szombat, 2018. november 17., Hortenzia, Gergő

Szénhidrátcsökkentett diós, almás pite

Íme egy kedvenc téli sütemény receptje, ami a dió pozitív élettani hatásai, az alma magas rosttartalma, a tönkölyliszt lassabb felszívódása és az édesítőszer-használat miatt egészségesebb alternatíva lehet akár még az édesszájúaknak is.

Szénhidrátcsökkentett diós, almás pite

Hozzávalók:

- 50 dkg teljesőrlésű tönkölyliszt, esetleg egy része kiváltható csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverékkel is
- 30 dkg margarin (esetleg light margarin)
- 1 tojás sárgája
- 2 ek natúr joghurt
- 0,5 kk szódabikarbóna (elhagyható)
- 1 csipet só

Töltelék:
1,5 kg alma lereszelve nyersen
ízlés szerint (de bőségesen) őrölt fahéj, őrölt szerecsendió, őrölt szegfűszeg, friss reszelt gyömbér vagy gyömbérpor, őrölt vagy frissen reszelt citromhéj, csipet só

20 dkg (ízlés szerint lehet több) darált dió
vaniliarúd, vagy vanília aroma

természetes vagy mesterséges, nullkalóriás, sütésálló édesítőszer

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két részre osztjuk, legalább 20 percre hűtőbe tesszük. Az egyik részt kinyújtjuk, a tepsibe lapogatjuk, az almás-diós, fűszerrel összekevert tölteléket rásimítjuk, majd a másik részt is rányújtjuk. Tetejét tojással megkenjük, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben 170-180 fokon megsütjük.

Rovat: