csütörtök, 2019. június 20., Rafael

Veszélyes is lehet a nyár

A vakáció és a kánikula nem csupán gondtalan, pihenéssel töltött heteket jelent, hanem a szokásosnál is nagyobb felelősséget. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a nyári vakáció hónapjaiban történik a legtöbb gyermekbaleset.

Veszélyes is lehet a nyár

Persze a következőkben leírt események felnőttekkel is megeshetnek, de mi már tisztában vagyunk ezekkel a veszélyekkel, miközben a gyermekek óvatlanságukkal bajba sodorhatják magukat.

Villámcsapás

A nagy nyári zivatarok sokszor vonzzák a gyerekeket, kamaszokat, jó buli a meleg esőben fürdeni. Ám elfeledkeznek arról, hogy ha villámlás is van, akkor bizony ki kell jönni a vízből, mert a víz vonzza a villámot, és vezeti az elektromos áramot.

Kerüljük a fémtárgyakat is – kivéve az autót, mivel az autó fémkarosszériája úgynevezett Faraday-kalitkát képez, tehát ha belecsap a villám, az áram a földbe vezetődik az abroncsokon keresztül.

Erdőbe beszaladhatunk, de egy réten, dombon magányosan álló fa alá húzódni nem szabad, mivel a villám nagy valószínűséggel oda csap majd le.

A villámcsapás gyakran halálos, de akik túlélik, azok is gyakran egész életükben szenvednek a következményeitől. A villámcsapás feszültsége több mint 100.000 volt lehet, ez azonnal szívleálláshoz vezet. Ha szerencsés esetben az áram a testfelszínen keresztül folyik, akkor „megúszható” bénulással, amnéziával, görcsökkel, égéssel, szívkárosodással.

Hőguta

A fiataloknak látszólag a 40 fok is remek, ha strandon lehetnek. A lányok gyakran ilyen időben is napoznak – ez pedig hőgutához, napszúráshoz vezethet.

Ennek elkerülése érdekében több folyadékot kell inni (szomjúságérzet nélkül is), de kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú italok fogyasztását. És hiába vonzó a gyors barnulás lehetősége: 11 és 15 óra között nem ajánlatos napon lenni, és naptejet is használni kell! Ne legyen a barna bőr ára a bőrrák!

Kánikula idején megnő a szívinfarktus, az ödémásodás és a trombózis kockázata is. A nagy hőség felerősítheti a gyógyszerek hatását. A kismamáknak a folyadékbevitel mellett arra is figyelni kell, hogy a meleg vérnyomásesést vált ki és megviseli a terhesség utolsó időszakában egyébként sem tökéletes keringési rendszert.

Klíma

Az előbbiből következne, hogy akkor húzódjunk klimatizált helyre – ám ennek is megvannak a szabályai. A kinti hőmérsékletnél maximum 6, kánikula esetén maximum 8 fokkal szabad hűvösebbet csinálni bent, higgyék el, ha kinn 38 fok van, akkor benn a 30 kellemesen hűvösnek tűnik! Ezen kívül nem szabad a légáramlatot úgy beállítani, hogy az tartósan egyvalakit, vagy valakinek valamely testrészét érje. Begyulladhatnak tőle az ízületek, a fül, a szem, de atípusos tüdőgyulladás és vesegyulladás is előfordulhat.

Az óvatosság kisbabáknál még fontosabb: a klíma fújási irányába tilos tenni őket! A kisgyerekek nem csak a légkondicionálóra, hanem a ventilátorok okozta huzatra is nagyon érzékenyek. A klímák karbantartása is nagyon fontos, ezen nem szabad spórolni, mert ennek hiányában allergének, gombák is megtelepedhetnek a rendszerben, amelyek a levegőbe kerülve akár súlyos betegségeket is okozhatnak. Zárt, ablak nélküli helyiségekben a klímaberendezés okozta magas szén-dioxid tartalom álmosságot is okozhat (hiszen friss levegő nincs, a berendezés csak a benn lévő levegőt kerengeti), de olyan helyen, ahol még az ablakok is sötétítettek, még akár depresszió is előfordulhat.

Vízbe fulladás, strandbalesetek, közúti balesetek

Strandon, medencénél, tó- vagy folyóparton mindig legyünk a gyerekek mellett! Épp a napokban volt egy borzalmas tragédia, amikor egy testvérpár halt meg: a lányt elsodorta a víz, fiútestvére utánament – egyikük sem élte túl.

Alkoholfogyasztás, kábítószer hatása miatt is gyakoribb a vízbefulladás, de néha izomgörcsök, szívroham is elődordulhat. A nyakat, gerincet érő trauma egyik következménye lehet, hogy valaki elsüllyed. Ha felhevült testtel ugrunk vízbe, akkor a hirtelen hideghatás reflexes légzésmegállást okozhat. A búvárreflex aktiválódása az arc és a homlok hirtelen hideghatása esetén életveszélyes szívritmuszavart vagy keringésleállást okozhat. Ez különösen bányatavaknál jelent kockázatot, mivel csupán a felszíni 5-10 cm-es réteg melegszik át, így ha az ember beledugja a lábát, kezét, ezt a hőmérsékletet érzi. Ha eztán beleugrik az eladdig kellemesen melegnek hitt vízbe, ami 15 centi alatt már dermesztően hideg! – akkor a test a hideg zónába merül, és bekövetkezhet a reflexes szívmegállás. Ugyanezért nem szabad azzal szórakozni, hogy a jó ideje a gumicsónakon napozókat beleborítsuk a vízbe.

Kisgyerekekre még a sekély, otthoni medence is veszélyt jelenthet, nagy a fulladásveszély. A totyogók, kisdedek számára a kerti medence jelent komoly kockázatot, emiatt körbe kell keríteni a medencét! Sajnos nehezíti a mentést, hogy sokszor ki sem derül, hogy valaki fuldoklik, mivel az nem úgy néz ki, ahogy a filmekben megszokhattuk. A legtöbbször sem csapkodással, sem kiabálással nem jár, az áldozat sokszor egyszerűen csak elmerül, és csak az eltűnését veszik észre.

Ismeretlen helyen egyébként tilos vízbe ugrani, ugyanis a vízfelszín alatt lévő, és felülről nem látható kövek, cölöpök, karók és egyéb tárgyak maradandó csigolya- és gerincsérülést, rosszabb esetben akár halált is okozhatnak, mint ahogy a sekély vízbe történő fejesugrás is.

A legtöbb gyermekbaleset augusztusban történik, aztán a július következik veszélyességi sorrendben. Megszaporodnak a sportolásból fakadó sérülések is, elsősorban a végtagtörések. Sok a kerékpáros baleset, melyek egy része megelőzhető lenne: biciklizésnél (görkorcsolyázásnál is) térd- és könyökvédőt kell használni, és nem szabad fürdőnadrágban, strandpapucsban felülni a bicajra. 

Kéky Kira

Rovat: