Ugyan szív- és érrendszeri betegségek kezelésében, gyógyításában a világ élvonalához tartozunk, gyakoriságában világviszonylatban szinte a legrosszabbak vagyunk. Az ellentmondásos helyzetnek természetesen több oka is van, de a legfontosabb: ha időben fordulnának szakemberhez, felére lehetne csökkenteni a tragédiák számát.

Hiába észleljük a bajt, későn fordulunk orvoshoz: átlagosan 4 órát vár egy magyar beteg, míg segítséget kér, holott minden perc számít. Ausztriában ez 70 perc, a szakmai feltételek viszont ugyanazok itt is, ahogy a szomszédos országban. Pedig ha az érintettek időben lépnének, szinte károsodás nélkül vészelnék át az életveszélyes betegséget. Tragédiák ezreit lehetne elkerülni, ha a lakosság tájékozottabb lenne és tudná: azonnal kell az orvosi segítség.

És mire figyeljünk?

– Mellkasi fájdalom. A szívinfarktus legtöbbször a mellkas középső részének fájdalmával társul, amely 15-30 percig is eltarthat. Nyomásérzet, szorító fájdalom formájában jelentkezhet.

– Fájdalom, zsibbadás jelentkezhet a bal karban vagy mindkét karban, a hátban. A fájdalom kisugározhat a nyakba, az állkapocsba vagy a has felső részében

– Légszomj. A fájdalommal együtt vagy, anélkül is jelentkezhet levegőhiány, fulladásérzet.

– Felléphet hideg verítékezés, hányinger vagy szédülés.

A szakmai háttér adott, van azonnali segítség az ország egész területén a nap 24 órájában, csak időben igénybe kellene vennünk.

Előző cikkMa van a látás világnapja!
Következő cikkHa eldurran a szülő keze…