szombat, 2019. április 20., Tivadar

Virágok ihlette parfümök, ékszerek

Ha tavasszal kisétálunk a szabadba, és egy jó mélyet szippantunk a friss, virágillattal teli levegőből, valószínűleg egy kicsit más színben látjuk a világot. Talán el is indít egy új gondolatmenetet bennünk ez az egyszerű élmény, vagy kicsit másként látjuk a dolgokat, esetleg inspirálólag hat ránk. Így volt ezzel sok tervező is, akiknek a kezei közül illatos parfümök és színpompás ékszerek kerültek ki.

Virágok ihlette parfümök, ékszerek

A virágok már ősidők óta megihletik az embereket, sokszor használták őket díszítésre, illatosításra, gyógyításra. Egyiptomiak, ókori görögök, vagy az arab világ – mindnek megvolt a maga kedvenc virága és illata. Ilyen máig népszerű növények például a jázmin, a mirtusz, a rózsa és a levendula. Később egyre kifinomultabb módszerekkel nyerték ki az értékes illatcseppeket, és kezdett divattá válni, ha kellemes bukéja volt valaminek. Napjainkban is kedvelt parfümalapanyagok az írisz, a jázmin, a narancsvirág, a gyöngyvirág, a bazsarózsa, az osmanthus. Ha éppen most szeretnénk parfümöt vásárolni, könnyen találunk olyat, amivel ki tudjuk fejezni az egyéniségünket. A tavaszi zsongás miatt pedig esetleg szívesebben döntünk egy friss, virágos illat mellett.

A virágok nemcsak az illatukkal teszik szebbé az életünket. A formájuk és színük ezerféle változatosságot sorakoztat fel, melyhez hasonló sokszínűséget nem tudnánk magunktól megalkotni. Az ember alkotta ékszerek a történelemben sokszor virágokat formáltak meg, ezek készülhettek kagylóból, üvegből, aranyból, más-más nemesfémből vagy drágakövekből. Az egyiptomiak például előszeretettel mintázták meg a lótuszvirágot. Az ókori görögök szépen megmunkált arany ékszerein a virágokat gyakran leveleikkel együtt ábrázolták. A sumer királynék fejdíszeiket ékesítették virágmintával.

A virágok a nőiesség egyik meghatározó szimbólumaként ma is jelen vannak az életünkben ékszerek formájában. Fiatal lányok, menyasszonyok is szívesen viselnek virágkoszorúkat, füzéreket, de a középkorú vagy idősebb hölgyek is előszeretettel ékesítik magukat a hajba vagy kalapba szúrt egy szál virággal. Ha megengedhetünk magunknak egy-egy arany ékszert, kis ezüstöt, biztosan rengeteg virágmintájút fogunk találni. A bizsuk kínálata pedig nagyon széles ezen a területen: kaphatunk virágkoszorút utánzó hajpántot, nyakláncot, virág alakú medált, gyűrűt, fülbevalót. A nyár közeledtével bátran nyúljunk ezekhez, és pompázzunk mi is a virágok ezerféle színében és formájában.

PM

Rovat: