Az esti társas összejövetelek alapkelléke. A jó idővel nyitnak a teraszok, és korosztálytól függetlenül keressük az alkalmat a baráti találkozókra, miközben a beszélgetést néhány pohárkával lazítjuk. Ellentétben a téllel, amely a fényhiány miatti lehangoltság miatt vezethet alkoholfogyasztáshoz. Azaz okot mindig talál, aki akar. Végül arra a személyre nézünk furcsán, aki elutasítja az italt, pedig az alkoholról nem az egészség jut eszünkbe elsőre. Nézzük, mit érdemes tudni róla röviden.

Már az iskolákban tartanak felvilágosító órákat káros hatásairól és a függőség kialakulásának veszélyeiről. Az időben elkezdett edukációnak életmentő funkciója lehet, mert az otthoni környezet nem minden gyerek számára nyújt egészséges mintát, amit azonban tudattalanul is követni kezdhetnek.

Elgondolkodtató számok

A 2019-es európai lakossági egészségfelmérésből kiderül, ki milyen gyakran emelgeti a poharat.

A lakosság 6,3%-a napi alkoholfogyasztó. 19%-a hetente, 21%-a havonta, 24%-a ritkábban, mint havonta iszik alkoholos italt. A férfiak 11%-a, míg a nőknek 1,8%-a fogyaszt naponta alkoholt. 29% az, aki bevallása szerint egyáltalán nem nyúl szeszesitalhoz.

A WHO adatai alapján a 15 évesnél idősebb magyarok havonta legalább 1 liter tiszta szeszhez jutnak, amellyel az elhízáshoz hasonlóan szintén a világ élvonalában vagyunk. (Gondolom, most mindenki számol magában, ő hol tart.)

A szakértők szerint

A szigorúbb szakemberek azt mondják, hogy nincs biztonságos alkoholfogyasztás. Egy bizonyos mérték felett az etanol mérgező hatással bír a központi és perifériás idegrendszerre, a májra és sok másik szervünkre. Hogy kinél mi az a mérték, amelytől már károsodhat a szervezete, több faktortól is függ.

Az alkoholfogyasztást három szintre besorolva az alábbiak szerint különböztetik meg:

  1. Alacsony rizikójú fogyasztás: A WHO által meghatározott mérték alapján a nők esetében maximum 0,3 liter sör, vagy 0,15 liter bor naponta. A férfiak 0,6 liter sört, 0,3 liter bort, 0,08 liter likőrt vagy 0,06 liter whisky-t ihatnak meg ugyanezen idő alatt.
  2. Visszaélés: ez az a szint, amikor az alkoholfogyasztás már testi, pszichikai vagy szociális károkhoz vezet. A hatások csak későn jelentkeznek. A daganatos megbetegedések, májcirrózis, korai elbutulás csak néhány betegség, amelyek jelentkezhetnek.
  3. Függőség: jelei, ha rendszeresen bánatot, bűntudatot érez valaki az alkoholfogyasztás után, ha a gondolatai az alkohol körül járnak és azt érzi, hogy az szükséges számára, mert jobban teljesít vele, és idegesen reagál, ha a téma szóba kerül.

Sportolóknak sem érdemes fogyasztani

Az állóképességi és az erőnléti edzések is rendszeres, tervszerűen felépített munkával érik el a kívánt hatást. Nyaralás vagy egy átbulizott hétvége után már érzékelhető, milyen teljesítményromlás következik be szervezetünkben, és mennyire nehézkes az újrakezdés – még ha csak rövid kihagyásról van is szó. A tartós alkoholfogyasztás a kihagyásokhoz hasonlóan, jelentősen hátráltatja a fejlődésünket, de a szinten tartásunkat is.

Az alkohol dehidratáló hatása nem csak a koncentrációban kelt zavart, hanem ezáltal a sérülésveszélyt is emeli. Megzavarja az alvásritmust és az alvás minőségét is csökkenti. Zavarja a regenerálófolyamatokat, amelyek egyébként automatikusan zajlanak, miközben mi alszunk.

Növekszik a kortizol kibocsátása. A stresszhormon elősegíti a gyulladásos folyamatok kialakulását és lassítja a gyógyulást. Csökkenti a növekedési hormon termelését is, ami az izomtömegnövelő edzések esetében kontraproduktív. Az emelkedett kortizolszint 6 órával az alkoholfogyasztás után is kimutatható a vérben. Nem véletlen, hogy versenyidőszakban az alkohol tabu a sportolók számára.

Míg a vörösborban található resveratrol csökkenti a vérnyomást, ezáltal kíméli az érrendszerünket, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az egészséges étrend részeként a sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával is elérhetjük ezt a hatást.

Wágner Rózsa

Előző cikkCOVID-fásultság, avagy sosem leszünk már a régiek?
Következő cikkAmikor mi magunk vagyunk a nagy Ő