hétfő, 2019. május 27., Hella

Tovább bővül a „Richter a nőkért” program

A Richter Gedeon Nyrt. új kezdeményezéssel bővíti Richter a Nőkért társadalmi programját. Nőnek lenni jó felütéssel egy pozitív értékekre építő, a nők elismerésének és a női önbecsülés növelését célzó mozgalmat indított útjára, amellyel mintegy tükröt tartva, segít megerősíteni a nőket a női lét pozitív megélésében. Ezért közösségteremtő szándékkal létrehozott egy olyan közösségi média platformot, amelyen keresztül bátorítja a nőket, hogy életkortól és társadalmi státusztól függetlenül osszák meg egymás között azokat az inspiráló gondolatokat, amelyek hozzásegítenek a nőiség ünnepléséhez. A Társaság egyidejűleg reprezentatív felmérést is készített a hazai női lakosság körében, hogy a magyar nők hogyan vélekednek nőiségük megéléséről, arra keresve a választ, miért jó nőnek lenni?

Tovább bővül a „Richter a nőkért” program

A Nőnek lenni jó kezdeményezés azt a tényt állítja a középpontba, miszerint a nők minden életkorban, minden életszakaszban boldognak érezhetik magukat – akár egy kedves, apró gesztus, nekik kijáró megkülönböztetett figyelem okán, akár az életük egy-egy markáns, a nőiséghez kötődő pillanatának megélésekor. A női lét számos öröme közül talán nem elhanyagolható az sem, hogy létezik egy hazai gyógyszergyár, amely különös, kiemelt figyelemmel fordul a nők felé, és tevékenységének minden percében arra fókuszál, hogy a nők egészségét féltő gondoskodással megóvja.

"A Richter a Nőkért Programunkkal igyekszünk a legtöbb nő számára valami igazán fontosat nyújtani: önbecsülést, saját magunk, nőiségünk értékelését, a különlegesség elismerését minden életkorban. Hisszük, hogy a pozitív értékek képviselete mellett a közösségteremtő klubokkal, a nők számára fontos témákban folytatott párbeszéddel, vagy a Richter Aranyanyu díjazottjain keresztül inspiráló példák bemutatásával értéket teremtünk, és reméljük, hogy mindezek egy lépéssel közelebb visznek minket a nők testi-lelki, és társadalmi jólétének megteremtéséhez és fenntartásához." - mondta el Beke Zsuzsa a Richter kormányzati kapcsolatok és PR vezetője.

A kutatásról

A reprezentatív online kutatás eredményei alapján elmondható, hogy a magyar nők több mint kétharmada (70%) gondolja azt, hogy nőnek lenni jó. A válaszadók szerint azért jó, mert egy nő átélheti az anyaság örömeit, életet adhat egy gyermeknek, csinos ruhákat viselhet, szép lehet, előzékenyek vele az emberek, ő pedig gondoskodhat másokról. Ezek a legtöbbek által említett okok. Mindenekelőtt azonban az anyaság öröme, a gyerekvállalással járó boldogság az első, ami erre a kérdésre beugrik a női lakosság nagy részének, hiszen 57%-uk spontán módon erre vonatkozó válaszokat adott meg arra a kérdésre, hogy miért jó nőnek lenni.

Azok, akik úgy gondolják, hogy nem kimondottan jó nőnek lenni (30%) azzal indokolják ezt, hogy szerintük túl sok feladat/teher hárul a nőkre, hátrányos megkülönböztetés éri őket a munkaerőpiacon, nagy a felelősség, és még ráadásul el sem ismerik, nem becsülik meg őket eléggé.

A nők egyöntetű véleménye, hogy az élet nagy pillanatai mellett fontos, hogy az apró dolgoknak is örülni tudjanak. Négyből hárman (73%) gondolják azt, hogy jellemzően meg is tudják élni a mindennapok örömeit. Az élet apró örömei közül a legmeghatározóbbak azok, amikor egy nő boldognak láthatja a gyermekét, amikor a gyermeke azt mondja neki, hogy szereti, amikor felszabadultan lehet nevetni valamin, és amikor látja a párja szemében azt, hogy vonzónak találja. Ezen kívül sokak mindennapjait tudja szebbé tenni a játék a gyermekkel, az, hogy felvilágosítást tud adni gyermekének, egy jó szeretkezés, de az is, amikor érzi, hogy törődnek vele, megbecsülik, és elismerik a munkáját.

A leginkább emlékezetes élet nagy pillanatai szintén a gyerekekhez kapcsolhatók; amikor egy nő először a kezében tarthatja a gyermekét, és amikor láthatja/hallhatja az első lépeseit, szavait. Ezeket követi az első saját otthon öröme és a találkozás emléke a nagy szerelemmel.

A kutatás visszajelzései megerősítik, hogy a nők számára a női lét megélésének mértékét saját hatásuk és a környezet visszajelzéseinek erőssége határozza meg. A nő a környezettől kapott visszajelzésekből építkezik, számára a viszonyulások a meghatározók, ezeken keresztül határozzák meg magukat. Fontos számára, hogy hasson a környezetésre, és a környezet visszahatását érezze. A hatáshoz szükséges erőt a környezete visszajelzéseiből meríti. Elmondható, hogy ez a hatni vágyás a mozgatórugója a gondoskodástól a megfelelési igényig sok-sok női szerepnek. Kiemelten fontos számukra az elismerés, a megbecsülés. A gondoskodás mellett a legfontosabb érték az elfogadás iránti vágy, a megfelelés igénye, a fontosság megélése. Ez megmutatkozik abban az eredményben is, hogy a párkapcsolatban a megfelelés, a tetszés fontosabb érték, mint maga a szexuális együttlét. A munka/karrier viszonylatában a szakmai és az anyagi elismerés majdnem egyenértékű, (54%-52%) a szakmai elismerés nagyobb boldogságot jelent a nők számára. A saját magukra szánt foglalatosságok közül is legmagasabb százalékban az teszi szebbé a mindennapokat, ha a belülről áradó jókedv, pozitív energia átragad másokra.

Összefoglalva; a magyar nők szeretnek nők lenni, ezt leginkább a tradicionális női szerepekben és leginkább anyaként vélik megélni. Gondoskodásukkal, megfelelési igényükkel vágynak környezetük elismerésére, a törődésre és a megbecsülésre. Tudják, hogy sok szerep és kihívás van a női létben, de ezeket nagytöbbségben pozitívan élik meg. A család és a munka mellett kissé hátrébb sorolódik a saját magukra fordított idő és tér, a kikapcsolódás. Többségében élvezik a központi irányító szerepet, a felelősséget például a saját és a család egészségéért. Meglepő módon alacsonyan értékelt a sport, a mozgás és a társasági élet szerepe a nőnek lenni jó érzés megélésében.

 

Rovat: