csütörtök, 2019. június 20., Rafael

A "vad parton" át Barcelonáig

Spanyolország rajongói a leggyorsabban a Costa Bravat, vagyis a "vad partot" érhetik el Magyarországról. A francia határtól Blanes-ig húzódó partszakasz nem véletlenül az egyik legnépszerűbb spanyol nyaralási célpont: tengerpartja változatos, az üdülőfalvakban pedig mindenki megtalálhatja a számára kedvére való kikapcsolódási formát. A Costa Brava további óriási előnye, hogy könnyen és gyorsan elérhető a katalán főváros, amelyet elsősorban a Gaudi-épületek tesznek egyedivé és varázslatossá.

A "vad parton" át Barcelonáig

Hegyekkel körülvett sziklás és homokos-kavicsos partszakaszok váltják egymást a Costa Bravan, a kristálytiszta tenger külföldiek tömegeit csábítja ide évről évre. Rendkívüli népszerűsége annak is köszönhető, hogy itt még nem érvényesül az óceáni hatás, nem úgy, mint a délebbre fekvő Costa Del Solon, így a nyaralási szezon végéig kellemesen meleg vízben fürdőzhetnek az ide látogatók. A part mentén végig változatos és más-más szórakozási, pihenési lehetőségeket nyújtó üdülőfalvak sorakoznak. Lloret de Mar mintegy 70 kilométerre, északra található Barcelonától, és a Costa Brava egyik legpörgősebb városa. Egykori halászfaluból egy modern üdülővárossá nőtte ki magát, tengerpartja mintegy 7 kilométer hosszú több nagy, homokos stranddal. A fürdés itt csak egy a sokféle program közül: a vízisportok szerelmesei nem csak a "felszínen" élvezhetik a tengert, de le is merülhetnek profi búvárokkal, hogy a víz alatti világot is megcsodálhassák. Aki szeretné a környéket hajóval felfedezni, rengeteg hajókirándulás közül választhat. A nyugodtabb, romantikusabb helyre vágyók számára ideális választás a Llorettől alig néhány kilométerre lévő Tossa de Mar. A gyönyörű kis üdülővárosban hangulatos óvárosi utcák fogadják az ide érkezőket, az egymás mellett sorakozó éttermekbe, bárokba pedig mindenképpen érdemes beülni egy igazi halvacsorára és egy pohár sangríára.

A nagy meleg bizonyára senkit nem fog visszatartani attól, hogy felüljön a parton végig közlekedő vonatra, és beutazzon Barcelonába, enélkül ugyanis nem lehet teljes egy észak-spanyolországi nyaralás. A világ egyik leghíresebb, legszebb, legizgalmasabb és leghangulatosabb metropoliszáról van ugyanis szó, amelyet a mediterrán vidék egyéb híres városaival szemben nem régi épületei tettek híressé. Éppen ellenkezőleg: Katalónia központja a modernizmus fővárosa és a 20. századi avantgarde művészet legbátrabb szárnypróbálgatásainak helyszíne, valamint a modern várostervezés egyik legjobb példája. Számos látnivalóját az organikus építészet és a modernizmus jeles képviselője, Antoni Gaudí, valamint Luis Doménech i Montaner a megszokott építészeti konvenciókat teljes mértékben elvető alkotásai adják. Több híres nevezetességet az 1992-es Olimpiai Játékok elnyerése után újítottak fel, teljes negyedeket hoztak rendbe egy példásan kidolgozott városfejlesztési terv nyomán. Barcelona modernizmusa nem merül ki az épületeiben: az utcalámpák, az erkélyek is ezt a légkört erősítik. Persze az óváros is tartogat csodákat: nem hagyhatóak ki a Barri Gothic vagy az El Born negyedek labirintusszerű, középkorú hangulatot árasztó, rendkívül hangulatos szűk utcái sem.

Az 1,6 milliós városra semmiképpen sem elég egy nap, ha mindent látni szeretnénk, de a legfőbb látványosságok azért egy reggeltől estig tartó városnézés során is bejárhatóak. A város jelképévé vált a Sagrada Familia, vagyis a Szent Család temploma, amelyre évente 3 millió turista kíváncsi. Gaudí élete fő művének tekintette az épületet, 40 éven át dolgozott rajta, itt is temették el, miután 73 éves korában elütötte egy villamos. A Sagrada Familia több mint 130 éve épül, és ha elkészül, 170 méteres magasságával a világ legmagasabb temploma lesz. A tervek szerint 2026-ra, Gaudí halálának 100. évfordulójára fejezik be az építését. Amikor Gaudít a rendkívül hosszú kivitelezésről kérdezték, ő állítólag csak ennyit mondott: "Az ügyfelem nem siet."

A Güell park, a Szent Család templomához hasonlóan, az UNESCO Világörökség része. Antoni Gaudí eredetileg egy modern "luxuslakóparknak" szánta, távol a belváros akkori gyárainak füstjétől, azonban üzletileg sikertelennek bizonyult olyannyira, hogy senki sem akart itt lakni. Csak két ház készült el, és végül maga az építész költözött ide a családjával, házában jelenleg a Gaudí múzeum működik. Az épületek, a sétányok, és a lépcsők mind-mind egy rendkívül különös fantáziavilágot tükröznek. A leghíresebb helyi látványosságok közé tartozik Gaudí két lakóépülete is, a Casa Batlló, és a Casa Milá, amelyek a híres barcelonai sugárúton, a Passeig de Gracián találhatóak.

Elszakadva a "mestertől" természetesen további számos csodát rejteget még a város. Az úgynevezett gótikus negyed az óváros központi része. Számos középkori épületet találunk itt, valamint a római időkből származó városfal maradványai is felfedezhetők. A gótikus negyed egy labirintusra emlékeztet: a szűk, kanyargós utcák terekbe nyílnak, melyek különleges, igazi középkori atmoszférát árasztanak. A negyed központjában magasodik Barcelona gótikus katedrálisa, melynek építése a 13. században kezdődött, de teljesen csak a 19. századra fejeződött be. A katedrális belső udvarának medencéjében úszkáló hattyúk igazi különlegességnek számítanak. A katedrális előtti téren vasárnap délben a Franco-diktatúra alatt betiltott tradicionális katalán Sardana táncot lehet megtekinteni. Az építészeti csodák után érdemes felkeresni a lépten-nyomon vásárlásra csábító La Ramblát, Barcelona fő sétálóutcáját, amelyet csodás platánsor szegélyez, s amelynek végén az egyébként nem túl nagy Columbus-szobrot is megnézhetjük. Szemkápráztató víz- és színjátékban lehet része a Placa de Espanyahoz ellátogató turistáknak. A táncoló, zenélő szökőkutak a zene ütemére változtatják színeiket és formáikat. A show 15 perces, de nem baj, ha lemaradunk a kezdésről, mert 15 perc szünet után újrakezdődik. Aki érdeklődik a művészetek iránt, annak kötelező felkeresnie a Pablo Picasso múzeumot, ahol a mester több mint 3500 korai munkája látható.

PM

Rovat: