szombat, 2019. április 20., Tivadar

Tartsuk távol szemünktől a polleneket!

Ha azt tapasztaljuk, hogy a szemünk viszket, piros, könnyezik, fontos kideríteni, hogy mi okozta ezeket a tüneteket. Előidézheti por, szél, légszennyezés, virágpor, légkondicionálás, fűtés, vakító fény, tartós TV nézés és számítógép használat, vagy kiválthatja a kontaktlencse viselése is. 

Tartsuk távol szemünktől a polleneket!

Ha az év egy meghatározott időszakában tapasztaljuk mindezt, és még a TV-ben, rádióban is halljuk, hogy a pollenek megemelkedtek a levegőben, mindenképpen indokolt egy allergia vizsgálat. A panaszok különböző mértékben, különböző időszakokban, és különböző időtartamban jelentkezhetnek. Szezonális allergiának nevezzük a különböző füvek, fák, virágok pollenjei által okozott tüneteket. Kora tavasztól a fák virágai (pl. mogyoró, éger, nyír, tiszafa félék, nyárfa, fűz), nyáron a különböző fű félék, míg ősszel a gyomnövények (pl. a parlagfű) okozhatnak allergiás reakciót. Ezeket az allergéneket gyakorlatilag lehetetlen elkerülni, hiszen mindenütt megtalálhatóak a levegőben, a szellőztetés során a lakásba is bejutnak. Leggyakoribb szemtünetek: vörös- viszkető szem, égő érzés, könnyezés, ami megnehezítheti a munkavégzést, illetve a mindennapi tevékenységeket. A szem maximálisan ki van téve a környezeti behatásoknak, így az allergiát kiváltó részecskék károsító hatásának, hiszen a kötőhártya és a szemhéjak közvetlenül érintkeznek a külvilággal.  A levegőben található pollenek bekerülve a szembe vagy a szempillákra tapadva irritálhatják a szem nyálkahártyáit.

A túlságosan erős dörzsölés tovább fokozhatja a panaszokat. Még pirosabbá válhat a szem, a könnyezés, de még a viszketés is fokozódhat.  Sokan nem gondolnak rá, de a dörzsöléssel a szempillákról és a szemhéjakról további pollen részecskéket vihetnek be a szembe.

Mivel lehet enyhíteni, vagy akár meg is előzni ezeket a tüneteket?

Ha kimutatták, hogy a pollenek okozzák a panaszainkat, próbáljunk minél kevesebb időt tölteni a szabadban, de ha kimegyünk a lakásból, sokat segíthet a napszemüveg. Gyakran mossunk kezet, arcot, és a szemünkhöz ne érjünk mosatlan kézzel. Amennyiben megjelennek a szénanátha tünetei és kontaktlencsét viselünk, megfontolandó a szemüvegre váltás, amíg a szem piros, könnyezik, viszket.  Ajánlott kerülni a szemránckrémek, szemfestékek használatát is. A pollenek a hajszálakon is meg tudnak tapadni és alváskor a párnára jutva panaszokat okozhatnak, ezért a gyakori hajmosás mellett az ágynemű gyakoribb mosása is javasolt.  Enyhébb szemtünetek esetén elegendő lehet olyan szemészeti készítmények használata, amelyek a szem védelmét és ápolását szolgálják a különböző kellemetlen hatások okozta panaszokkal szemben, melyeket pl. a por, a szél, a légszennyezés, a virágpor, légkondicionálás válthat ki. Az irritált szem kezelésére kiválóan alkalmasak a hialuronátot tartalmazó szemcseppek. A hialuronát a szemnek és a könnynek is nélkülözhetetlen alkotóeleme, kiválóan kötődik a szem nyálkahártyához. Előnyös, ha a szemcsepp még cinket is tartalmaz, melynek gyulladáscsökkentő hatása régóta ismert. Az egyedülálló összetételű cink-hialuronát tartalmú szemcsepp tartós védőréteget képez a szem felszínén, így megóvja a szemet a kiszáradástól és az irritációtól. Gélszerű tulajdonságának köszönhetően védi és síkosítja a felszíneket, lehetővé téve a nyálkahártyák akadálymentes elmozdulását egymáson pislogás közben. A pislogások közötti időben pedig hatékonyan csökkenti a könny párolgását, és ezzel megelőzi a szem kiszáradását.

Mindenképpen javasolt olyan szemészeti készítmény választása, amely nem tartalmaz tartósítószert, mivel a tartósítószer az arra érzékenyeknél tovább ronthatja a szem állapotát. 

Ha a szeme erősen gyulladt, váladékozik, mindenképpen keressen fel szemorvost!

Rovat: