hétfő, 2020. január 20., Fábián, Sebestyén

Virágok ihlette ruhák

Virágok a vázákban, az ablakokban, az utcán és kirakatokban, a réteken, erdőkben, és virágok minden mennyiségben a lányokon, asszonyokon. Előző cikkünkben az ékszerek és parfümök világán keresztül mutattuk be a virágok varázslatos térhódítását a divatban. Most jöjjenek a ruhák.

Virágok ihlette ruhák

Ha van örök trendi minta az öltözködésben és díszítésben, akkor az biztosan a színes növények szirmainak pompája. Szinte minden ország népművészetében képviseltetik magukat különböző virágfajokkal és formákkal. De nem csak elődeink hordták magukon szívesen, hanem mi is, mint rendszeresen vissza-visszatérő motívumot. A nagy márkák kollekcióiban és kifutóin is mindig jelen van az újabb trendek mellett.

Miért van ez így? Talán a kedvező asszociációk miatt. Mindannyian könnyen magunk elé tudjuk képzelni a következő képet: fűszoknyás lányok fülük mögé tűzött piros virággal és hawaii inges férfiak a lemenő nap fényében önfeledten táncolnak. Mindez a gondtalan pihenést és az örökké unhatatlan tengerpartot idézi. Vagy talán ha a bordó-lila-türkiz színeiben pompázó, arannyal és virágokkal gazdagon kivarrt keleti ruhák varázsára gondolunk, szinte érezzük a tömjén és a jázmin illatát. Ettől elrabolt egzotikus hercegnőnek érezzük magunkat. Vagy a légiesen könnyű, színes virágokkal díszített, nőies mediterrán ruhák a naplementék és édes gyümölcsök emlékét hozzák elő. Akárhogy is, ha virágmintát viselünk magunkon, különleges, romantikus hangulatunk lesz tőle.

A divatban különféle módokon volt jelen, de ma is megtalálható szinte minden nő ruhatárában néhány ilyen darab. Virágmintás blúz, szoknya, póló, bikini, fehérnemű, kalap, sál. Igen divatosak a színes virágnyomatos kényelmes pulcsik, amikkel egy kellemes sportos-, kirándulós hétvégbe vagy szaladgálós hétköznapba is csempészhetünk nőiességet. Sok helyen találni virágmintás nadrágot is, ami egy egyszínű blúzzal remek randi ruha vagy elegáns üzleti viselet. A virágmintás lábbelikkel vagy táskákkal pedig egy egyébként unalmas szettet is könnyen feldobhatunk, romantikussá tehetünk. Újabban a kabátokon is egyre gyakrabban jelenik meg díszítő mintaként, kicsit melegebbé téve a hideg, borongós napokat.

Nemcsak mint motívum befolyásolja a trendeket, de gyakran a szabás- és formavilágra is jellemző a virág alak. Például a gazdag fodrokkal díszített ruhaujjak mintha rózsák lennének, egy finomabb változatban pedig harangvirág vagy kála. A kosztümös filmekből ismert megoldás egyre több fast fashion üzlet kirakatából köszön vissza ránk különböző megoldásokkal felsőkön vagy ruhákon. Vagy gondoljunk a hatalmas, abroncsokkal kifeszített, csipkékkel, fodrokkal, virágokkal díszített régi ruhákra, ma is kapni a virágok alakját idéző, lágy esésű, vagy éppen erős tartású szép szoknyákat, egybe ruhákat.

Talán nem meglepő, hogy a férfiak ruhái közt is sokszor kap helyet egy-egy virágmintás darab. A pólók és pulóverek mellett egyre nagyobb teret hódítanak az apró virágmintákkal díszített, rendkívül elegáns és divatos ingek is, melyek remekül mutatnak egy jól szabott zakóval.

PM

Rovat: