Év vége jön, csúcsra van járatva minden munka és az iskola is – hatalmas a nyomás rajtunk. Sokan tapasztalják, hogy annyira elhagyja őket az erejük, hogy legszívesebben ki sem kelnének az ágyból. Ennek vajon milyen okai lehetnek?

Szervezetünkben bonyolult biokémiai folyamatoknak kell tökéletesen összhangban működniük ahhoz, hogy egészségesek legyünk és jó legyen a közérzetünk. Tehát ha eleget alszunk, ha fizikailag aktívak vagyunk (vagy esetleg még sportolunk is), ha nem visszük túlzásba sem a kávé, sem az alkohol fogyasztását, megfelelően táplálkozunk, (épp nem fogyókúrázunk) és elég folyadékot fogyasztunk, és ennek ellenére mégis úgy érezzük, hogy alig vánszorgunk, nincs sem erőnk, sem motivációnk semmire, akkor valószínűleg valahol valami konkrét probléma van a rendszerben.

Előfordulhat, hogy a fáradságot, kimerültséget, feledékenységet, általános rossz közérzetet valamilyen tápanyag hiánya, valamilyen vitamin alacsony szintje okozza – illetve ez a tünet többféle betegség jele is lehet.

Vérszegénység

Nőknél gyakoribb, mivel a menstruáció miatt van egy visszatérő vérveszteség, és ha emellé vashiány vagy B12-hiány társul, akkor borítékolható a fáradtság, amit a vörösvértestek alacsony száma okoz. Ilyenkor a laboratóriumi vizsgálat segít felállítani a diagnózist.

Cukorbetegség

Bár kevésbé köztudott, de a fáradság is lehet figyelmeztető tünete a diabétesznek. Amikor testünk üzemanyaga, a glükóz felhalmozódik a vérben ahelyett, hogy a sejtekbe bejutva energiát szolgáltatna, akkor az érintettek gyakran éreznek fáradtságot.

Pajzsmirigy-betegség

A pajzsmirigyhormonok egyensúlyának felborulása is okozhatja, hogy valaki levertnek, erőtlennek érzi magát. Ha túl sok hormon termelődik, az a hyperthyroidism – ilyekor az anyagcsere felgyorsul. Ha túl kevés hormon termelődik, az a hypothyroidism – ilyenkor az anyagcsere lelassul. A hormontúltermelés egyik jele az izomfáradtság és gyengeség, de indokolatlan súlyvesztés, állandó melegérzet, szapora szívritmus is jelentkezhet. Ennek ellentettje, a túl alacsony pajzsmirigyhormon-termelés, ami szintén fáradságot okoz: leggyakrabban a koncentrálóképesség hiányát említik az érintettek. A pajzsmirigy rendellenes működése szintén vérvizsgálatkor derül ki.

Depresszió

Ez az állapot – mely nem keverendő össze a szomorúsággal – orvos által diagnosztizálandó betegség. Tünetei közé tartozik az általános erőtlenség, a nyugtalan alvás, az emlékezet és a koncentráció zavara, a reménytelenség-érzés és a kimerültség.

A kimerültség 8 lehetséges oka

Kezeletlen stressz

Vannak, akik különösen érzékenyek a stresszre, nem képesek levezetni a feszültséget, és emiatt előbb-utóbb kellemetlen tünetek megjelenését tapasztalják. Az érintettek az általános kimerültség, fáradtság, koncentrációs zavar, rossz hangulat, fejfájás mellett szívpanaszokat is észlelhetnek. Mentálhigiénés szakember segíthet a megfelelő terápia megtalálásában.

Felszívódási zavar

Ha a bélben a felszívó felületet valamilyen károsodás éri, akkor a bélbolyhok sorvadásnak indulnak, esetleg végül teljesen el is sorvadnak. Emiatt a nyálkahártya felszíne elsimul, és a szervezet működéséhez szükséges tápanyagokból a kellőnél kevesebb szívódik fel az ételekből. Ugyanilyen problémával szembesülnek azok is, akik kiterjedt vékonybél-műtéten estek át, akik gyulladásos bélbetegségben szenvednek, illetve állandó jelleggel gyomorsavcsökkentőt szednek. Ilyenkor hiányállapot áll be annak ellenére is, hogy az illető változatosan táplálkozik. A tünetek pedig rendkívül sokfélék lehetnek, de az érintettek gyakran emlegetik a fáradságot, kimerültséget, gyengeséget, idegrendszeri tüneteket, általános rossz közérzetet.

Ételintolerancia

Akár szorongásos tüneteket is okozhat, de gyakran kimerültséggel, figyelemhiánnyal vagy hiperaktivitással, álmatlansággal, krónikus kimerültséggel jelentkezhet ez a kórkép, melynek lényege, hogy az emésztés során bizonyos ételek nem képesek (maradéktalanul) felszívódni, így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki a szervezetben, az immunrendszerünk IgG antitesteket kezd termelni ellenük. Ennek a problémának a felismerése nehézkes, de ha más tünetek is erre utalnak, akkor az orvos kérni fogja ennek kivizsgálását.

Szervi eltérések

Gyulladásos kórképek, daganatos betegségek kísérője is lehet az állandósuló fáradság. A krónikus szívelégtelenség, krónikus tüdőbetegség, veseelégtelenség, krónikus májgyulladás tünete is lehet ez a panasz olyannyira, hogy a krónikus „C vírus hepatitisnek” gyakran ez az egyetlen tünete! Daganatos betegségeknél ezt az állapotot fokozódó fizikai gyengeség és fogyás is kísérheti.

Látjuk tehát, hogy számos betegség, hiányállapot okozhat testi és szellemi fáradtságot. Ha a problémával orvoshoz fordulunk, akkor minden bizonnyal laborvizsgálatot is fog kérni, amelyből kiderül, ha vas- vagy B12 vitaminhiány áll a tünetek mögött, ha cukorbetegség vagy a pajzsmirigy rendellenes működése okozza a bajt, vagy ha minden laboreredmény rendben van, akkor képalkotó vizsgálatra, neurológushoz, pszichiáterhez küldi a betegét, hogy az esetleges lelki eredetű panaszokat is megfelelőképpen lehessen kezelni.

Semmiképpen ne hagyjuk kivizsgálatlanul az állandó, indokolatlan fáradtságot, gyengeséget, mert a probléma az esetek egy részében jól kezelhető!

A kimerültség 8 lehetséges oka

A fáradékonyság kivizsgálása

A kivizsgálás nem könnyű, mert mint láttuk, az általános gyengeséget, kimerültséget nagyon sok minden okozhatja! A kikérdezés után fizikális vizsgálat következik (hiszen a látható a sápadtság például vérszegénységre, a vizenyős lábak a szív- vagy vese elégtelen működésére, a látható/kitapintható golyva a pajzsmirigy betegségére utalhat. Ezt követően laborvizsgálatokat rendel el az orvos, néznek májfunkciót, vesefunkciót, vércukorszintet, ionokat, vasszint, teljes vérképet. Esetleg elrendelhetnek hormonvizsgálatot, autoimmun ellenanyagok szintjének mérését, esetleg vírusszerológia vizsgálatot is. Segíthet az ok feltárában az EKG, ultrahang, röntgen, CT, MR.

Kéky Kira

Előző cikkTovább élünk, de emlékek nélkül
Következő cikkVírus vagy baktérium? Nem mindegy?