hétfő, 2019. október 21., Orsolya

Tavaszi virágözön papírból

Ahogy jön a tavaszi szép idő, talán megirigyeljük a természet színpompás virágait, és szívesen látnánk őket az otthonunkban is. De nem vihetünk be mindent, ami megtetszik, valamit nem is szabad, talán allergiásak vagyunk néhány növényre, és hát nem is férne el mind a lakásban. Remek ötlet az ilyen igényünk kielégítésére a papírvirág.

Tavaszi virágözön papírból

Egyre népszerűbbek a színes virágokból álló otthoni és esküvői dekorációk, partikellékek, ajándékok, fotóhátterek. Ezek nem igazi növényekből készülnek, hanem otthon barkácsolt, vagy profi művésztől rendelt kreálmányok. Sokan szeretik az élethű, kisméretű díszeket vázában vagy képkeretben, tálkában, de egy üzletben vagy rendezvényen nagyon látványos lehet egy óriás méretű kivitel is. Ilyen vagy olyan formában, de meghatározó eleme egy szobának vagy egy eseménynek, egyedi hangulatot árasztva magából. Külföldön és itthon is egyre nagyobb divatja van, számos videót, képes leírást találhatunk a készítéséről.

Számos előnye közé tartozik, hogy viszonylag gyorsan és könnyen mi magunk is megcsinálhatjuk, olcsó, és igen látványos. Készülhet egyebek között krepp-, selyem-, színes- vagy újságpapírból, szaténból, dekorgumiból, hidegporcelánból, színes harisnyából. Általában a papírvirágokhoz ezek az alapanyagok szükségesek: színes papír, vékony drót, papírragasztó vagy ragasztópisztoly, hurkapláca, olló, vonalzó, ceruza.

Mutatós dáliát például a következő módon készíthetünk: kivágunk egy kör alakot kartonból alapnak, majd négyzet alakú színes papírból olyan tölcséreket formálunk, mintha pattogatott kukoricát szeretnénk beletenni. Ragasztóval rögzítjük a tölcsérformát egy ponton, majd egymás után felragasztjuk a köralap szélére a keskeny csücskénél fogva, mintha a karton lenne a virág közepe, a tölcsérek pedig a szirmai. Ezt folyamatosan befelé haladva folytatjuk, egymásra rétegezve, mindig egy kicsit beljebb helyezve a következő sort, a közepe felé egyre kisebb tölcsérekkel. Mivel igen kis súlyú a végeredemény, nem okoz különösebb nehézséget a rögzítése falra vagy paravánra.

Gyönyörű pompom alakú virágot még ennél is sokkal egyszerűbb készíteni: egymásra helyezünk néhány kreppapírt, majd kb 2 cm széles harmonikát hajtogatunk belőle. A közepét megkötjük egy madzaggal, aminek hagyunk hosszabb szárat, hogy majd a kész művet felakaszthassuk valahova. A két szélét vágjuk félkör alakúra, majd hajtogassuk szét a harmonikát, az egymáson fekvő lapokat elválasztva egymástól. A végeredmény látványos, főleg, ha kombibáljuk a színeket.

Száron álló virágokat is készithetnek az ügyesebb kezűek, sokféle leírást találni hozzájuk. Ezeket egy rendezvény alkalmával állíthatjuk a bejárathoz, esetleg a főasztal mellé egy esztétikus, hungarocellel töltött cserépben, vagy felhasználhatjuk fotózáshoz is. Egy díszes hordozható virágfalat is összerakhatunk könnyű fakerettel, ami szintén remekül felhasználható egy különleges fotózás alkalmával, például esküvőn, különféle kiállításokon, óvodában.

Nemcsak egy-egy fej virágot készíthetünk önmagában, sokan képkeretbe helyezik, vagy betűket formálnak belőle. Ehhez a virágkötészetben használatos tűzőhabra van szükségünk. Rögzitsünk egy keretbe vagy kartonból készült betűformába ilyen tűzőhabot, miután kellő vastagságra vágtuk, majd az apró virágokat dróttal szúrjuk bele. Hasonló elven működik a hungarocell gömbbe szúrt sok kis apró virágból álló dekoráció is. Ízlés szerint kiegészíthetjük gyöngyökkel, flitterekkel. Ha nem szeretnénk sokat szöszmötölni, vegyünk egy csokor esztétikus művirágot, szedjük szét, és dróttal rögzítsük a tűzőhabba vagy hungarocellbe.

PM

Rovat: