kedd, 2018. október 23., Gyöngyi

Szeretné tudni az igazságot az influenza elleni oltásról?

Már tudja? Olvasta interneten, hogy felesleges, sőt káros? Olvasta, hogy háttérhatalmak és gyógyszergyártók ravaszkodása az egész, csak ártunk az immunrendszernek vele, inkább szedjen étrend-kiegészítőt? Akkor Önt sajnos megvezették.

 

Szeretné tudni az igazságot az influenza elleni oltásról?

Először is tegyünk különbséget influenza és megfázás között! És nem csupán úri huncutságból, hanem azért, mert míg egy nátha vagy torokgyulladás megkeseríti az életünket egy hétre, addig az influenza akár meg is ölhet minket. És egyáltalán nem viccelek, sőt nem is túlzok. A peches embernél (akár fiatal, akár idős, akár egészséges, akár beteg, akár kanapésportoló, akár rendszeresen mozgó az illető) súlyos, kórházi kezelést igénylő szövődménye is lehet az influenzának. És minden évben – igen minden évben! – többen – igen, akár százas nagyságrendről is beszélhetünk – áldozatául esnek ennek a betegségnek.

Persze nem lesz minden influenzásból ketteske egy kórteremben (be is ütne a krach, ha így lenne), és nem minden kórházba kerülő influenzás beteg hal meg, de ha az illető épp az ön családtagja, akkor… nem is folytatom. Persze vannak, akik fogékonyabbak a fertőzésre, akik fogékonyabbak a szövődményekre, és akiket rosszabbul érint a vírusfertőzés, a láz. Ilyenek az (akár egészséges) csecsemők és a 60 év felettiek, illetve a krónikus betegek életkortól függetlenül.

Ám szinte minden évben van fiatal, egészséges áldozata is a vírusnak – az influenza ugyanis nem olvassa az interneten megjelenő cikkeket, miszerint neki tilos lenne a sok C- és D-vitamint szedő, homeopátiás golyócskákat szopogató, télen is edzetten futó, fokhagymát evő és gyógyteákat kortyolgató embereket megfertőzni. Fertőz, akit épp elér. Szerencsére nem mindenkit tüsszögnek telibe vagy nem mindenki olyan peches, hogy egy influenzás ember után fogja meg a kapaszkodót, kilincset, és utána megdörzsölje a szemét…

Sokan mindenféle oltás és elővigyázatosság nélkül évek óta megússzák az influenzát. Hja, vannak még szerencsés emberek. De semmi garancia, hogy Ön is ezek közé tartozik, illetve, hogy az illető élete végéig elkerüli a vírusfertőzést. (Bár, ha egy lakatlan szigeten él egymagában, akkor esélyes… hacsak nem fertőzi meg egy influenzás delfin vagy disznó vagy madár…, de ez már túl bonyolult, ebbe ne menjünk bele!)

És bizony még a védőoltást kapó személyeket is megfertőzheti a vírus. Opsz – most jól elszóltam magam, ugye? Pedig nem, csak épp nem mindegy, hogy a vírus olyan embert fertőz-e meg, aki idén most találkozott először őkegyelmével, vagy olyat, aki legalább 2 hete már megkapta az oltást. Utóbbiban ugyanis olyan gyorsan megölik, hogy arra sincs ideje, hogy illedelmesen megkérdezzen pár sejtet: „Uraim, megtennék, hogy beengednek? Sürgős szaporodnivalóm lenne...”

Kérdés nélkül likvidálják. Mert addigra a szervezet megtanulta, hogy ez a valami, ami épp bejött, káros, és mit kell tenni ellene. Megtanulta, mert kapott 2 hete (vagy régebben, de mindenképp az idei szezonban, tehát október óta) egy vakcinát, amiben az idei influenza szezonban terjedő vírustörzsek megölt, feldarabolt részecskéi vannak. Ezeket vizsgálta meg, tanulmányozta az immunrendszer, és a leckét megtanulva várja az esetlegesen érkező élő influenzavírust egy hideg, szutykos téli napon, amikor az irodában a lift gombját megnyomtuk, majd a viszkető orrunkat megdörzsöltük…

Arról nem is beszélve, hogy egyetlen oltás sem (és egyetlen már módszer sem!) adhat 100 százalékos védelmet. Mindig előfordulhat, hogy valakiben az oltottság ellenére is szaporodásnak indulnak a vírusok, ám a betegség ilyenkor enyhe, gyorsan gyógyul, a szövődmények pedig elkerülhetők.

De akkor miért leszek mégis beteg?

Hű, ennek több oka is van. Lássuk a leggyakoribbakat!

Sajnos a magyar egészségügyi kultúra egyáltalán nincsen arra felkészülve – a legtöbb helyen legalábbis - hogy az influenza elleni védőoltást a helyén kezelje. És ezt most lehet szó szerint is érteni, hiszen nem mindegy, hogy valaki, aki egészséges és szeretné magát megvédeni, vagy éppen krónikus beteg, de még nem fertőződött meg a vírussal, az ne töltsön el minimum fél órát tüsszögős, köhögős, mindenféle vírussal fertőzött emberek között, az oltására várva. Mondjuk én rendelési idő előtt 1 órával mentem, amikor még csak a legelszántabb idős nénik ültek a fűtött váróban, egymással trécselve. Öt percet vártam, két percig voltam az orvosnál, a szúrás után mentem is ki. Ráadásul október volt, a vírusszezon eleje. Ahogy néztem a nénikéket, inkább reumatikus panaszok miatt vártak a doktor úrra, nem volt megfázva senki.

Gyerekeknél van úgynevezett „egészséges rendelés” – ennek keretében maximum más egészséges emberek között várva kapják meg az oltást. Szóval az oltás utáni betegség egyik oka az, hogy kórokozóval fertőzött emberekkel érintkeztek a várószobában. Simán lehet, hogy náthát vagy szimpla felső légúti nyavalyát szedtek össze – a lényeg, hogy a környezetük rögtön őket hozza fel példának, hogy „jaj, hát Mariska is ment oltást kérni, de rá egy hétre ágynak dőlt, úgyhogy ez az egész oltás humbug!”

Pedig nem, csak az influenza elleni oltás – ahogy a nevében is benne van – a nátha és más nyavalyák ellen nem, csupán az influenza ellen véd. Annak is csak 3 vírustörzse – az idén legerősebbek - ellen. Tehát itt a másik válasz: ha mégsem a három domináns törzs valamelyike fertőzött meg, akkor pechünk van.

Aztán itt van az idő kérdése. Minél tovább halogatjuk az oltást, annál többen lesznek körülöttünk betegek, és annál nagyobb a valószínűsége, hogy már megfertőződtünk, bennünk van a vírus, de még épp nem okoz tünetet (ez nagyjából 24 óra), és mi épp akkor megyünk oltást kérni. Ugye mondanom sem kell, hogy nem megy sokra az immunrendszer azzal a tananyaggal, hogy miként ismerhető fel a betolakodó és hogyan akadályozható meg a szaporodása, amikor már egy offenzíva kellős közepén van, és sejtek milliói reprodukálják a vírust?

És ugyanez a helyzet, ha a kéthetes, a védettség kialakulásáig terjedő időben találkozunk a valódi vírussal. A leckében még csak az alapfogalmak elsajátításánál tartunk, de a vírus már le is gyűrt minket. Szóval az oltást mielőbb kérni kell. Karácsony előtt például, mert influenzásan karácsonyozni, nos, az életre szóló élmény.

Fogadjunk, hogy ezt senki nem mondta el Önnek!

Az influenzaoltás megvédheti a cukorbetegeket a kórházba kerüléstől, és csökkenti a szívinfarktusok, a pitvarfibrilláció, a tüdőgyulladás és a halálesetek számát. Ez azért elég sokat nyom a latban, nem? Az influenzaoltást felvevő (elég hülye szó, de így mondják a szakemberek) 2-es típusú cukorbetegséggel élők ritkábban kerültek kórházba influenzával, tüdőgyulladással és komolyabb szív- és érrendszeri betegségekkel a következő influenzaszezonban, mint nem oltott társaik. Ráadásul az ő körükben a halálesetek is ritkábbak voltak. Minderről Dr. Eszter P. Vamos, a londoni Imperial College munkatársa számolt be, miután ő és kutatócsoportja hét influenzaszezon adatait elemezték.

Egy tajvani kutatás szerint azoknál az időseknél, akik nincsenek beoltva influenza ellen és elkapják a betegséget, a következő évben jelentősen emelkedik a pitvarfibrilláció kockázata, míg azoknál, akik be vannak oltva és emiatt nem esnek át az influenzán, ez a kockázat jelentősen csökken. Egy több mint 70 000 beteget vizsgáló angol tanulmányban pedig azt találták, hogy az első szívinfarktus esélyét mintegy 20%-kal csökkenti az oltás. Még a 40 és 65 év közötti nem szívbeteg személyeken is megfigyelték ezt a megelőző hatást.

Egyszóval az oltás hasznos, még ha nem is feltétlenül sikerül általa megúszni minden nyavalyát, a betegség kockázata drasztikusan csökken, és kisebb eséllyel fertőzünk meg mi is másokat.

Kéky Kira

Az influenzáról és annak tüneteiről részletesen írtunk egy korábbi cikkünkben:

http://blvd.hu/kezdodik-ki-ussza-meg-az-agynak-esest

 

Rovat: