vasárnap, 2019. május 26., Fülöp, Evelin

Vissza a múltba - Romantikus úton Németországban

Aki szeretne a párjával eltölteni egy vagy több romantikus hetet külföldön, annak nem kell feltétlenül francia vagy olasz helyszínekre szűkítenie a kört a keresésnél. Ha valaki még nem hallott a Romantikus Útról – így, nagy betűvel –, az bizonyára soha nem találná ki, melyik országban található. Csodálatos kastélyok, festői kisvárosok, barokk templomok, szinte érintetlen természet. A Németországban található mintegy 400 kilométeres útvonalat az 1950-es évektől nevezik így, azóta töretlen népszerűségnek örvend. 

Vissza a múltba - Romantikus úton Németországban

A háborút követően a turizmus fellendítése érdekében „hozták létre", vagyis inkább jelölték ki a Németország déli részén található, Bajorországot és Baden-Württtemberg tartományt érintő szakaszt, amely méltán érdemelte ki ezt az elnevezést. Noha már önmagában a táj is lenyűgöző, a Romantikus Út esszenciáját az a 28 település adja, amelyeken keresztül halad. A régi, olykor monumentális építészeti emlékek, a favázas épületek, a barátságos, a szökőkutakkal díszített, macskakövekkel kirakott belvárosi terek meghitt hangulatot árasztanak.

Bár sok épületet a háborús pusztítások után újra felépítettek, a „másolatok" azonban olyan jól sikerültek, hogy a látogatók úgy érezhetik, hogy ezekben a városokban megállt az idő. A múltat lépten-nyomon felidéző épületek között azonban élénk kulturális élet zajlik kiállításokkal, fesztiválokkal, kirakodó vásárokkal. Noha a német konyhát nem tartják túl sokra a világban, a kulináris élvezetekről sem kell lemondaniuk a turistáknak: a nemzetközi ételek mellett néhány helyi specialitást is mindenképpen érdemes megkóstolni.

Az első állomás az évente több millió látogatót fogadó, 1945 után teljesen megújult Würzburg, ahol a hercegérsekek lakhelyéül szolgáló Residenz, az ország legszebb barokk palotája látható. Az épületet a 18.században egy jómódú család építtette a kor legnevesebb művészeinek és építészeinek bevonásával. Rothenburg ob der Tauber a legjobb állapotban megőrzött középkori német városként kihagyhatatlan megállója a Romantikus útnak. Látnivalói közé tartozik a Karácsony Múzeum, a számtalan kis üzlet, ahol egész évben lehet karácsonyi dekorációkat és ajándékokat vásárolni, valamint a régi városháza, melynek tetejéről gyönyörű a kilátás. Központi piacterét hagyományos stílusú, favázas házak övezik. Az egész óváros annyira meseszerű, hogy a „Harry Potter és a halál ereklyéi" forgatásához is ideális díszletként szolgált.

Ugyancsak érdemes elidőzni a 16 erődített tornyáról messziről felismerhető Dinkelsbühl városában. A már-már giccsbe hajlóan díszesre festett homlokzatok és a gyönyörű katedrális híven adják vissza, milyen lehetett a középkorban egy német városka.

Augsburgot sokszor Olaszország legészakibb városának nevezik. Itt székeltek a Fuggerek, a középkori kalmárfejedelmek, akik bevezették a német területeken az itáliai reneszánsz stílust. A katedrális, a városháza és a püspöki rezidencia mellett a híres drámaíró, Bertold Brecht gyermekkori otthonát sem szabad kihagyni. Az Alpok lábainál fekvő Schwangau a Romantikus út utolsó előtti állomása. Németország egyik legnépszerűbb látnivalójával, Lajos király mesebeli kastélyával büszkélkedhet. A hohchenschwangaui neogótikus kastélyt a XIX. században I. Miksa bajor választófejedelem építtette. Halála után fia, II. Lajos nem elégedett meg ennyivel, ezért 1868-ban új kastély építtetésébe fogott egy magas szikla tetején. Bár a királyt sokan őrültnek tartották, kétség sem férhet hozzá, hogy a világ legálomszerűbb és legromantikusabb épülete köszönhető nagyra törő terveinek. Nem véletlen, hogy a kastély szolgált mintájául a Disney World mesébe illő Csipkerózsika-kastélyához is. Schwangauba nemcsak a kastélyok miatt érdemes kitérőt tenni, környékén ugyanis gyönyörű tavak, hegyvidéki táj fogadja a szabadba vágyó utazókat. Bár hivatalosan Füssennel végződik a Romantikus út, de a több száz kilométeres utazásnak méltó megkoronázásaként még érdemes elautózni a csupán 30 km-re lévő Zugspitzéhez, Németország legmagasabb pontjához. Garmisch-Partenkirchenből felvonóval juthatunk fel a 2964 m-es tengerszint feletti magasságba, ahonnan lélegzetelállító panoráma tárul elénk az osztrák hegycsúcsokra.

PM

 

Rovat: