hétfő, 2019. március 25., Irén, Irisz

Szárnyas Bisztró

A hidegben mi forró csokira, forralt borra, mézes teára és finom sültekre vágyunk. Elkészíthetjük otthon, vagy beülhetünk valahová, ahol készen kapjuk. A hűségesen itt maradt vagy a zord északról érkező kismadaraknak viszont nincsenek ilyen lehetőségeik, róluk nekünk kell gondoskodnunk. Miért ne tennénk kreatívan?

Szárnyas Bisztró

A legfontosabb dolog tisztázni, mi is a valódi célunk: egy csinos kis dísz a kertünkbe vagy életmentő gondoskodás? A kettő természetesen nem zárja ki egymást, viszont érdemes tájékozódnunk, mit is adhatunk a madárkáknak. Amit biztosan nem szabad: sós vagy füstölt ételek, kenyér és pékáru, mindenféle kekszek és chipsek. Amivel jót teszünk: fekete napraforgómag, muhar, cinkegolyó, lékelt alma, törve dió, mogyoró, nem füstölt és nem kifőzött sózatlan szalonna, köles, durva kukoricadara, búza, zöldség- és gyümölcshéjak, faggyú, lágy sajt. A legjobb vegyesen alkalmazni, hogy minél többféle fajt vonzzunk a közelünkbe. Vehetünk előre elkészített golyókat vagy magkeverékeket, de saját „menüt" is keverhetünk.

Ha ügyesen felkészültünk az eleségekkel, nekiállhatunk az etető elkészítésének. Szinte bármiből megcsinálhatjuk: üres dobozokból vagy flakonokból, parafa dugóból, ágakból, tejfölös dobozból, kókuszhéjból, PET palackból, virágcserépből és alátétből, lopótökből, vagy amiből szeretnénk. Vonjuk be a családtagokat is, például a gyerekeket, jó ötleteik lehetnek, és örömüket lelhetik a közös alkotásban. Gyönyörű faházikót is faraghatunk, vagy fűzhetünk fel cinkegolyókat egy madzagra. Vehetünk készen is faetetőt, és a kertünk stílusához illően kidekorálhatjuk. Ha kiürült tejes dobozra vágunk kis ablakokat, és rögzítünk hozzá egy kis üldögélő rudat, az is tökéletesen megfelel. Ha egy kisebb farönköt elfektetünk, egy cikket kivágunk belőle, fára felakasztva természetbarát etetőnk lehet. Befőttesüvegeket vagy alumínium hengereket egy kilógó fakanállal kiegészítve is hasznosíthatunk etetőnek. Virágcserép alátétjére szúrjunk egy pici lukat a víz miatt, tegyünk bele magkeveréket, egy másik alátétből pedig készítsünk tetőt. Használaton kívüli bögrébe olvasszuk bele a faggyúba a magokat, állítsunk bele egy botot, és ha megszilárdult, akasszuk fel a fülénél fogva egy fára. Madáretetést erkélyen vagy ablakban is végezhetünk, csak gondoskodjunk az erős rögzítésről. Helyezzünk ki az etető mellé virágalátétben egy kevés vizet, benne egy tiszta, a vízből kilógó kővel. Erre ráállhatnak a madarak, és kedvükre ihatnak, fürdőzhetnek. Ha befagy benne a víz, törjük be a jeget. Ügyeljünk arra, hogy rendszeresen tisztítsuk az etetőnket, itatónkat, távolítsuk el az üres maghéjakat.

Ha dupla örömöt szeretnénk, helyezzük olyan helyre az etetőt, ahol az ablakból is láthatjuk. Ha elég türelmesek, óvatosak és csendesek vagyunk, remek megfigyelő helyünk lehet. Akár fotókat is
készíthetünk, de forró csoki ivás közben vagy a gyerekekkel is csodálhatjuk a kis jószágokat.

Az etetést akár már az ősz elejétől elkezdhetjük, és az utolsó fagyok végéig folytathatjuk. Fontos, hogyha egyszer elkezdtük, onnantól felelősséggel tartozunk az oda látogatók életéért. Lehet, hogy egy fagyos napon a kismadár az utolsó erejét megfeszítve érkezik a megszokott helyre; szomorú lenne, ha üres etetőt találna. De ha gondosak vagyunk, télen a társaságukkal, nyáron pedig a vidám hangjukkal és szorgos munkájukkal hálálják meg.

PM

Rovat: