szerda, 2019. december 11., Árpád

Tegyünk jót, legyünk jók!

Ne csak karácsony közeledtével gondoljunk szeretteinkre, egész évben becsüljük meg őket! Azonban ismeretlenekkel is tehetünk jót úgy, hogy a mi szívünket is melegség tölti el. Legyünk hasznos tagjai a társadalomnak, segítsük a rászorulókat, ahogyan csak tudjuk!

Tegyünk jót, legyünk jók!

Mi volt a január 1-jei fogadalom? Ha valaki előtte nem adományozott elesetteknek, a fogadalmak között vajon szerepelt-e ennek megváltoztatására irányuló szándék? Sikerült betartani? Odafigyeléssel kicsiben is el lehet kezdeni. Az egyik legegyszerűbb mód, amely pénzbe sem kerül, ha „mosolyt” adunk a köszönéshez. A másik fél automatikusan mosolyogni fog. Ha nem, mi akkor is megtettük a tőlünk telhetőt, hozzájárultunk, hogy egy picivel jobb kedvre derítsük. Ha valaki elejt valamit, vegyük fel helyette. Örüljön, akinek működik a térde és a dereka sem fáj és megteheti, hogy ilyen aprósággal segíthet, például egy idősebb embernek. Ha teli van a bevásárló kocsink, engedjük magunk elé a sorban mögöttünk állót, akinek a kezében csak egy-két áru van. Ilyen apróságokkal nem csak másét, de a saját napunkat is kellemesebbé tehetjük.

Mindenkinek van kedvenc ügye, amely a lelkéhez szól, és nem tud elmenni mellette. Lehet betegsegítő szervezet, hajléktalanok segítése, gyermekotthonnak adományozás vagy állatmenhely támogatása, a lényege ugyanaz: senki ne maradjon tétlen, ha csak kicsivel is, de támogasson jótékony célokat! Szervezetektől függően többféleképpen tehetjük.

A régi, de más számára még használható ruhákat a kuka helyett adjuk hajléktalanokat segítő alapítványoknak, bármely évszakban. A tél beköszöntével a gyerekek által kinőtt, vagy a felnőttek által már nem hordott kabátok nyilvános gyűjtőhelyekre is kihelyezhetőek, amelyekhez így könnyen hozzájuthatnak az utcán vagy szegény körülmények között élő, fázó emberek. Az azt elfogadó kéregetőknek a hidegben pénz helyett adjunk gyümölcsöt, mert vitamintartalmuk hozzájárul immunrendszerük működéséhez. Sokan kutyákkal ülnek az utcán adományt remélve és örülnek, ha kis kedvencük is kap egy tál állateledelt.

Több éves hagyománya van a karácsony alkalmából gyűjtött cipősdobozoknak, amelyekbe gyermekek számára kerül ajándék. Az akcióval 1993 óta világszerte 146 millió gyermek kapott ajándékot 150 országban. Magyarországon 2016-ban 41 000-en örülhettek a bennük lévő apróságoknak. Érdemes a gyerekekkel együtt otthon elkészíteni az adományokat, hogy ezáltal ők is megtanulják és részesei lehessenek az örömszerzésnek, így később ők is követni fogják szüleik jó példáját.

Nem csak az emberek, az állatok is segítségre szorulnak. A felelőtlen gazdák hibájából sokuk kerül utcára, vagy kell őket kimenekíteni a méltatlan tartási körülmények közül. Az ivartalanítás csökkentené a kóbor állatok számát, de a felelősség e téren sem tudatosult még sok helyen az állattartókban. Ha otthontalan kutyát vagy macskát látunk, vihetünk nekik ételt, vizet és készíthetünk téli menedéket is számukra. Egy kartondobozt kívülről befedünk hungarocellel, az egészet műanyag zsákkal körbevonjuk, hogy az eső ne áztassa. Kis pokrócot, vagy szénát, szalmát beletéve készen is van az átmeneti melegedő hely. Kérhetjük helyi állatmentők segítségét, sajnos azonban annyi kidobott állat van, hogy a menhelyeknek, civileknek sincs helyük újabb kis lelkeknek. Támogassuk az önkéntesek munkáját anyagilag vagy eledellel. Nem kell messzire menni, minden településen találkozhatunk ilyen lelkes és önzetlen emberekkel. Természetesen a legjobb az lenne, ha be tudnánk fogadni a megtalált hálás kis négylábúkat.

Kérjünk a vendégektől születésnapra ajándék helyett gyerekjátékot egy otthon számára, pokrócokat egy állatmenhelynek. Saját tapasztalatom, hogy a barátaim hálásan köszönték meg, hogy ezáltal ők is jótékony cselekedetet hajthattak végre és láthatták a támogatott arcán a meghatottságot.

Ha nem tudunk egyszerre nagyobb adománnyal hozzájárulni egy szervezet munkájához, támogathatjuk kisebb összegekkel, akár hónapokon keresztül is. Ha élelmiszert adunk, a szendvics ára nem terheli meg látványosan a mi pénztárcánkat, viszont az alultáplált utcán élőknek igazán nagy segítség. A szükségben minden apró adomány számít, legyen az 1-2000 forint, ruhadarab, élelmiszer. Szánjunk időt önkéntes munkára, étel készítésre a hajléktalan szállón vagy kenneltakarításra és kutyasétáltatásra az állatmenhelyen.

Nem csak ünnepek előtt vagy január 1-jén változtathatunk szokásainkon! Életünk bármely napján elhatározhatjuk és léphetünk egy fizikailag és mentálisan is egészségesebb élet felé. Segítő kezet nyújthatunk a rászorulóknak, követendő példával járhatunk elől gyermekeink, ismerőseink és ismeretlenek előtt. Ha csak egy ember is általunk kap kedvet a jócselekedetekhez, tettünk valamit egy jobb világért.

WR

Rovat: