szombat, 2019. február 23., Alfréd

Tetkó nyáron

British Medical Journal-ban megjelent esettanulmány kapcsán kutatók a nyaralás alatt készített tetoválások ellen kampányolnak. A felhívás oka, hogy a hennatetoválások igen népszerűek ebben az időszakban, pedig a sokak által biztonságosnak vélt henna festék – amennyiben más összetevőket is tartalmaz – gyakran okoz allergiát.

Tetkó nyáron

A brit orvosi szaklap egy 10 éves fiú esetét ismertette, akinél a fekete henna tetoválás allergiás reakciót okozott. A fiú karjára a spanyolországi családi nyaralás alatt került fel az ideiglenes tetoválás, majd 4 nap múlva kiütés, viszkető érzés, enyhe gyulladás jelent meg az érintett bőrfelületen. Panaszait a henna festék fekete színét adó PPD nevű anyag okozta, amit kontakt allergénként is ismert, vagyis annál, aki allergiás rá, az érintkezés helyén okoz tüneteket.

A nyári időszakban valóban több beteggel találkozik a bőrgyógyász-allergológus, akit a fekete henna által okozott allergiás tünetek miatt keresnek fel. Az ilyen tetoválások 1-3 hétig láthatóak. Ezeket a különböző fesztiválokon, strandokon is a gyermekekre felfestik.

Amúgy a henna a Lawsonia inermis növény levelének szárított, por formában elterjedt vörös színt adó festékanyaga. A természetes vörös henna biztonsággal használható, csak nagyon ritkán okoz allergiás reakciót, így kisgyermekeknél szintén alkalmazható. Tudni kell azonban, hogy a fekete henna emellett PPD-t tartalmaz, ez a sötét szín kialakításáért felelős. Ugyanakkor a PPD alkotóelem 2,5%-ban allergiás tünetet okoz.

Az allergiás gyulladás kezelésére szteroid kenőcsök, hámosító és hidratáló krémek javasoltak, viszketésnél antihisztamin tabletta szedése ajánlott, várhatóan ilyenkor 2-3 nap múlva az érintett területen a bőrpír, duzzanat szemmel láthatóan csökken.

Ha nem tudunk a fekete hennatetoválásról lemondani, illetve a csemetét lebeszélni, akkor fontos az előzetes bőrpróba. Ilyenkor az adott festékből kis mennyiséget kenünk például a felkar belső részére, vagy a fül mögött a nyak területére, és azt három napig nem mossuk le. A következő 3 napban figyeljük, hogy a teszt helyén vörös kiütés, bőrpír vagy duzzanat jelentkezik-e. Ha biztosan szeretnénk tudni, hogy a PPD okoz-e nálunk allergiás tüneteket, akkor allergia vizsgálattal van lehetőség ellenőrizni. A PPD-allergia az úgynevezett rátevéses bőrpróbával (epicutan teszt) vizsgálható.

Az persze más kérdés, hogy mondjuk a strandon a tetkóst a következő napokban is ott találjuk-e még, illetve idegileg kibírjuk, hogy az elkövetkező időkben, amíg a bőrpróba eredményére várunk, elviseljük-e a csemete sürgető, hisztérikus viselkedését. Mert azért azt ne várjuk az izgatott gyerektől, hogy simán, mosolyogva belenyugszik a „késleltetett” tetoválásba.

Krasznai Éva

Rovat: