csütörtök, 2019. február 21., Eleonóra

TOP 10: Legszexibb női és férfi szakmák

Véletlenül bukkantam rá az interneten egy kétségkívül érdekes felmérésre: egy magyar álláskereső oldal férfiakat és nőket kérdezett meg arról, milyen szakmákban tartják a legszexisebbnek a másik nemet. Hogy mitől vonzó egy foglalkozás, ahhoz többféle szempontot adtak meg a kérdőívet készítők: mennyire férfias vagy nőies, milyen kivételes képesség, tudás, esetleg hősiesség kell hozzá, mennyi fizetéssel, milyen társadalmi presztízzsel, befolyással jár, milyen képzettséget igényel, illetve milyen képet sugall a média az adott szakmáról. Nos, az eredmények alapján a válaszolók többsége szó szerint értelmezte a kérdést, vagyis a szexi szóra koncentrált, vagy mégsem? 

TOP 10: Legszexibb női és férfi szakmák

A válaszolók 50 foglalkozás közül választhattak, de beírhattak mást is, ami éppen eszükbe jutott. Lássuk először a férfi top 10-es listát: repülőgép-pilóta, tűzoltó, katona, vízilabdázó (élsportoló), ügyvéd, orvos, kajakozó, rendőr, bűnügyi nyomozó, zenész. A hölgyek továbbá kedvelik az autószerelőket, a filmrendezőket és a kommandósokat. A nőknél a következőképpen alakult a sorrend: titkárnő, stewardess, fitness edző, hostess, pincérnő, betegápoló, óvónő, tanárnő, rendőr, fodrász. A férfiak emellett  szeretik a női meteorológusokat, stylistokat és fogorvosokat. 

Szűk baráti körben vitára bocsátottam a kérdést, hogy vajon miért ezekre a foglalkozásokra voksoltak a szavazók. Nos, abban egyetértettünk, hogy az egyenruha vagy egy szakmához tartozó tipikus öltözet mindkét nemet felcsigázza, és ez esetben egyértelműen a szexualitásról van szó. Felvetődött, hogy az óvónő, tanárnő a férfiak esetében az első gyermekkori szerelem vagy vonzódás miatt kerülhetett fel a listára. A sportolók a kiemelkedő teljesítményük mellett valószínűleg a külsejük miatt is ennyire népszerűek, a titkárnő, hostess, fitness edző vagy stewardess pedig egyértelműen nem elsősorban a szellemi teljesítmény miatt szerepel a Top 10-ben. A meteorológusokat, nyomozókat valószínűleg a média tette ilyen népszerűvé, a zenészek, filmrendezők pedig különc életük és népszerűségük miatt lehetnek vonzóak. Természetesen néhány szakma esetében – ügyvéd, orvos – a társadalmi elismertséget sem lehet figyelmen kívül hagyni, a kérdés tehát annál azért összetettebbnek tűnik, mint elsőre látszik, vagyis talán nem pusztán csak arról van szó, hogy mely szakma képviselői mozgatják meg a nők és férfiak fantáziáját. De ahogy a felmérés sem volt reprezentatív, úgy természetesen a mi magyarázataink sem kőbe vésettek.

És mi vajon másképp gondolkoznánk, ha nekünk kellene egy listát összeállítanunk? A barátaimmal kipróbáltuk. Diplomás, jó beosztásban dolgozó ismerőseim egy része mind a női, mind a férfi foglalkozások közé már komoly szellemi teljesítményt, vagy egyedi képességet, képzettséget, tudást igénylő foglalkozásokat is felírt. Így a színészt, énekest, táncost, festőt, szobrászt, írót, költőt, karmestert, pszichológust, autóversenyzőt, építészt, sőt a forradalmár, az emberi jogi aktivista, de még a titkos ügynök, maffiózó, DJ is felbukkant a listán. A saját rangsorainkról még sokat vitatkoztunk, annyit azonban megállapítottunk, hogy a felsorolt üdítő, olykor vicces kivételektől eltekintve alapvetően mi is a külsőségek, nem pedig a társadalmi hasznosság vagy a kiemelkedő teljesítmények alapján döntöttünk, hiába próbáltunk szebb képet festeni magunkról.

PM

Rovat: