hétfő, 2019. március 25., Irén, Irisz

TIA és az elhanyagolt magas vérnyomás

A TIA a stroke-hoz hasonló állapot, mely bár közvetlenül nem veszélyezteti az életet, ám a stroke előrejelzője lehet. A probléma egyik fő rizikófaktora a magas vérnyomás, így annak kordában tartásával a kockázat lényegesen csökkenthető. 

TIA és az elhanyagolt magas vérnyomás

A TIA egy mozaikszó, mely átmeneti iszkémiás rohamot jelent (transiens ischaemiás attack). Tüneteit tekintve igen hasonló a szélütéshez, azonban jelentős különbség a kettő között, hogy TIA esetében a panaszok viszonylag rövid időn, legtöbbször 24-72 órán belül megszűnnek. Az állapot tulajdonképpen átmeneti agyi keringészavar, így amikor a keringés újra megfelelővé válik, az ijesztő tünet együttes elmúlik. Bár ekkor a beteg rendszerint megnyugszik, azért fontos kivizsgálni, hogy mi is okozta a problémát, hiszen a TIA-t gyakorta stroke követi, így a megelőzés kiemelt jelentőséggel bír!

És most lássuk, mik a TIA tünetei: féloldali gyengeség/bénulás, szédülés, kettős látás, erős fejfájás nehezített beszéd.

A TIA hátterében az erek belső felszínén kialakuló meszesedés (koleszterin lágy plakk) és/vagy az egyenetlen felszínen keletkező vérrög kialakulása az egyik nagyon gyakori ok. Bár e problémák kialakulásában az illető kora is komoly rizikófaktor, ám a magas vérnyomás mellett a kockázat még inkább megnő. Mégpedig azért, mert a hipertónia apró sérüléseket hoz létre az erek belsejében, majd egy idő után egyenetlenségek alakulnak ki, és meszesedés jön lére. Ez pedig egy ördögi kör, ugyanis a meszesedés miatti érszűkület hatására a vér keringési sebessége még inkább fokozódik, ami újabb sérülésekhez vezet, ami kiválthatja a vérlemezkék összecsapódását, nyomukban vérrögök keletkezhetnek. Ezek a rögök rossz esetben leszakadhatnak, majd a véráramba kerülhetnek.

Látható tehát, hogy mind a TIA, mind stroke esetében fontos az erek állapotának védelme. Ennek érdekében célszerű egyrészt a megfelelő életmódra (mozgás, só-és koleszterinszegény táplálkozás, dohányzásról való leszokás), valamint a vérnyomás akár gyógyszeres csökkentésére helyezni a hangsúlyt. Éppen ezért amennyiben már valaki TIA-n átesett, számára a rendszeres vérnyomás-ellenőrzés szükséges, és ha magasabbak az értékek (>140/90 Hgmm), akkor szakorvosi konzultáció után személyre szabott terápia javallott!

Krasznai Éva

Rovat: