szombat, 2018. július 21., Dániel, Daniella

Sütőtök pite roppanós csokoládéval

Ennénk egy finom, krémes pitét? Nem fogyott el a sütőtök krémleves? Van otthon sütőtök, de már unjuk a levest? A gyerkőc nem hajlandó megenni a sütőtököt? Esetleg mi nem szeretjük? Akkor próbáljuk ki ezt a különleges édességet a szezon kedvencéből! 

 

Sütőtök pite roppanós csokoládéval

Hozzávalók:

A tésztához:

- 180 g liszt

- 20 g holland kakaópor

- 50 g barnacukor

- 150 g teavaj

- só

 

A töltelékhez:

- 1 db közepes méretű sütőtök

- 250 g mascarpone  

- 100 g barnacukor

- 2 teáskanál őrölt fahéj

- 1 teáskanál őrölt gyömbér

- 1 kávéskanál őrölt szerecsendió

- 2 db tojás

 

A rétegekhez:

- 100 g étcsokoládé

 

A tököt kimagozzuk, közepes darabokra vágjuk, egy alufóliával bélelt tepsibe tesszük, megöntözzük egy kis olívaolajjal és 180 fokra melegített sütőben kb. 45 percig sütjük.

Amíg a tök sül, a lisztet és a kakaóport keverőtálba szitáljuk. Hozzáadjuk a cukrot és a sót. A keveréket késes aprítóban morzsalékossá dolgozzuk a vajjal. Kézzel átgyúrjuk a tésztát, majd frissen tartó fóliában (folpack) hűtőbe tesszük fél órára.

Fél óra elteltével a tésztát (27 cm átmérőjű) kivajazott piteformába nyújtjuk, gondosan elegyengetve a peremén is. Villával megszurkáljuk, majd 180 fokos sütőben 10 percig elősütjük.

A sült tököt közben kikanalazzuk a héjából és egy tálba tesszük. Megszórjuk fahéjjal, gyömbérrel és szerecsendióval, majd botmixerrel pürésítjük. A mascarponét, a cukrot és a tojást habverővel összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a pürésített, sült, fűszeres tököt.

Az elősütött tésztát kicsit hűlni hagyjuk, majd 50 g olvasztott csokoládét öntünk rá. Amint picit megdermedt a csokoládé, a tökös tölteléket is a tésztára kanalazzuk. 180 fokos sütőben további 30 percig sütjük.

A hűtőben pihentetjük pár órát, majd tálalás előtt újabb adag olvasztott csokoládéval tesszük még szebbé és finomabbá ezt a csodás édességet.

 

Tipp:

Készíthetjük maradék levesből is! 

VD

 

Rovat: