak – mint ahogyan a szüleik viselkedése, a szüleik által közvetített érzelmek is. Ha a szülő retteg, akkor a gyerek szorong. Ha a szülő aggódik, akkor a gyereknek pszichoszomatikus tünetei lehetnek.

A nyugalom, a családon belüli egyensúly (ha volt) felborult, a járvány okozta pszichés teher rányomja a bélyegét az együttlétre, a közös tevékenységekre, minden annak rendelődik alá, hogy mit szabad és mit nem tanácsos csinálni.

A fiataloknak meg kellett küzdeniük a járvány keltette szorongással, a karantén miatti bezártsággal, meg kellett birkózniuk a távoktatásra való átállással (ami az iskolától függően volt sikeres vagy épp majdnem reménytelen), és meg kellett tanulniuk elviselni, hogy az eddig általuk ismert világot relatív káosz uralja.

A betegség és a halál (pláne, ha közelebbi környezetben fordult elő) sokkal közelebb került a gyerekek mindennapi életéhez! Mivel az ők (életkoruk miatt) még kevés tapasztalatot halmoztak fel és híján vannak a távolabbra látás képességének, így a felnőtteknél is kiszolgáltatottabbaknak érzik magukat, amikor a közelben arat a halál.

Mit tegyünk?

A gyerekek szorongását az csökkenti, ha életükben vannak biztos támpontok: az őket körülvevő felnőttek szeretete, odafigyelése és gondoskodása. Segíthet ezen kívül a napi rutin betartása, a lehetőségek rugalmas és kreatív kihasználása, a sok nevetés, humor és a gyermek szükséglete szerinti beszélgetések.

A gyerekeknél – ha nem tudják kimozogni magukat – stressz esetén növekszik a belső feszültség. Ezért mindenképp ki kell használni a lehetőséget a sétára, játszótérre (a higiénés előírások betartásával), kirándulásra, sportra.

A kamaszoknál egy másik nagy probléma is megjelenik: a serdülő éppen azt a korszakát éli, amikor elkezdődik a leválás a családról – ehhez képest össze van zárva a szüleivel. Elkezdődne a saját személyiség, önálló entitás kialakítása, ehhez a tükör a saját korosztálya, tehát a kortárs-közösség – ugyanakkor épp tőlük van fizikailag elzárva. Szakértők szerint ez okozhat deviáns kilengéseket a tizenéveseknél, tehát féktelenséget vagy nagy érzelmi amplitúdót. Bár mostanában ismét lehetőség lesz a személyes találkozásokra, de fontos tudni, hogy a szülők úgy segíthetnek ebben a helyzetben, ha mindig elérhetők, de soha nem akaszkodnak a kamasz gyermekre.

A járvány tehát – ahogyan látjuk – számos kihívás elé állít minket egészségügyi és mentális egészségünk terén is, és még évek telhetnek el, mire minden problémát átlátunk és megoldunk.

Kéky Kira

Előző cikkOkosító élelmiszerek
Következő cikkAlkohol? Nemet is mondhatunk