csütörtök, 2019. június 20., Rafael

Sóstói kalandok Nyíregyházán

Van Magyarországon egy hely, ahol több száz féle állat mintha az erdőben élne. Ha bátor vagy, kipróbálhatod a tevegelést, bemehetsz az oroszlánok közé, vagy a cápák uszonyai alá nézhetsz. Végig sétálhatsz egy mezítlábas ösvényen, ahol puha homok simogatja a talpad, miközben összeérő fák adnak kellemes árnyékot. Megmártózhatsz egy igazi sós vizű tóban a szabad ég alatt. Olyan egzotikumok között sétálhatsz, mint a majomkenyérfa, a gránátalma vagy a papiruszsás.

Sóstói kalandok Nyíregyházán

Ősszel sokkal szívesebben kirándulunk és keresünk fel például állatkerteket. Ez az idő tökéletesen megfelel ahhoz, hogy eltöltsünk egy kellemes napot a Nyíregyházi Állatparkban, vagy más néven a Sóstó Zooban, amely a várostól öt kilométerre található a sóstói üdülő övezetben.

Nem túlzás egy egész napot mondani, hiszen az itt élő ötezer állat egy hatalmas, háromszázezer négyzetkilométeres, tölgyerdei területet birtokol. Ha szeretnénk mindent megnézni, érdemes a bejáratnál kapott térképen jelölni, merre járunk épp, így biztosan nem marad ki semmi fontos. Rengeteg interaktív program színesíti az egyébként is izgalmas helyet: fóka show, madárbemutató színpompás papagájokkal, cápák látványetetése, séta a maki erdőben. Az itt kapható zoo csemegével néhány éhes állatot mi is megetethetünk. Nézelődhetünk kényelmesen az állatkert kisbuszával utazva végig a parkot, vagy felülhetünk egy sétára a „sivatag hajójára”, a kétpúpú tevére. Az ötletes kialakításoknak köszönhetően többször is olyan érzése van az embernek, mintha ő is valóban az állatok között lenne. Nagy élményt jelent, hogy ennyi lakó között szinte mindig van egy-két bébi, akik megédesítik a kifutó látványát. Látogatásunk előtt érdemes tájékozódni, hogy mik az éppen aktuális programok az állatkertben.

Nemcsak az állatkert teszi egyedivé Sóstó környékét. Az itt található sós vizű tó gyógyereje és egyszerű szépsége sok embert vonzott régen és ma. A természetes víz mellett mára már rengeteg fürdési lehetőség kínálkozik itt, így akár hűvösebb időben is megmártózhatunk. Van Fürdőház, Tófürdő, Parkfürdő, Aquarius Élményfürdő, Termál- és Élményvilág. A gyógyulás mellett wellnessezhetünk és kikapcsolódhatunk.

Kirándulásra és sportolásra egyaránt alkalmas a Sóstói erdő, melyben nagyon sokféle szabadidős tevékenységet űző emberrel találkozni. Ez nem is meglepő, hiszen az erdőben kialakítottak egy nagy tornapályát különféle eszközökkel, ahol a sportolók jó levegőn edzhetnek. A gyermekeket egy szép, nagy erdei játszótér várja, de van még itt több esőbeálló, szalonnasütő és egy színpad is. Első alkalommal talán a legmeglepőbb a két és fél kilométeres mezítlábas ösvény. Egy helyi monda szerint az itteni földesúr elfelejtett levelében ékezetet tenni a „mák” szó fölé, így ahelyett makkal ültették tele a földjét. Ezért sétálhatunk ma a Sóstói tölgyerdőben.

Ha már itt járunk, érdemes felkeresni Nyíregyházán a Tuzson János Botanikus Kertet. Hatalmas sziklakertje, illatos fűszernövényei és számos fajt számláló, színes rózsái csodálatos látványt nyújtanak. Hatalmas üvegházában egy tündérrózsás tavat, kaktusz házat, húsevő növényeket, egzotikus gyümölcsöket, gyapotot, kakaót, vaníliát, összezáródó levélkéjű mimózát, és még számos mesebeli egzotikumot találunk.

PM

Rovat: