csütörtök, 2019. február 21., Eleonóra

Zakynthos, „A kelet virága"

Az utóbbi években vált népszerűvé ez a jón sziget, amely a legdélebbi és a legrégebbi a Jón tengeren. A 40 kilométer hosszú és mintegy 20 kilométer széles görög üdülühelynek gyakorlatilag nincs olyan pontja, ahonnan ne lehetne látni a smaragzöld tengert, a sziklás vagy homokos partokat. Több százéves olajfák, teknősinvázió, kék barlangok, egy titokzatos hajóroncs, bájos és modern tavernák, hagyományos kék-fehér lakóházak és modern turistaközpontok. Zakynthos a pihenésre, csöndre és a vizisportokra, pörgésre, aktív kikapcsolódásra vágyóknak is tökéletes helyszín. Ráadásul mérsékelt árai miatt mindenki számára megfizethető nyaralást kínál.

Zakynthos, „A kelet virága

Zakynthos a legnagyobb jón szigetek egyike, Kefaloniával és Lefkadával együtt alkot egy szigetcsoportot Korfutól délre. Buja növényzete miatt a „A kelet virágának", „Az illatok szigetének" is nevezik. A szárazföld egy részét hegyek foglalják el, legmagasabb pontja a 756 méter magas Mount Vrachionas.Termékeny síkságait buja növényzet borítja, egyebek között az illatos jázmin, kakukkfű és orchidea. A megművel területeken olíva-, citrus-, mazsolaszőlő- és szőlőültetvények terülnek el mindenütt. A sziget középső részén a települések nagy része megőrizte jellegzetességeit, tradícióit, míg a több mint 120 kilométer hosszú partvonal mentén modern turistaközpontok épültek ki.

A látogatóknak nem csak a kristálytiszta vízben érdemes megmártózniuk, a sziget számtalan látnivalót is kínál. Maga Zakynthos város a várhegy lábánál terül el, nyugaton a tenger övezi. 1953-ban egy földrengés megsemmisítette az épületeket. Az újjáépítés tökéletesen rekonstruálta a korábbi stílust, amely vegyítette a velencei hatást a neoklasszicistával és a helyi sajátossággokkal. A nem túlságosan nagy, gyalog is kényelmesen bejárható település kanyargós, szűk utcácskáival, a város felett elterülő kis várral, ahonnan fenséges panoráma nyílik, tágas tereivel, barátságos, teraszos kávézóival mindenképpen megér néhány órát. Akit kifejezetten a történelmi emlékek érdekelnek, megtekintheti a Tengerészeti Múzeumot vagy a velencei erőd maradványait.

Zakynthos sziget két, nemzetközileg védett állatfajnak ad otthont: a mediterrán fókának, amely az északi sziklás partoknál él, illetve a hely jelképévé vált cserepes teknősnek. Ez a faj évmilliókon keresztül a sziget déli partját használta költőhelyéül. Egykor az egész Földközi-tenger területét benépesítették, de mára számuk jelentősen csökkent, és már csak itt élnek. A helyiek rendkívül nagy gondot fordítanak arra, hogy a tojásokból zavartalanul kelhessenek ki a kis teknősök, és háborítatlanul érhessék el a tengert. Szervezett utak formájában hajóról élőhelyükön is megfigyelhetik őket a turisták.

A sziget másik jelképének tekintik a csak hajóval megközelíthető, festőien szép Navaggi-öbölt és az ott fekvő hajóroncsot. A történet szerint 1983-ban a partiőrség két csempészhajót vett üldözőbe, amelyek alkoholt, drogot és cigarettát szállítottak. Az egyiknek sikerült Kefalónia irányában elmenekülnie, a másik csempészhajó kapitánya viszont úgy gondolta, hogy az öbölben rejtőzik el üldözöi elől, a viharban azonban zátonyra futott. A hajót kivontatták a partra, és azóta is ott rozsdásodik az öbölben. Valószínűleg akkor még senki sem gondolta, hogy ez a roncs lesz a legtöbbet fotózott látványosság a kis szigeten.

Zakynthos kikötője, Agios Nikolaos – amely egy kis kápolnáról kapta a nevét -, a sziget északi felén található. Innen indulnak hajók a közelben található Kefalóniába. A part előtt egy aprócska sziget fekszik, amely szintén az Agios Nikolaos nevet viseli. A híres Kék Barlangokhoz is innen indulnak a hajótúrák. A csodás sziklás mélyedésekben a tenger visszatükröződik a falakon, ennek a fényjátéknak köszönhetően tűnik úgy, mintha kék színűek lennének.

A klasszikus semmittevős napokon a kicsiny sziget szinte bármely részén kereshetünk strandolási lehetőséget, nem kell egy vagy két hetet egyetlen partszakaszon eltöltenünk. A táj változatos, mint ahogy a sziklás és homokos részek is váltakoznak, a tengervíz viszont mindenütt ugyanolyan krisztálytiszta, olyannyira, hogy a sekélyes szakaszokon élő apró tengeri állatokat akár órákig is elnézegethetjük a lábunk körül.

Napközben és este helyi ételspecialitásokkal várják az éttermek a betérőket, a frissen fogott halból készült ételeket, a helyi zöldségekből összeállított salátákat semmiképpen se hagyjuk ki. Tánc és zene nélkül sem maradnak a turisták, az ouzóval azonban érdemes vigyázni a nagy melegben.

PM

Fotó: fritz16 / Shutterstock.com

Rovat: