csütörtök, 2019. június 20., Rafael

„Szerelemteszt”

Párkapcsolati témában óriási mennyiségű információt találhatunk az interneten. Némelyik szerző csupán sablonos válaszokat ad arra, hogyan találhatunk rá az igazira, és hogyan tarthatjuk meg hosszú távon. Más cikkekben viszont tudományos felmérésekről és magyarázatokról olvashatunk. Aki egyébként nem szívesen olvas kutatásokat, még azok érdeklődését is felkeltette vagy felkelti majd az a szociálpszichológiai kísérlet, amelyről a világ- és a magyar sajtó is beszámolt, ki így, ki úgy interpretálva a felmérést.

„Szerelemteszt”

Egy amerikai kutató laboratóriumi körülmények között próbálta megvizsgálni, létre lehet-e hozni viszonylag rövid idő alatt intim viszonyt vadidegen emberek között. A kísérlet legfontosabb része abból állt, hogy a véletlenszerűen kiválasztott nőknek és férfiaknak 36 kérdést kellett feltenniük egymásnak, és azokat megválaszolniuk, majd a beszélgetés végén 4 percig egymás szemébe nézniük. A kérdéseket persze jól kitalálta a kutató: olyan mély gondolatokat, érzéseket, átélt élményeket kell elmesélni a másiknak, amelyekre gyakran egy élet is kevés. A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány (az interneten könnyen megtalálható az öszes kérdés): miért vagy a leghálásabb az életedben, mi a legkedvesebb és a legrosszabb emléked, mit tartasz a legnagyobb értéknek egy barátságban, ha választhatnál egy tulajdonságot vagy képességet, amit holnap megszerezhetsz, mi lenne az, mikor sírtál utoljára, mesélj egy kellemetlen történetet magadról, mi az az egy dolog, amit egy égő házból magaddal vinnél, milyen a kapcsolatod a családoddal, mivel nem viccelnél soha? stb. E hosszú idő távlatából a média az „eredményt” lelkesen üdvözölte, mert sokan közelebb kerültek egymáshoz, némelyikük vonzalmat is érzett a másik iránt, az egyik pár pedig később összeházasodott.

A vizsgálatot egyébként nem mostanában, hanem húsz évvel ezelőtt végezték el – ami persze önmagában semmit nem von le az értékéből -, egy amerikai újságírónő azonban tavaly próbálta ki, és szerelembe is esett egy volt évfolyamtársával, akivel régóta nem találkoztak. Erről a romantikus történetről pedig a New York Times-ban számolt be. A mese itt véget is ér. 

Aki szereti az Agymenők (The Big Bang Theory) sorozatot, az biztosan emlékszik arra az epizódra, amikor a zseni fizikus, a szociális problémákkal küzdő Sheldon is belemegy abba, hogy tesztelje a 36 kérdést Penny-vel, a szomszédjukban élő egyszerű, de melegszívű pincérlánnyal. Vicces párbeszédekben bukdácsolnak végig a válaszokon, és persze a helyzet a végére semmit nem változik közöttük: marad a barátság, egyébként egy világ választja el őket egymástól.

Valószínűleg a kutató soha nem interpretálta volna úgy a kísérletét, hogy feltalálta azt a 36 kérdést, amitől bárki szerelembe eshet bárkivel – ahogy a sajtó tette. Egyszerűen arra alkalmas ez a teszt, hogy például egy rapid randin - ha a partner erre nyitott - felszínes beszélgetés helyett nagyon alaposan megismerje valaki a másikat, és felismerje, van-e egyáltalán esélye annak, hogy bármi kialakuljon közöttük. Az éppen járóknak, összeköltözőknek, házasodóknak, gyereket, házat, hitelt közösen vállalóknak, veszekedőknek, turbékolóknak, egyszóval a párkapcsolatban élőknek pedig azért érdemes kipróbálniuk a bármilyen státuszban lévő partnerükkel, mert jó ürügyet szolgáltathat arra, hogy őszintén beszéljenek egymással igazán fontos kérdésekről.

PM

Rovat: